Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Cu Gazeta matematică la doamna învățătoare

O întâlnire de suflet

Cu Gazeta matematică la doamna învățătoare

Ce bucurie mai mare poate avea o învățătoare decât aceea a unor întâlniri de suflet cu foști elevi care o caută în clasă pentru a o revedea și a-i împărtăși din bucuriile lor

 Marți (10 martie 2009), dna învățătoare (institutoare) Maria Donca, de la Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” din Oradea se întreținea într-una din pauze cu o elevă, pe care, la prima vedere, am considerat-o ca făcând practică la clasa a III-a A, așa cum se obișnuiește la liceul pedagogic. Intrând în discuție, aveam să aflu surpriza zilei: Raluca Miclea, fosta elevă a doamnei Donca, a venit să o revadă și să-i prezinte două dintre cele mai recente izbânzi ale sale, faptul că se calificase pentru etapa națională a olimpiadei de matematică, precum și faptul că numele său era trecut în Gazeta matematică nr. 1/2009...
 Raluca a fost și a rămas o elevă silitoare și luptătoare, care știe ce vrea și este în stare să se mobilizeze exemplar pentru realizarea obiectivelor propuse. În toate clase, începând din a IV-a, s-a calificat la etapa pe județ a olimpiadelor de română și matematică, iar acum, în clasa a VII-a, s-a calificat pentru etapa națională, la matematică. Această bucurie a ținut să o împărtășească și fostei sale învățătoare. Așa se explică prezența sa în clasa a III-a. Dar, cum eleva din clasa a VII-a A, de la Liceul Teologic Baptist „Emanuel” rezolvă multe probleme din Gazeta matematică, numele său figurează în prestigioasa revistă, alături de numele a doi colegi de clasă (Botică Cristopher și Mocuța Emanuel).
 Ralu pare mult mai matură (mai cu seamă în gândire) decât o arată vârsta, iar vorbele-i sunt un etalon...
 „Îmi place să explorez necunoscutul în materie de matematică, dar și în alte domenii, inclusiv în religie. Consider că pentru a reuși e nevoie de voință, mai mult decât de ambiție, de încredere și de dorința fierbinte de a face ceva util și important”.
Nu știm ce au înțeles și cât au înțeles actualii elevi ai doamnei Maria Donca din gestul și faptele Ralucăi Miclea, dar învățătoarea era peste poate de fericită, văzându-și eforturile și toată investiția de suflet înnobilate, strălucind în ochii frumoși și calzi ai Ralucăi. (Ovi DAN)

Trimite email

sâmbătă, 14 decembrie 2019