Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Clasa albinuțelor (clasa a IV-a A), profesor Cristiana Vidican

Am intrat în Stupul lor, la Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna” și ce am găsit…

Clasa albinuțelor (clasa a IV-a A), profesor Cristiana Vidican

Pornind la drum cu poezia ,,Stupul lor", scrisă de Tudor Arghezi (fișă de lucru), printr-o ,,șmecherie" (magie) didactică, ajutați fiind și de doamna profesor Cristiana Vidican, am intrat în Clasa albinuțelor - clasa a IV-a și ce credeți că am găsit?

Chestionar final la sfârșit de an școlar? Nu; la sfârșit de ciclu? Nu; la final de școală online? Nu; un album, albumul clasei a IV-a A
Doamna învățătoare le spunea elevilor:
,,Învață să fii bun și curajos! Învață că niciun munte nu este prea înalt, niciun vis prea mare și nimeni nu are dreptul să îți distrugă fericirea! Învață că în spatele oricărui lucru se află Dumnezeu, care ne iubește necondiționat! Învață să întinzi o mână celui în nevoie, să transmiți lecția bunătății prin exemplul personal! Învață să te respecți și să-i respecți pe ceilalți!
Învață să fii OM"!
 
Gânduri adunate-n câteva rânduri dedicate primei mele generații de cinci stele!
Am spus generație de cinci stele (*****) pentru că i-am modelat cinci ani de zile, perioadă în care am investit sentimente, am transmis cunoștințe, dar îmi place să cred că am depășit sfera predării unor simple noțiuni din ariile curriculare specifice ciclului primar.
Îmi amintesc cu nostalgie prima săptămână din clasa pregătitoare, când albinuțele mele au fost întrebate ce vor să se facă atunci când vor fi mari, întrebare capitală la care au răspuns sincer, spontan și dezinvolt. Acum, dacă ar citi ceea ce îi declarau atunci domnului Dan Ovidiu Moise, cu siguranță ar zâmbi, pentru că meserii ca: tractorist, pedichiuristă, căutător de comori, căpitan pe vapor sau prințesă, au fost înlocuite de cu totul altele....
Și totuși, revista consacrată pentru învățământ și educație ,,OviDan" ne-a urmărit îndeaproape și ne-a însoțit în această Aventură a cunoașterii, mărturie stând cele aproape douăzeci de articole în care au fost surprinse activitățile realizate împreună cu zumzăreii mei harnici și creativi. Am învățat să lucrăm, să învățăm din proiecte, unii de la alții, să ne jucăm învățând și să învățăm jucându-ne, prin descoperire, având modele internaționale - partenerii noștri din India, Estonia, Finlanda - unde educația ocupă un loc de frunte. Ne-am dat seama că munca în echipă e cea mai eficientă metodă de a realiza repede și bine ceea ce ne propunem. Am avut activități pe care le-am personalizat ca fiind ale clasei noastre, a albinuțelor: Întâlnirea bunicilor - Punte între generații, Expoziția de mărțișoare cu vânzare, (în urma fiecăreia bucurându-ne la pizza și film de satisfacția banului muncit de noi)... fiind doar două dintre multele. 
Zumzăreii mei au realizat cât de simplu e să faci bine, fără a aștepta nimic în schimb: au ajutat în unele cazuri umanitare.  Au fost responsabilizați prin activitățile de curățenie sau eco demarate, au plantat Pomișorul Centenarului și panseluțe, au învățat cum să se comporte unii cu alții, cât de importantă este lectura, dar și o viață sănătoasă într-un corp sănătos - prin toate proiectele și parteneriatele avute în ultimii cinci ani. Au participat la concursuri din toate domeniile: atât matematică, limba română sau științe, dar și festivaluri de muzică populară, patriotică sau arte plastice, toate dovedindu-le cât sunt de talentați și de valoroși. Au tras concluzia că ,,Succesul este suma unor eforturi mici, repetate zi de zi!" Au fost încurajați constant că ,,sunt mai curajoși decât cred, mai puternici decât par și mai deștepți decât gândesc".
Au învățat să fie o familie, să se ajute la nevoie, dar mai ales să fie OAMENI, cu tot ce implică acest cuvânt care cântărește greu. Mi-ar plăcea să știu că vor avea mereu la ei, în tolba cu virtuți: sinceritatea, buna creștere, altruismul, emoția, perseverența etc. Au fost colegi, dar vor rămâne prieteni, fiecare unic și valoros, în felul lui.
Iar dacă ar fi să le dau niște ultime povețe de suflet, i-aș îndemna pe fiecare: ,, Învață să fii bun și curajos! Învață că niciun munte ne este prea înalt, niciun vis prea mare și nimeni nu are dreptul să îți distrugă fericirea! Învață că în spatele oricărui lucru se află Dumnezeu, care ne iubește necondiționat! Învață să întinzi o mână celui în nevoie, să transmiți lecția bunătății prin exemplul personal! Învață să te respecți și să-i respecți pe ceilalți! Învață să fii OM!''.
Eu, dăscălița lor, îi asigur că fiecare are un loc special în inima mea, lucru pe care timpul nu îl va altera niciodată!
Profesor Cristiana Vidican
 
Mulțumim, Doamnă Profesor!
V-am urmărit, pas cu pas (și) pe Facebook în timpul școlii online și am văzut cât ați muncit, câți v-ați zbătut pentru a micșora distanța (distanțarea fizică, nicidecum ,,socială", cum greșit se vehiculează peste tot), pentru a-i avea în permanență pe copii în vizor, și întotdeauna la suflet. Așa am simțit din ceea ce am citit, din ceea ce ați comunicat cu ei, folosind cele mai potrivite cuvinte (,,Cuvinte potrivite"), vorba Domnului Arghezi. Ați făcut tot ce se putea cu tehnica și cu mijloacele didactice la care v-ați raportat, fiind cu toții la început de drum, ca dascăli, într-o școală online, inventată peste noapte; fiecare a procedat, în premieră, cum a putut, cum s-a priceput, cum a simțit. Nu au existat modele, șabloane, rețete, o metodică a predării online, vorba domnului inspector școlar general Virgil Blage.
Felicitări, doamna Cristiana, pentru toate rezultatele obținute de elevii dumneavoastră în cei cinci ani de ciclu primar (și aceasta este o premieră ca dascăl; nu patru, ci cinci ani)!
Felicitări, dragi albinuțe! Nici nu știți cât vă va lipsi doamna învățătoare! Veți realiza în timp, atunci când vă va fi greu, când veți fi singuri pe val și ați mai vrea un cuvânt de încurajare, de îmbărbătare, sfatul celui mai bun prieten!
Ovidiu Dan

Trimite email

duminică, 12 iulie 2020