Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Analiza rezultatelor la Evaluarea Națională și redeschiderea grădinițelor pe timpul verii

Luni, 29 iunie, Conferință de presă la I.S.J. Bihor

Analiza rezultatelor la Evaluarea Națională și redeschiderea grădinițelor pe timpul verii

Luni, 29 iunie 2020, domnul prof. dr. ec. Virgil Blage, noul inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, a organizat o nouă conferință de presă, cu două teme principale: analiza rezultatelor la Evaluarea Națională și redeschiderea grădinițelor pe timpul verii.

Durerea cea mare, ceea ce-l nemulțumește și-l îngrijorează cel mai mult pe generalul I.S.J. Bihor este numărul mare, mult prea mare al celor care au luat note între 1 și 4,99. Pentru că nu sunt deloc puțini: 1.171 de candidați, absolvenți de clasa a VIII-a.
,,2.208 este mare și reflectă calitatea educației"
,,Chiar dacă procentul (de promovare) este peste media națională, cu puțintel, ne situăm undeva la mijlocul ierarhiei, eu mă declar, pe de o parte, nemulțumit și îngrijorat de numărul mare de elevi care s-au pierdut undeva pe parcurs. Este vorba despre cei 1.171 de elevi care au luat note între 1 și 4,99; 603 au absentat, deși s-au înscris la acest examen, 434 nu s-au înscris deloc la Evaluarea Națională, deci este vorba despre 2.208 elevi, care reprezintă un procent de 38,40 la sută din totalul elevilor înscriși din clasa a VIII-a de la începutul anului", a precizat domnul inspector școlar general Virgil Nicolae Blage.
,,Învățământul bihorean nu aș putea spune că e grozav!"
După care a mai făcut o apreciere, la adresa întregului  învățământ bihorean. ,,Învățământul bihorean nu aș putea spune că e grozav! Aș putea să spun doar că e decent. În acest moment, dacă mă raportez la aceste cifre (5.303 candidați, prezența medie este de 4.700; 603 absenți, 0 elevi eliminați, note între 1 și 4,99 - 1.171; peste 5 - 3.529, adică 75,09% din totalul elevilor înscriși; note între 5 și 5,99 - 510; între 6 și 6,99 - 666; între 7 și 7,99 - 896; între 8 și 8,99 - 922; între 9 și 9.99 - 521, precum și 14 elevi cu 10), aș putea să spun că își dorește să fie decent".
Domnul general a și găsit vinovații!
,,Cine sunt responsabili pentru aceste rezultate?  Sunt destul de direct în a spune că responsabili de calitatea educației sunt, în ordine, începând de sus, Ministerul Educației și Cercetării, Inspectoratul Școlar și directorii unităților de învățământ".
Directorii, numai directorii... ,,Declarație de război", pe față!
Directorii... care trebuie  musai schimbați: e OFul cel mare al generalului. Lăsându-i la o parte pe cei din minister, dar și pe inspectori,  ,,responsabilitatea pentru calitatea actului educațional revine directorilor. Iar dacă mă uit în spate puțin, constat că cu foarte-foarte mici excepții, toți acești directori au avut calificativul FB, anul trecut. Având un corp de directori atât de buni, nu înțeleg de ce sunt rezultatele atât de slabe. Este adevărat că au și ei scuzele lor legate de maniera în care se face selecția cadrelor didactice, nemulțumiri legate de metodologia de mișcare a cadrelor didactice, dar în cele din urmă, nemulțumirile legate de activitatea lor sunt generalizate, nu vin doar de la noi, de la persoana mea, ci și de la reprezentanții Administrației publice locale", a mai spus domnul general, și ne-a dat ca exemplu nemulțumirea (dezamăgirea) primarului din Roșia. ,,Sunt dezamăgit de rezultatele obținute de elevii de la școala noastră. Se face mai multă politică decât școală la noi. Sindicatele doar solicită drepturi și facilitate pentru cadrele didactice, dar nu sunt preocupate de deprofesionalizarea care are loc an de an. Nu diplomele sunt cele care conferă valoare unui cadru didactic, valoarea acestora este zero. Din 29 de elevi de clasa a VIII-a doar nouă au luat note peste 5", i-a declarat primarul din Roșia domnului general Virgil Blage.
Consecințele?
,,Noi vom analiza în perioada care urmează fiecare unitate de învățământ în parte, fiecare centru în parte și vom decide sigur, pornind de la fișa de autoevaluare a acestor directori, care va fi calificativul. Țin să asigur pe toată lumea că a venit momentul să ne asumăm și să-și asume și ei responsabilitatea pentru rezultatele obținute. Va fi un început. Oamenii se vor supăra. O să le treacă! Dar eu nu-mi încarc conștiința cu niște calificative care nu au niciun fel de acoperire în rezultatele obținute de elevi", a conchis generalul, în mod tranșant, fără pardon, așa după cum îl știm!
Etapa specială a Evaluării Naționale
Revenind la examenul de Evaluare Națională care s-a încheiat pentru cei mai mulți absolvenți ai clasei a VIII-a, domnul inspector școlar general a făcut vorbire și despre etapa specială a acestui examen care tocmai a început, ieri, iar din Bihor, la această etapă vor participa doar patru elevi, doi din Marghita, unul de la Suplacu de Barcău și unul de la Școala ,,Dacia" din Oradea; etapa se derulează în perioada 29 iunie - 2 iulie, cu rezultatele finale pe 4 iulie.
Deschidem grădinițele (de vară)!
Pe perioada acestei veri, în Oradea vor fi deschise 14 grădinițe, potrivit directivelor Ministerului Educației și Cercetării și Ministerului Sănătății, cu respectarea celor 4 metri pătrați alocați unui copil preșcolar , dar și în funcție de solicitări; pentru că una s-a vrut și s-a planificat (propus) și alta a ieșit când au venit părinții cu solicitările.
,,Noi am estimat la un moment dat că vom avea 661 de cereri; astăzi avem 427; în 19 iunie, vorbeam de 764 de locuri în grădinițe, astăzi avem 428 de locuri, dar și din cei 427 care au solicitat loc la grădiniță, doar jumătate au fost azi dimineață la porțile grădinițelor. Mulți părinți au renunțat să-și mai lase copilul la grădiniță în momentul în care li s-a cerut să completeze o declarative că nu au avut niciun contact cu persoane care ar fi fost în contact cu suspecți de covid, cu bolnavi de covid".
Deci, pe perioada verii, în Oradea vor fi deschise 14 grădinițe, în timp ce alte cinci se află în reabilitare, iar din august, se vor adăuga alte opt.
Și în cazul grădinițelor, unii au încercat ,,să bage strâmbe" (reclamând la împărăție, via minister), ,,decretând" cum că personalul din grădinițe nu își va putea efectua concediul legal de odihnă. Domnul general îi liniștește pe grijulii, spunându-le verde în față că a consultat toate fișele, planificările și procesele verbale ale consiliilor de administrație și că nu vor fi cazuri de acest gen în Bihor.
,,Eu sunt alt fel de om"!
,,Mie îmi place să ascult. Mie îmi place să privesc cu ochii deschiși. Îmi place să învăț. Și să învăț pe tot parcursul vieții.
Nu îmi place să aplec urechea. Nu-mi place să trag cu ochiul sau să închid ochii.
Și nu-mi plac oamenii care le știu pe toate"!
Acesta este inspectorul școlar general Virgil Blage, care îți spune direct, verde în față, ce are de spus.
Vorba aceea: Te pui cu Blage?!
Ovidiu Dan

Trimite email

luni, 30 noiembrie 2020