Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Oradea are una dintre cele mai moderne Unități de Primiri Urgențe din România

De ieri, 16 noiembrie,

Oradea are una dintre cele mai moderne Unități de Primiri Urgențe din România

Primarul Florin Birta împreună cu managerul Spitalului Județean, dl. Gheorghe Carp și șeful U.P.U., dl. Hadrian Borcea, au susținut ieri, 16 noiembrie 2020, o conferință de presă în care au prezentat noul corp al Unității de Primiri Urgențe ((U.P.U.) a Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, unde lucrările de extindere și de modernizare au fost finalizate.

La eveniment a fost prezent și prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea, dar și președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.
„Așa cum știți, una din prioritățile administrației publice locale este sănătatea, iar acest lucru se vede prin investițiile pe care le facem în domeniul medical. Ne aflăm astăzi la ultima investiție făcută printr-un parteneriat încheiat între Municipiul Oradea, Spitalul Județean și Ministerul Sănătății, investiție care se ridică la aproximativ 32 milioane de lei,  58% din această valoare fiind asigurată de Ministerul Sănătății, iar 42% de Primăria Oradea.
Ne dorim ca prin această investiție să creștem calitatea serviciilor medicale în Oradea, să asigurăm condiții cât mai bune medicilor care lucrează în spitalele orădene și să îi tratăm pe toți orădenii și bihorenii în condiții de siguranță. În continuare, avem pregătite și alte proiecte destinate dezvoltării sistemului medical, cum este reabilitarea termică a Spitalului Municipal și a Spitalului Județean, modernizarea Maternității Oradea, dar și proiectul construirii unui nou spital pe str. Vlădeasa, acolo unde Consiliul Județean ne va pune la dispoziție 2,7 ha de teren.
Cu această ocazie, doresc să aduc mulțumiri președintelui Consiliului Județean, dlui Ilie Bolojan, Ministerului Sănătății, reprezentat, astăzi, de prefectul Dumitru Țiplea, dlui Gheorghe Carp care s-a implicat foarte mult în realizarea acestui proiect, dar și dlui doctor Hadrian Borcea, doi oameni fără de care poate această investiție nu era realizată. Mulțumesc, de asemenea, personalului medical care a lucrat în condiții de avarie, nu tocmai ușoare, până când acest corp a fost gata", a precizat primarul Florin Birta.
Prin acest proiect s-a realizat extinderea pe latura estică a corpului B al spitalului, cu un corp de clădire cu regim de înălțime D+P+E. Lucrările au constat în amenajări în clădirea existentă pe 985,30 mp și extinderea demisolului, parterului și etajului I cu 4.899,82 mp, din care 357,85 mp o terasă circulabilă. Totodată, s-au realizat două zone de acces a personalului în clădirea extinsă, pe latura nordică (dinspre strada Gheorghe Doja) și pe latura estică.
Lucrări finalizate cu două luni mai devreme
Așa cum se știe, de la începutul lunii iulie, activitatea de primiri urgențe a Spitalului Județean Oradea s-a mutat în cele 43 de containere modulare, amplasate pe platforma din fața Spitalului Județean, mutarea fiind necesară pentru realizarea noului corp B al U.P.U.
Ministerul Sănătății, prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale (U.M.P.B.M.) și Municipiul Oradea a finanțat lucrările de extindere a corpului B - Unitatea de primiri urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, beneficiar al noii investiții.
Contractul de lucrări a fost semnat în decembrie 2018, cu asocierea formată din S.C. Drumuri Bihor S.A. - lider de asociere și S.C. Construcții Erbașu S.A., subcontractanţi: S.C. Hospital Tehnical Solution S.R.L. pentru lucrări de instalaţii sanitare și de gaze medicale, S.C. Termoline S.R.L. pentru lucrări de instalații de încălzire și climatizare și S.C. Zublin România S.R.L. pentru lucrări de fundare pe piloți. Licitația a fost organizată de Ministerul Sănătății. Proiectantul general este S.C. Poliart S.R.L. Oradea, iar proiectantul de specialitate S.C. Termoline S.R.L.  
Durata inițială de execuție a fost 24 luni, în baza ordinului de începere a lucrărilor din 25 ianuarie 2019, dar aceasta a fost scurtată la 22 luni prin mobilizarea constructorului și asigurarea fluxului de plăți operative de către cei doi finanțatori. Adițional, Primăria Oradea a asigurat suma de 1.350.000 lei pentru achiziția unei părți din mobilier și echipamente, respectiv exproprierea unui teren învecinat spitalului.
Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea a contribuit cu cheltuielile privind proiectarea și asistența tehnică (dirigenție de șantier), cotele legale către I.S.C. Bihor, expertiza tehnică.
