Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Școala altfel, prof. Maria Duma, C.N.,,Iosif Vulcan” Oradea

În varianta adaptată pandemiei de COVID-19

Școala altfel, prof. Maria Duma, C.N.,,Iosif Vulcan” Oradea

În acest an școlar, COVID-19 a obligat școala românească să găsească noi metode de comunicare între partenerii demersului didactic: elevi, părinți și dascăli.

Închiși în case, la fel de speriați datorită pandemiei, toți am căutat să ne menținem moralul și să-l ridicăm pe al celor din jur.
Școala noastră s-a implicat rapid în obținerea licenței pentru Google Suite for Education, timp în care comunicarea cu elevii și părinții s-a făcut pe WhatsApp, pe asq.ro, pe Zoom.
În vacanța de primăvară, oferta Digital Nation a fost binevenită, cursul de Profesori în Online a venit în ajutorul nostru, să ne familiarizăm cu Google Classroom și Google Meet.
Echipa formată din directorul, informaticianul și cadrele didactice a funcționat foarte eficient și munca pe platforma Google Suite for Education a început după vacanța de primăvară.
Foarte mari emoții au avut elevii, dar și dascălii la primele întâlniri on-line!
Încetul cu încetul, se deschideau noi orizonturi de comunicare, care necesitau noi metode didactice. Având clasa pregătitoare, auxiliarele în format electronic, cu planșele și materialele video au fost foarte apreciate.
Datorită particularităților de vârstă, suportul concret-intuitiv era absolut necesar, deci am folosit materiale de pe YouTube, didactic.ro și material mărunt aflat la îndemâna lor acasă.
Deoarece suportul video  nu merge prea bine când platforma este foarte solicitată, noi mijloace trebuiau folosite.
În progrmul educațional ,,Școala altfel" am încercat să propun subiecte care să atragă elevii, care să-i mobilizeze.
Astfel, ,,Ziua Animalelor" a decurs altfel decât în alți ani. Și-au fotografiat sau filmat animalele din jurul lor, unii chiar alcătuind materiale video. Responsabilitatea îngrijirii unui animal a fost vizată și educarea dragostei pentru animale.
La activitatea ,,Sănătos de mic", un părinte nutriționist (Mariana Streșna) a propus o rețetă de budincă din semințe de chia, prilej pentru a ne îmbogăți cunoștințele despre alimente sănătoase. Creativitatea lor a produs deserturi variate și foarte apetisante!
Hobby-urile noastre au fost și ele prezente în a treia zi din săptămâna ,,Școala altfel". Au prezentat poze, filmulețe sau au povestit despre preocupările și hobby-urile lor. Mișcarea în aer liber (pescuit, mersul pe bicicletă/trotinetă, plimbarea frățiorilor cu căruciorul, drumețiile, tenisul) au fost vedete, dar nu au lipsit nici jocurile cu lego, cu păpuși... Cititul a fost prezentat și el, unii progresând foarte bine în arta lecturii!
Activitatea  ,,O zi în izolare" ne-a adus aproape locuințele lor, obiceiurile lor zilnice și ale familiei. Dorul după aer curat și după comunicarea directă cu grupurile din care fac parte au dat o notă de nostalgie activității.
Totul va fi bine!
,,Totul va fi bine!" a fost activitatea care a încheiat săptămâna. Elevii au demonstrat că au aflat multe informații despre COVID-19 și au pus multe și diferite întrebări invitatei noastre, Alina Maghiar, un părinte medic pediatru. Nota de optimism a încheiat activitatea, dar îndemnul la prudență în continuare a fost lansat de doamna doctor.
A fost interesant...dar sperăm ca luna septembrie să ne găsească în sălile de clasă!!!
***
Super Școală altfel!
Felicitări, Doamnă Profesor!
Felicitări, dragi copii frumoși și isteți!
O lume întreagă speră revenirea la normal, la socializare, la prietenie, la sentimentele frumoase pe care le cultivăm copiilor și fără de care omul nu poate trăi decât în sălbăticie!
Ovidiu Dan
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Școala altfel, prof. Maria Duma, C.N.,,Iosif Vulcan” Oradea.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 30 noiembrie 2020