Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

,,Drapelul Național - un simbol al libertății, al unității și demnității naționale”

26 iunie - Ziua Drapelului Național

,,Drapelul Național - un simbol al libertății, al unității și demnității naționale”

Vineri, 26 iunie 2020, în și de Ziua Drapelului Național, la Oradea, a avut loc un ceremonial militar pe platoul din fața Primăriei Oradea pentru cinstirea Drapelului Național.

Mai întâi, drapelul a fost binecuvântat și sfințit în cadrul unei slujbe religioase care s-a ținut, și-n acest an, ca și în anii trecuți, la Biserica cu Lună, din centrul Oradiei, cu participarea preasfințitului părinte episcop ortodox Sofronie Drincec și a unor oficialități locale și centrale, dintre care: prefectul Dumitru Țiplea, viceprimarul Florin Birta, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang, deputat Florica Cherecheș, cadre militare și cetățeni.
,,...Drapelul Național, pe care te rugăm să-l binecuvintezi și să-l sfințești cu binecuvântarea Ta cea cerească, pentru ca să fie el semn de unitate, libertate și bunăvoire pentru tot poporul țării noastre, România"...
Drapelul binecuvântat și sfințit a fost dăruit de către preotul militar al Garnizoanei Oradea, Mircea Ioniță, domnului prefect Dumitru Țiplea, care, la rându-i, l-a înmânat celor patru militari ai gărzii de onoare care l-au purtat desfășurat în alai până în fața Primăriei Oradea, unde a fost înălțat pe catarg, după ce a fost salutat de oficialitățile prezente la ceremonialul militar. La ceremonie, organizată de Instituția Prefectului Județului Bihor, Garnizoana Oradea, Consiliul Județean Bihor, Primăria Oradea, Episcopia Ortodoxă a Oradiei și structurile din sistemul national de apărare, au rostit alocuțiuni domnul prefect Dumitru Țiplea, care a prezentat mesajul premierului României, domnul Ludovic Orban, de Ziua Drapelului Național, respectiv Radu Românașu, cadru didactic universitar al Universității din Oradea.
,,Astăzi este Ziua Drapelului Național, simbol drag al unității și identității naționale, zi pe care o dedicăm, în esență, tuturor celor care de-a lungul timpului au făcut cinste României și Tricolorului. Sunt toți acei bravi români care în trecut s-au jertfit sau au luptat pentru apărarea pământului strămoșesc, sunt toți cei care în vremurile noastre contribuie la buna reputație a României, făcând-și datoria cu profesionalism și curaj în diferite teatre de operațiuni și în misiuni internaționale și toți cei ale căror performanțe în diferite domenii au făcut ca Tricolorul să fie înălțat pe cel mai înalt catarg", se spune în mesajul premierului României.
,,Drapelul Național a reprezentat, de-a lungul istoriei noastre, un simbol al libertății, al unității și demnității naționale. Istoria Tricolorului poate fi surprinsă, potrivit surselor documentare, și în timpul domniei lui Mihai Viteazul...", a precizat lector univ. dr. Radu Românașu. ,,Dar primul care a așezat Tricolorul pe un steag, unul de luptă, a fost domnul Tudor Vladimirescu, în memorabilul an 1821", a mai spus istoricul orădean Radu Românașu.
Lăsăm pozele să spună mai mult(e) în graiul lor sugestiv.
Ovidiu DanVedeți mai multe poze în Galeria foto: ,,Drapelul Național  - un simbol al libertății, al unității și demnității naționale”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 12 iulie 2020