În cadrul conferinței de presă, managerul Gheorghe Carp a făcut o descriere a investiției: „Această investiție se compune practic din două părți: extinderea U.P.U. și crearea spațiilor necesare pentru noile laboratoare: primul laborator robotizat de analize medicale din România, stația centrală pentru sterilizarea necesară spitalelor municipalității și farmacia digitalizată. Pe lângă acestea, clădirea mai are și un amfiteatru destinat atât personalului medical, cât și studenților mediciniști. Proiectul Băncii Mondiale a debutat în 2007, noi intrând în a doua etapă din 2014. În țară au fost cinci spitale județene desemnate pentru extindere U.P.U., din care au rămas două: Oradea și Brașovul. Dotarea pe care o avem aici la Oradea este la nivelul unei unități de primiri urgențe europene, pentru că avem imagistică proprie, iar unitatea are legături pneumatice cu viitorul laborator care va fi deasupra. Mă bucur că am reușit să implementăm acest proiect la Oradea. După părerea mea, acest tip de unitate medicală este unică în România".
DESCRIEREA INVESTIȚIEI
La primul nivel, la demisol, înspre strada Gh. Doja, s-a extins actuala unitate de primire a urgențelor și s-a realizat noul acces pentru ambulanțe și autovehicule speciale de transport victime multiple, platforma carosabilă dedicată inclusiv staționării acestora. Este zona de acces a pacienților și aparținătorilor, registratura, zona de decontaminare, resuscitare, izolator, grupuri sanitare. Lângă al doilea acces în clădire sunt organizate vestiarele pentru personalul medical și pacienți. Pe latura sudică (înspre punctul termic) sunt amenajate camerele de gardă, camera consultații, sala de gipsare, depozite materiale, decontaminare instrumente, camera pentru telemedicină, toate așezate în imediata vecinătate / în jurul zonei de tratament a pacienților, a sălilor de triaj și urgențe minore și majore, zona supraveghere bolnavi critici și necritici. Tot aici au fost prevăzute sălile de radiologie, computer tomograf.
La nivelul parterului, prin prezentul proiect s-a realizat structura, închiderile exterioare și conexiunea la instalațiile clădirii, compartimentarea și dotarea cu echipamente medicale realizându-se prin alte proiecte derulate de Spitalul Județean prin Programul Operațional Regional și Transfrontalier RO-HU. Pe acest palier se amenajează zona de laborator pentru analize, zona de farmacie a spitalului și zona de sterilizare materiale, cu asigurarea accesului din curtea interioară de serviciu a spitalului.
La ultimul nivel al extinderii - etajul I,  s-a realizat un amfiteatru pentru 175 de persoane și o zonă de vestiare pentru 200 de persoane, o sală de curs pentru 30 de persoane, destinate studenților și rezidenților. Tot la acest nivel s-a amenajat zona administrativă a U.P.U., cu secretariat și patru birouri, depozite, camera tehnică pentru echipamentele de utilități. Între clădirea nouă și cea existentă s-a realizat o terasă verde.
Finisajele interioare și exterioare (fațada, ventilate) ale clădirii sunt specifice unităților spitalicești moderne. Prin concepția iniţială a clădirii privind configurația, procentul de vitrare, alcătuirea elementelor de construcție perimetrală, cât și prin modul de alcătuire a detaliilor, s-a urmărit limitarea pierderilor de căldură în exploatare, în vederea reducerii consumului de energie.
Așadar, la noua investiție se utilizează doar sursă de energie regenerabilă, cu sistem de încălzire în pardoseală, clădirea fiind independentă din punctul de vedere al încălzirii. Căldura din subteran este captată prin intermediul unui sistem de spirale introduse în piloți, realizate odată cu armăturile acestora. Termoizolarea s-a realizat cu vată bazaltică, compartimentarea pe structură ușoară.
Datorită situației speciale generate de pandemie, prin proiect s-a achiziționat un robot autonom pentru sterilizarea încăperilor, echipamentului și aparaturii medicale, care funcționează pe baza radiațiilor UV-C, fiind al doilea asemenea echipament din România. Și-a dovedit eficiența inclusiv împotriva virusului Sars-Cov-2.
Totodată, prin proiect a fost achiziționat și un ansamblu de mobilier medical pentru gestionarea computerizată a tipurilor și cantităților de medicamente depozitate, unic în România. (B.P.)
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Oradea are una dintre cele mai moderne Unități de Primiri Urgențe din România.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 5 decembrie 2020

Poza zilei

Revista ,,Curtea de la Argeș”, premiată cu ,,Meritul Academic”

La 10 ani de la apariție,
Revista  de cultură ,,Curtea de la Argeș" a fost premiată cu ,,Meritul Academic"
 
Domnul academician Gheorghe Păun, redactorul-șef al revistei de cultură ,,Curtea de la Argeș" ne-a dat, ieri (joi, 3 decembrie 2020), o veste de o mie de puncte:
,,De câteva ore, revista ,,Curtea de la Argeș"  este deținătoarea ,,Meritului Academic", acordat de Academia Română în cadrul Adunării Generale (online) de decernare a Premiilor Academiei, cu prilejul împlinirii a zece ani de apariție..."