Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Clasa albinuțelor (clasa a IV-a A), profesor Cristiana Vidican

Am intrat în Stupul lor, la Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna” și ce am găsit…

Clasa albinuțelor (clasa a IV-a A), profesor Cristiana Vidican

Pornind la drum cu poezia ,,Stupul lor", scrisă de Tudor Arghezi (fișă de lucru), printr-o ,,șmecherie" (magie) didactică, ajutați fiind și de doamna profesor Cristiana Vidican, am intrat în Clasa albinuțelor - clasa a IV-a și ce credeți că am găsit?

Chestionar final la sfârșit de an școlar? Nu; la sfârșit de ciclu? Nu; la final de școală online? Nu; un album, albumul clasei a IV-a A
Doamna învățătoare le spunea elevilor:
,,Învață să fii bun și curajos! Învață că niciun munte nu este prea înalt, niciun vis prea mare și nimeni nu are dreptul să îți distrugă fericirea! Învață că în spatele oricărui lucru se află Dumnezeu, care ne iubește necondiționat! Învață să întinzi o mână celui în nevoie, să transmiți lecția bunătății prin exemplul personal! Învață să te respecți și să-i respecți pe ceilalți!
Învață să fii OM"!
 
Gânduri adunate-n câteva rânduri dedicate primei mele generații de cinci stele!
Am spus generație de cinci stele (*****) pentru că i-am modelat cinci ani de zile, perioadă în care am investit sentimente, am transmis cunoștințe, dar îmi place să cred că am depășit sfera predării unor simple noțiuni din ariile curriculare specifice ciclului primar.
Îmi amintesc cu nostalgie prima săptămână din clasa pregătitoare, când albinuțele mele au fost întrebate ce vor să se facă atunci când vor fi mari, întrebare capitală la care au răspuns sincer, spontan și dezinvolt. Acum, dacă ar citi ceea ce îi declarau atunci domnului Dan Ovidiu Moise, cu siguranță ar zâmbi, pentru că meserii ca: tractorist, pedichiuristă, căutător de comori, căpitan pe vapor sau prințesă, au fost înlocuite de cu totul altele....
Și totuși, revista consacrată pentru învățământ și educație ,,OviDan" ne-a urmărit îndeaproape și ne-a însoțit în această Aventură a cunoașterii, mărturie stând cele aproape douăzeci de articole în care au fost surprinse activitățile realizate împreună cu zumzăreii mei harnici și creativi. Am învățat să lucrăm, să învățăm din proiecte, unii de la alții, să ne jucăm învățând și să învățăm jucându-ne, prin descoperire, având modele internaționale - partenerii noștri din India, Estonia, Finlanda - unde educația ocupă un loc de frunte. Ne-am dat seama că munca în echipă e cea mai eficientă metodă de a realiza repede și bine ceea ce ne propunem. Am avut activități pe care le-am personalizat ca fiind ale clasei noastre, a albinuțelor: Întâlnirea bunicilor - Punte între generații, Expoziția de mărțișoare cu vânzare, (în urma fiecăreia bucurându-ne la pizza și film de satisfacția banului muncit de noi)... fiind doar două dintre multele. 
Zumzăreii mei au realizat cât de simplu e să faci bine, fără a aștepta nimic în schimb: au ajutat în unele cazuri umanitare.  Au fost responsabilizați prin activitățile de curățenie sau eco demarate, au plantat Pomișorul Centenarului și panseluțe, au învățat cum să se comporte unii cu alții, cât de importantă este lectura, dar și o viață sănătoasă într-un corp sănătos - prin toate proiectele și parteneriatele avute în ultimii cinci ani. Au participat la concursuri din toate domeniile: atât matematică, limba română sau științe, dar și festivaluri de muzică populară, patriotică sau arte plastice, toate dovedindu-le cât sunt de talentați și de valoroși. Au tras concluzia că ,,Succesul este suma unor eforturi mici, repetate zi de zi!" Au fost încurajați constant că ,,sunt mai curajoși decât cred, mai puternici decât par și mai deștepți decât gândesc".
Au învățat să fie o familie, să se ajute la nevoie, dar mai ales să fie OAMENI, cu tot ce implică acest cuvânt care cântărește greu. Mi-ar plăcea să știu că vor avea mereu la ei, în tolba cu virtuți: sinceritatea, buna creștere, altruismul, emoția, perseverența etc. Au fost colegi, dar vor rămâne prieteni, fiecare unic și valoros, în felul lui.
Iar dacă ar fi să le dau niște ultime povețe de suflet, i-aș îndemna pe fiecare: ,, Învață să fii bun și curajos! Învață că niciun munte ne este prea înalt, niciun vis prea mare și nimeni nu are dreptul să îți distrugă fericirea! Învață că în spatele oricărui lucru se află Dumnezeu, care ne iubește necondiționat! Învață să întinzi o mână celui în nevoie, să transmiți lecția bunătății prin exemplul personal! Învață să te respecți și să-i respecți pe ceilalți! Învață să fii OM!''.
Eu, dăscălița lor, îi asigur că fiecare are un loc special în inima mea, lucru pe care timpul nu îl va altera niciodată!
Profesor Cristiana Vidican
 
Mulțumim, Doamnă Profesor!
V-am urmărit, pas cu pas (și) pe Facebook în timpul școlii online și am văzut cât ați muncit, câți v-ați zbătut pentru a micșora distanța (distanțarea fizică, nicidecum ,,socială", cum greșit se vehiculează peste tot), pentru a-i avea în permanență pe copii în vizor, și întotdeauna la suflet. Așa am simțit din ceea ce am citit, din ceea ce ați comunicat cu ei, folosind cele mai potrivite cuvinte (,,Cuvinte potrivite"), vorba Domnului Arghezi. Ați făcut tot ce se putea cu tehnica și cu mijloacele didactice la care v-ați raportat, fiind cu toții la început de drum, ca dascăli, într-o școală online, inventată peste noapte; fiecare a procedat, în premieră, cum a putut, cum s-a priceput, cum a simțit. Nu au existat modele, șabloane, rețete, o metodică a predării online, vorba domnului inspector școlar general Virgil Blage.
Felicitări, doamna Cristiana, pentru toate rezultatele obținute de elevii dumneavoastră în cei cinci ani de ciclu primar (și aceasta este o premieră ca dascăl; nu patru, ci cinci ani)!
Felicitări, dragi albinuțe! Nici nu știți cât vă va lipsi doamna învățătoare! Veți realiza în timp, atunci când vă va fi greu, când veți fi singuri pe val și ați mai vrea un cuvânt de încurajare, de îmbărbătare, sfatul celui mai bun prieten!
Ovidiu Dan

Trimite email

joi, 5 august 2021