Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

O nouă strategie de accesare a fondurilor europene la Consiliul Județean Bihor

Președintele și vicepreședintele C.J. Bihor, ing. Ilie Bolojan și Mircea Mălan, decid

O nouă strategie de accesare a fondurilor europene la Consiliul Județean Bihor

Joi, 5 noiembrie 2020, președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan și vicepreședintele Mircea Mălan au susținut o conferință de presă cu privire la stadiul proiectelor cu fonduri europene derulate până în prezent de Consiliul Județean, respectiv de instituțiile din subordine.

În prezent, 15 proiecte derulate de C.J. beneficiază de fonduri europene. Valoarea nerambursabilă totală a acestora este de 87,3 milioane de euro. Valoarea dată se referă la partea care îi revine Consiliului Județean sau unei entități din subordinea Consiliului la proiecte, și nu reprezintă valoarea totală a proiectelor.
Pentru a crește eficiența în accesarea fondurilor europene, o primă măsură adoptată de actuala conducere a Consiliului Județean a vizat desființarea Serviciul de Proiecte și Arii Protejate, responsabil, până acum, de fondurile europene. În locul acestui serviciu s-a înființat Compartimentul Fonduri Europene, în subordinea Direcției Generale Tehnice. Din 13 posturi (trei de conducere și 10 de execuție) de la vechiul serviciu, în noul compartiment au rămas patru posturi de execuție.
Vom lua măsuri de îmbunătățire a activității atragerii de fonduri europene. Vom construi o echipă de oameni dedicați județului Bihor, care vor depune eforturi pentru atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea județului. Până acum oamenii care lucrau la proiecte erau disparați în cadrul mai multor direcții și de aceea lucrurile nu au funcționat. De asemenea, am redus numărul de membri din echipele de proiectare. Fiecare proiect avea 11-13 membri în echipă, însă la o analiză se constată că lucrurile nu sunt unde ar trebui să fie. Am stabilit că din aceste echipe nu vor mai face parte decât acei angajați ai Consiliului Județean care sunt efectiv implicați în proiect", a mai declarat domnul Mălan.
Din cele 15 proiecte actuale, șapte se derulează în cadrul Programului Operațional Regional (P.O.R.) 2014 - 2020 și sunt gestionate de către Direcția Tehnică, având o valoare de 78,5 milioane de euro. Un alt proiect se derulează prin Programul Operațional Capacitate Administrativă. În valoare de 545 de mii de euro, acesta se referă la „Optimizarea Procesului Decizional și al Planificării Strategice și Bugetare la nivelul Consiliului Județean Bihor". Celelalte șapte proiecte sunt depuse prin programul Transfrontalier România - Ungaria, RO-HU, și au o valoare de 8,2 milioane de euro.Serviciul de proiecte și arii protejate a mai depus în cadrul POIM2 cereri de finanțare în valoare de 3 150 000 euro pentru a crește capacitate de gestionare a crizei generate de COVID19.
O altă măsură luată de conducerea Consiliului Județean se referă la reducerea sporului pentru cei care făceau parte din proiecte.
,,Până în prezent, regula generală era să se acorde un spor de 50%. Acum, am luat decizia ca sporul maxim care se poate acorda managerului de proiect să fie de 30%, iar doar în caz de excepție, echipa de proiect ar urma să beneficieze de o cotă mai mare, atunci când sunt implicați în proiecte care au o valoare mai mare. Pentru a înțelege de ce am luat această decizie, vă dau un exemplu. La proiectul de reabilitare a Cabanei de la Vadu Crișului, fiecare dintre cei 11 membri ai echipei de proiectare avea un spor de 50%. Valoarea sporului lunar, cumulat, până luna trecută era de 28,090 de lei. Proiectul e în a 28-a lună de implementare, dar este cu mai bine de 2 ani întârziere în privința organizării procedurii de achiziție publică. Au depus cerere de prelungire cu 24 de luni. Nu se justifică încasarea acestor sume. Am luat măsuri ca sporurile să nu depășească 20%. În urma reducerilor, suma sporului va fi de 3 ori mai mică", a declarat vicepreședintelui Mircea Mălan.
În perioada următoare va fi gândită o strategie aplicată pentru atragerea de fonduri europene, care să țină cont de imaginea de ansamblu. Aceasta în condițiile în care vechea conducerea luat câteva decizii care nu au fost în beneficiul județului:
,,De exemplu, vechea conducere a luat un împrumut bancar pentru reabilitarea clădirii fostei Policlinici nr.1 - viitorul sediu administrativ al Consiliului Județean, a încheiat contractul de execuție și s-a emis ordinul de începere a lucrărilor, în condițiile în care dacă ar fi întârziat semnarea contractului de execuție până după 1 ianuarie 2021, acesta ar fi devenit un proiect eligibil pe fonduri europene. Practic atunci, C.J. ar fi avut o contribuție de 2%, la valoarea de peste 5 milioane de euro a proiectului de reabilitare. Aceasta a fost o decizie eronată, care nu are nici o legătură cu interesul real al oamenilor din acest județ. O soluție în acest caz ar fi rezilierea pe cale amiabilă a contractului de execuție cu executantul lucrării, Drum Asfalt. Se va reface apoi studiul de fezabilitate, iar apoi se va depune proiectul de finanțare pe axa de eficiență energetică, în perioada de finanțare 2021 -2027", a mai adăugat vicepreședintele Mircea Mălan.
Alexandru Laslău,
consilier

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 10:36:04 Ora de vară a Europei de Est