Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Finanțarea lucrărilor interioare la Palatul Episcopal Greco -Catolic va fi asigurată de Ministerul Culturii prin Institutul Național al Patrimoniului

În cadrul programului național de restaurare,

Finanțarea lucrărilor interioare la Palatul Episcopal Greco -Catolic va fi asigurată de Ministerul Culturii prin Institutul Național al Patrimoniului

Cu ocazia vizitei de lucru făcută vineri, 11 septembrie 2020, la Oradea, ministrul Culturii si Identității Naționale, Bogdan Gheorghiu, a anunțat finanțarea de către Institutul Național al Patrimoniului, printr-un program național de restaurare, a interioarelor Palatului Episcopal Greco -Catolic din Oradea.

Acest lucru este o premieră pentru Oradea, fiind pentru prima dată când printr-un program național de restaurare este finanțat un obiectiv de patrimoniu din Oradea.  
,,Cred că orice ministru al Culturii trebuie să fie mândru că are ca și partener o administrație locală precum cea din Oradea. Și asta nu o spun eu, ci o spun cifrele. Aveți la Oradea în jur de 100 de obiective de patrimoniu, din care peste 80% sunt reabilitate, caz rar întâlnit în țară. Uitați-vă la Brăila, la Constanța, unde obiective de patrimoniu stau în paragină de atâta timp. În ceea ce privește restaurarea Palatului Episcopal Greco-Catolic, iată că Primăria Oradea s-a descurcat singură cu reabilitarea exterioară. Mai departe Palatul va intra într-un șantier, care va avea două componente, componenta de restaurare interioară, care va fi finanțată din fondulul Institutului Național al Patrimoniului prin programul național de restaurare și componenta cheltuielilor care nu intră la categoria restaurare, și care va fi asigurată de către Primăria Oradea", a precizat ministrul Culturii și Identității Naționale, Bogdan Gheorghiu.
În ședința Consiliului Local de joi, s-au aprobat indicatorii tehnico-economici la faza DALi pentru reabilitarea interioarelor Palatului Episcopal Greco-Catolic, valoarea totală a investiției fiind de 27. 428.993, 85 lei (fără TVA), aprox. 5,7 milioane de euro, iar durata de realizare va fi de 36 luni.
Parteneriatul dintre  Institutul Național al Patrimoniului și Primăria Oradea a fost aprobat tot în ședința Consiliului Local de joi.
Clădirea Palatului Episcopal Greco-Catolic a fost distrusă de un incendiu acum doi ani de zile. De atunci, Primăria Oradea a avut două intervenții, în prima etapă pentru punerea în siguranță a clădirii, iar în a doua etapă pentru reabilitarea exteriorului clădirii și înlocuirea geamurilor distruse de incendiu.
Primarul Ilie Bolojan a explicat demersurile pe care administrația locală le-a făcut:,,În toată această perioadă am căutat soluții pentru reabilitarea interioarelor acestei clădiri, sens în care am purtat mai multe discuții cu ministrul Culturii. Domnia sa a dispus ca dl. Ștefan Bâlici - directorul Institutului Național al Patrimoniului să vină la Oradea să vadă situația de la fața locului. În urma vizitei d-lui Bâlici, s-a constatat că această clădire este eligibilă să fie finanțată pentru lucrările interioare din fondul Institutului Național al Patrimoniului. Îi mulțumesc cu această ocazie pentru vizita făcută la Oradea, pentru buna colaborare pe care am avut-o și pentru sprijinul pe care ni l-au acordat".
În următoarele două săptămâni, urmează să fie defalcate lucrările care vor fi executate, respectiv componenta de restaurare interioară care va fi suportată din fondul național de patrimoniu și componenta cu restul lucrărilor, respectiv utilitățile, amenajarea curții, podul clădirii, dotări în pod, mobilier, care vor fi suportate de Primăria Oradea.
După ce va fi reabilitată și în interior, clădirea Palatului Episcopal Greco-Catolic va intra în circuitul public, va putea fi vizitată și va găzdui o serie de evenimente și activități culturale. (B.P.)

Trimite email

sâmbătă, 8 mai 2021