Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

„Confluenţe” 2020

Concurs de creaţie literară pentru tineri

„Confluenţe” 2020

Asociaţia Culturală Pro Lirica Oradea organizează proiectul de tineret Concurs de creaţie literară pentru tineri „Confluenţe", proiect cofinanţat de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bihor.

Proiectul este dedicat tinerilor din județul Bihor, având ca scop punerea în valoare în mod creativ a Sărbătorii Marii Uniri şi constituie un prilej special pentru promovarea culturii şi a valorilor istorice, literare şi lingvistice ale înaintaşilor. Concursul se desfăşoară pe două secţiuni: poezie (cu vers clasic sau modern) şi eseu, respectiv pe două categorii de vârstă: tineri (liceeni) între 14 - 18 ani şi tineri între 19 - 25 de ani.
Fiecare concurent, în funcţie de categoria de vârstă, se poate înscrie la una sau la ambele secţiuni ale concursului, cu respectarea prevederilor Regulamentului de organizare. Pentru secţiunea „poezie", concurenţii pot participa cu un număr de maximum trei-patru poezii, dintre care cel puţin una să aibă obligatoriu tematică patriotică. Pentru secţiunea „eseu", concurenţii pot participa cu un număr de maximum două eseuri, dintre care unul trebuie să aibă obligatoriu tematică patriotică. Textele creațiilor literare vor fi în limba română, redactate în Word (format .doc sau .docx), vor conține diacritice, caracterul Times New Roman de mărimea 12, iar spațiul între rânduri va fi de 1 pct.
Este interzisă trimiterea de către participanții la concurs a unor creații literare pentru care nu dețin drepturi de autor conform Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe.
Creațiile literare vor fi însoțite, în mod obligatoriu de:
a) Fişa de participare, Anexa 1 la Regulament;
b) Declaraţie consimţământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal, Anexa 2 la Regulament. Prin Declaraţia consimţământ, autorii îşi dau acordul şi pentru publicarea lucrărilor lor într-o anologie comună a concursului.
Manuscrisul (textul literar + anexele 1 și 2) va fi trimis, doar în format electronic și doar prin intermediul adresei de e-mail: asociatiaprolirica@gmail.com într-un mesaj care să aibă ca subiect „Concursul de creaţie literară pentru tineri".
Calendarul concursului:
1.11.2020 - 25.11.2020 - Înscrierea concurenților, primirea și evaluarea lucrărilor.
26.11.2020 - Ierarhizarea lucrărilor pe baza punctajului obţinut;
27.11.2020 - Anunțarea câștigătorilor pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/Asociaţia-Culturală-Pro-Lirica-Oradea
1.12.2020 - Festivitatea de premiere
Pentru fiecare secţiune şi categorie de vârstă din concurs se vor acorda premii constând în diplome, medalii, cărţi şi obiecte, precum şi participarea gratuită la un work-shop pe teme privind interpretarea scenică a unei creaţii literare, comunicare, munca în echipă. Pentru participanţii care nu obţin premiu sau menţiune se vor acorda diplome de participare. Lucrările înscrise în concurs vor fi publicate pe cheltuiala organizatorilor într-o Antologie comună: „Confluenţe", fiecare concurent beneficiind de câte un exemplar gratuit.
Mai multe informaţii pot fi accesate pe pagina de Facebook a Asociaţiei Culturale Pro Lirica Oradea.
Mult succes participanţilor!
Mihaela - Maria Dindelegan,
preşedinte Asociaţia Culturală Pro Lirica Oradea

Trimite email

sâmbătă, 5 decembrie 2020

Poza zilei

Revista ,,Curtea de la Argeș”, premiată cu ,,Meritul Academic”

La 10 ani de la apariție,
Revista  de cultură ,,Curtea de la Argeș" a fost premiată cu ,,Meritul Academic"
 
Domnul academician Gheorghe Păun, redactorul-șef al revistei de cultură ,,Curtea de la Argeș" ne-a dat, ieri (joi, 3 decembrie 2020), o veste de o mie de puncte:
,,De câteva ore, revista ,,Curtea de la Argeș"  este deținătoarea ,,Meritului Academic", acordat de Academia Română în cadrul Adunării Generale (online) de decernare a Premiilor Academiei, cu prilejul împlinirii a zece ani de apariție..."