Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

,,Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea”

Au fost adoptate toate proiectele de hotărâri necesare proiectului

,,Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea”

Luni, 16 noiembrie 2020, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean Bihor, au fost aprobate toate hotărârile necesare în vederea realizării proiectului ,,Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea", proiect ce are în vedere construcția de drumuri de legătură între Municipiul Oradea și localitățile: Oșorhei, Sântandrei și Nojorid.

 Din pachetul de documente adoptate fac parte: proiectele de hotărâre legate de aprobările trecerii în domeniul public și proprietatea publică a Județului Bihor - Consiliului Județean Bihor, după finalizarea procedurilor de expropriere, a sectoarelor de drum cuprinse pentru obiectivele de investiții din localitățile Oșorhei, Sântandrei și Nojorid. Totodată a fost aprobat și proiectul de hotărâre privind ,,Strategia de dezvoltare durabilă a Județului Bihor", pentru perioada 2021-2027, în domeniul Transportului Rutier, justificarea impactului asupra dezvoltării economice la nivelul Județului Bihor și ,,Acordul de parteneriat între Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest și Unitatea Administrativ Teritorială Județul Bihor/Consiliul Județean Bihor".
Toată această documentație adoptată face obiectul primului pas în scopul accesării finanțării europene prin Programul Operațional Asistență Tehnică, în parteneriat cu ADR N-V, pentru realizarea studiilor de fezabilitate pregătitoare realizării acestor drumuri. În acest program județul Bihor va beneficia de 340.000 de euro pentru aceste studii, ale căror proiecte de până la maximum 45.000.000 de euro urmând să fie depuse ulterior prin Programul Operațional Regional.
,,Prin aceste hotărâri adoptate am făcut un pas important în vederea realizării unui proiect care va avea un impact considerabil în dezvoltarea județului Bihor. Banii europeni sunt extrem de importanți, mai ales în domeniul infrastructurii rutiere, pentru că stau la baza dezvoltării economice și progresului oricărei zone. Ne propunem ca până la data de 27 noiembrie să putem depune cererea de finanțare pentru aceste studii de fezabilitate. În acest fel trei porțiuni de noi drumuri județene, respectiv centura Oșorhei, drumul de legătură Nojorid și centura Sântandrei, situate în zona metropolitană a Oradiei, vor ușura circulația greoaie spre Oradea din trei direcții: Aleşd - Oşorhei, Salonta - Nojorid şi Girişu de Criș - Sântandrei. În felul acesta reţeaua de drumuri județene va fi extinsă și dezvoltată în zona din jurul Oradiei, unde avem cele mai aglomerate drumuri din județ. Vom finaliza proiectele tehnice anul viitor şi vom începe apoi lucrările. Valoarea estimată a acestor noi proiecte, inclusiv modernizarea unor porțiuni de drumuri județene existente în lungime de 15 km din zonă metropolitană, este de 40 milioane euro. Finanțarea ar urma să fie asigurată din fonduri europene, prin programul operațional regional. Mulțumesc primăriilor din zona metropolitană şi Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest pentru colaborarea pe care am convenit-o în așa fel încât să se poată accesa fondurile europene. Vom circula mai bine pe o rază de 30 de km faţă de Oradea, în toate direcţiile", a declarat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.
Alexandru Laslău

Trimite email

joi, 5 august 2021