Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Să mâncăm sănătos!”

Un îndemn, devenit proiect național

„Să mâncăm sănătos!”

În cadrul proiectului „Dincolo de curriculum”, la Școala cu clasele I-VIII „Dimitrie Cantemir”, școlarii mici din clasele a III-a A și I C sunt îndemnați să mănânce sănătos și să respecte regulile de igienă pentru a se dezvolta armonios și a se proteja de viruși pe care i-ar putea contacta foarte ușor.

 Elevii învățătoarelor inst. Simona Lucaciu și Cîmpan Florica, au petrecut, ieri (luni, 23 februarie 2009) momente inedite într-un local public, având o companie selectă, alături de dr. Rozalia Crișan și asistenta Cornelia Staniș, cadre medicale ce răspund de elevii Școlii „Dimitrie Cantemir” (și nu numai), patronul restaurantului „Casa ardeleană” (Ioan Galiș), bucătăreasa Lăcrimioara Pallade și ospătărițele Adriana Maghiar și Rozalia Bere.
 Așezați la mese, ca niște clienți speciali, copiii au avut o „lecție specială”, interactivă, cu cele două cadre medicale ale școlii, pe tema unei alimentații raționale sănătoase, bazate pe consumul zilnic de fructe și legume, pe cât posibil în stare naturală, nepreparate, pentru ca aportul de vitamine să fie maxim pentru organism.
 „Viața însăși este un fel de călătorie”
 Activitatea lor a început ca o poveste, ca o călătorie în lumea legumelor și fructelor. „Viața însăși este un fel de călătorie”, cum plastic s-a exprimat asistenta Cornelia Staniș, pe parcursul căreia ducem cu noi, în permanență, un bagaj de cunoștințe pe care le-am acumulat în timp și pe care îl purtăm (bagajul) ca pe un rucsac, în lunga noastră călătorie de-a lungul vieții, și un buchet de reguli de comportare preventivă pentru a ne feri de viruși. Copiii au răspuns prompt și exact la întrebări, demonstrând o bună cunoaștere a alimentelor sănătoase (evitând, adesea, să mai consume alimentele de tip fast-food, puse în vânzare prin chioșcuri și supermarketuri, și sucurile produse pe bază de coloranți). De asemenea, ei cunosc și respectă regulile de igiena alimentației. Bucătarul localului le-a explicat cum se prepară alimentele pentru a păstra o cantitate cât mai mare de vitamine.  Ajutați și, în final, serviți de ospătărițele Rozalia Bere și Adriana Maghiar, elevii institutoarei Simona Lucaciu au pus mâna pe cuțit și au curățat portocale și kiwi, au tăiat bananele și kiwi, pregătind o salată de fructe din care s-au ospătat în final, și ei și colegii lor mai mici, care, pe parcursul lucrului, doar i-au asistat și invidiat.
Activitatea interactivă și sănătoasă, deosebit de agreată de copii, este cea de-a doua în cadrul proiectului „Dincolo de curriculum”. Prima s-a desfășurat în 23 ianuarie, fiind dedicată Unirii Principatelor Române - o lecție de istorie și o întâlnire specială cu profesorul universitar doctor Ion Zainea, de la Facultatea de Istorie - Geografie și Relații Internaționale a Universității din Oradea. (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: "Să mâncăm sănătos!"

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:11:53 Ora de vară a Europei de Est