Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Lucrările la grădinița și creșa din Parcul Industrial au ajuns la stadiul de 65%

Lucrările de construcție au început în 3 iunie 2019

Lucrările la grădinița și creșa din Parcul Industrial au ajuns la stadiul de 65%

Având în vedere că în Parcul Industrial I Oradea își desfășoară activitatea 45 de companii, cu un număr de aproape 5.000 de angajați, Primăria Oradea a realizat toate demersurile necesare pentru construirea unei grădinițe în Parcul Industrial I, astfel încât angajații să aibă posibilitatea să-și aducă copiii la creșă și grădiniță în apropierea locului de muncă.

Prin urmare, la finalul anului 2018, municipalitatea a semnat contractul privind serviciile de proiectare și execuție de lucrări pentru construirea creșei și grădiniței din Parcul Industrial I Oradea, cu echiparea infrastructurii educaționale pentru educația timpurie antepreșcolară și preșcolară, cu asocierea  formată din DRUM ASFALT S.R.L - lider de asociere (90%), TRAMECO S.A. - asociat (8,36%) și SC NOVARTIS SRL - asociat (1,64%), prețul contractului fiind de 6.155.623,14 lei fără TVA.
Lucrările de construcție la creșa și grădinița nouă din Parcul Industrial nr. 1 Oradea au început la data de 3 iunie 2019, iar momentan viitoarea grădiniță de pe str. General Gheorghe Mărdărescu nr. 12, este în plină construcție, 65 % din lucrări fiind gata. Până în prezent s-au executat săpături generale până la cota de -3,80 m pentru realizarea fundațiilor; s-a îmbunătățit terenul de fundare cu o pernă de balast compactat în straturi succesive de 30 cm grosime până la cota -2,00 m, s-a efectuat cofrarea, armarea și turnarea betonului în fundații; s-a realizat turnarea plăcii de beton de la parter; au fost executați stâlpii și zidăria atât la parter cât și la etaj; au fost turnate plăcile din beton peste parter și etaj, tencuielile interioare și finisajele cu glet la parter au fost finalizate; tâmplăria exterioară a fost montată, a fost finalizată montarea termosistemului și izolarea acoperisului tip terasă; a fost montat sistemul de încălzire prin pardoseală.
În prezent constructorul lucrează la finisarea fațadelor și la finisajele interioare.
Imobilul are un regim de înălțime de P+1E, cu funcțiunile separate atât pe niveluri, cât și în cadrul creșei și grădiniței, prin asigurarea accesului separat și a spațiilor conexe dedicate (cabinet medical, izolator).
Creșa își va desfășura activitatea pe jumătatea suprafeței parterului, iar grădinița se va întinde la parter și etaj.
Spațiile dedicate zonei administrative și de birouri sunt grupate și poziționate, astfel încât să faciliteze accesul personalului la sălile de grupă și la spațiile de joacă exterioare.
Prin investiție se vor asigura și dotările și echipamentele pentru spațiile interioare și exterioare necesare desfășurării activității: măsuțe, scaune, dulăpioare, pătuțuri, rafturi, băncuțe, mese de înfășat, echipamente de joacă, mobilier pentru personal.
Capacitatea noii construcții va fi de 120 de copii, din care 40 locuri sunt pentru învățământul antepreșcolar și 80 pentru învățământul preșcolar.
Contractul de proiectare și execuție lucrări se derulează pe fonduri europene, în cadrul unei finanțări aprobate municipalității prin apelul de proiecte nr. POR/4/2017/4.4/4.4/1- Axa prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4.4 Investițiile în educație, în formare, inclusiv în formare profesională pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare, Obiectiv Specific 4.4 Creșterea calității infrastructurii în vederea asigurării accesului sporit la educaţie timpurie şi sprijinirea participării părinţilor pe piaţa forţei de muncă  în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020. (B.P.)

Trimite email

joi, 5 august 2021