Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


Lucrările de reabilitare a Colegiului Național ,,O. Ghibu” sunt în grafic

Începute în toamna anului trecut

Lucrările de reabilitare a Colegiului Național ,,O. Ghibu” sunt în grafic

Începute în toamna anului trecut, lucrările de reabilitare pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor existente la Colegiul Național ,,Onisifor Ghibu" din Oradea sunt în grafic, o parte dintre lucrări urmând să fie finalizate deja până în septembrie.

Lucrările realizate de către asocierea formată din DRUM ASFALT SRL, NORD CONFOREST SA și TRAMECO SA se derulează conform contractului nr. 333863 din 20.09.2019, iar prețul contractului este de 12.468.331,73 lei fără TVA.
Amplasamentul a fost predat constructorului la data de 28.10.2019, durata contractului fiind de 24 de luni.
La corpul C2 (clădirea veche), lucrările sunt finalizate în proporție de 91,23% și până în prezent au fost executate următoarele lucrări:
înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie eficientă energetic;
a fost executată termoizolația la planșeul peste ultimul nivel cu plăci minerale termoizolatoare având grosimea de 20 cm;
a fost reabilitată instalația electrică interioară, inclusiv corpuri de iluminat economice și instalația de detecție și semnalizare incendiu;
a fost montat sistemul BMS (Building Management System - system de management energetic integrat);
s-a montat instalația de panouri fotovoltaice;
a fost realizat sistemul modern de încălzire cu pompe de căldura reversibile de tip aer-apă, inclusiv instalațiile de distribuție agent termic și ACM și inclusiv instalațiile de încălzire interioare dotate cu ventilconvectoare și aparate de ventilație cu recuperarea căldurii;
au fost placați pereții exteriori cu plăci minerale izolatoare în grosime de 15 cm;
a fost executată tencuiala decorativă și au fost montate jgheaburile și burlanele.
În ceea ce priveşte lucrările la corpul C1 (corpul de clădire nou), aici stadiul de realizare este de 37,25% și au fost executate următoarele lucrări:
înlocuirea parțială a tâmplăriei exterioare cu tâmplărie eficientă energetic;
a fost executată termoizolația la planșeul peste ultimul nivel cu plăci minerale termoizolatoare având grosimea de 20 cm;
au fost executate tranșeele și montată tubulatura pentru instalațiile interioare - electrice, instalație de detecție și semnalizare incendiu și instalația BMS
în prezent se lucrează la desfacerea tencuielilor exterioare. (B.P.)

Trimite email

vineri, 3 decembrie 2021