Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

”Mămico, hai să ne jucăm!”

Vineri, la Grădinița din Sânmartin

”Mămico, hai să ne jucăm!”

Sub genericul ”Mămico, hai să ne jucăm!” la Grădinița din Sânmartin (județul Bihor), s-a desfășurat vineri, 6 martie 2009, o acțiune specială, închinată zilei de 8 Martie - Ziua internațională a femeii. Activitatea face parte din proiectul multicultural ”Europa, bine te-am găsit!”, lansat de educatoarele de la Grădinița din Sânmartin, de la grupa Ursuleților (mijlocie), educatoarele institutoare Andrea Damian și Șerfezi Erika.

 Mama pe post de educatoare
 Se obișnuiește ca la Grădinița din Sânmartin, sărbătoarea de 8 Martie să fie marcată fie prin lecții demonstrative pentru părinți fie prin activități gospodărești (practice). De această dată, educatoarele s-au gândit la o acțiune inedită, invitând mămicile să se joace cu copiii în cadrul unor activități interactive (altfel spus mama a luat locul educatoarei).
 Acțiunea a urmărit să prezinte părinților activitățile din grădiniță, felul în care se comportă și se adaptează copiii cerințelor, îndeplinindu-și toate sarcinile, întărirea relațiilor de colaborare între părinți și cadrele didactice, și nu în ultimul rând, să atragă atenția părinților că jocul trebuie să fie principalul mijloc de dobândire a cunoștințelor și de formare a priceperilor și deprinderilor.
 Reacția părinților a fost una pozitivă, ei putând lesne vedea pe chipurile copiilor bucuria că au ocazia să se joace cu mămica lor, ceea ce a conferit reușită deplină activității.
 Lanțul curcubeu, activitatea practică și jocuri distractive
A venit vremea ca mămicile să fie sărbătorite prin intermediul unui moment artistic și felicitate cu un "lanț de curcubeu", chiar dacă misiunea lor nu s-a încheiat, pentru că a urmat o activitate practică. Folosind tehnicile învățate de copii, mămicile au decupat, au îndoit și au mototolit hârtia împreună cu copilașul lor, realizând astfel un ghiveci cu o zambilă. Activitatea practică a fost urmată de jocuri distractive și de mișcare (copilul și mămica au dansat cu mopul, au participat la un concurs de mâncat ciocolată, au concurat la cules de cartofi și au transportat baloane).  Împărțiți în două echipe (mămăruțe și broscuțe), mămicile și copiii s-au mobilizat exemplar pentru  a câștiga competiția. După faptă… și răsplată! Așa după cum este și firesc, întrecerile s-au încheiat cu premierea copiilor și a mămicilor. Locul I a obținut medalia de aur, locul II - medalia de argint, iar entuziasmul mămicilor a fost răsplătit cu diplome de excelență pentru Cea mai bună mămică și mulți pupici din partea copiilor. (A.D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ”Mămico, hai să ne jucăm!”

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Sunday, 28 May 2023