Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Măsuri de restricționare a activității HoReCa și a activităților culturale și de divertisment

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor

Măsuri de restricționare a activității HoReCa și a activităților culturale și de divertisment

Ieri, 15 octombrie 2020, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor, prezidat de prefectul Dumitru Țiplea, a adoptat o serie de măsuri de restricționare a activității HoReCa și a activităților culturale și de divertisment la nivelul județului Bihor, din care menționăm:

1.Începând din 15 octombrie, restaurantele, cafenelele, sălile de jocuri de noroc, cinematografele și sălile de spectacole vor putea rămâne deschise doar în două scenarii, în funcție de incidența cazurilor din fiecare localitate: în limita a 50% din capacitatea spațiului, în localitățile unde incidența este de până la 1,5 cazuri/1.000 de locuitori, respectiv în limita a 30% din capacitatea spațiului, în localitățile unde incidența este de la 1,5 până la 3 cazuri/1.000 de locuitori. Programul de funcționare a acestora a fost limitat între orele 6.00-23.00, în ambele scenarii;
2.Terasele în aer liber rămân deschise în continuare, dar este obligatoriu să se asigure o distanță de minimum 2 metri între mese, iar la o masă pot participa maximum 6 persoane, dacă sunt din familii diferite;
3.În localitățile unde incidența depășește 3 cazuri /1000 locuitori, se suspendă activitatea restaurantelor și cafenelelor, dar se permite prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective;
4. Se suspendă, de asemenea, activitatea piscinelor situate în spații închise, la întreg nivelul județului Bihor;
5. Instituțiile și autorităților publice, precum și operatorii economici au obligația de a asigura, la intrarea în sediu, triajul epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu, cât și pentru vizitatori.
Conform deciziilor adoptate ieri, activitățile HoReCa, culturale și de divertisment din spații interioare sunt suspendate în localitățile Husasău de Tinca și Sântandrei, iar în Oradea, Bratca, Hidișelu de Sus, Holod și Gepiu se permite desfășurarea acestora în limita a 30% din capacitatea maximă a spațiului. Totodată, în cadrul ședinței s-a aprobat ridicarea restricțiilor pentru localitățile: Tinca, Copăcel, Marghita și Nucet.
Menționăm că hotărârea C.J.S.U. a fost adoptată în aplicarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 856/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie, precum și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Reamintim că, conform HG nr. 856, evenimentele private, precum nunți, botezuri sau mese festive, atât în spațiile deschise, cât și în interior, vor fi interzise pe plan național, până la scăderea numărului de cazuri Covid-19.
Lista localităților în care se impun măsuri de restricționare se actualizează săptămânal, în urma hotărârilor C.J.S.U. Bihor, în funcție de rata de incidență a cazurilor de infectare cu noul coronavirus la nivelul fiecărei localități.
Prefectul Dumitru Țiplea precizează că ,,deciziile adoptate astăzi (ieri - n.n.) sunt necesare, în contextul creșterii numărului de cazuri la nivelul județului Bihor. Așa cum am menționat în repetate rânduri, nerespectarea prevederilor și a măsurilor sanitare va atrage decizii drastice, cu scopul de a ne proteja comunitatea. Depinde de noi toți să ținem sub control răspândirea noului coronavirus și să învățăm să ducem un trai normal, dar coabitând cu acest virus, cel puțin pentru o perioadă de timp".
Cancelaria Prefectului         

Trimite email

vineri, 7 mai 2021