Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

,,Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea”

Au fost adoptate toate proiectele de hotărâri necesare proiectului

,,Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea”

Luni, 16 noiembrie 2020, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean Bihor, au fost aprobate toate hotărârile necesare în vederea realizării proiectului ,,Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea", proiect ce are în vedere construcția de drumuri de legătură între Municipiul Oradea și localitățile: Oșorhei, Sântandrei și Nojorid.

 Din pachetul de documente adoptate fac parte: proiectele de hotărâre legate de aprobările trecerii în domeniul public și proprietatea publică a Județului Bihor - Consiliului Județean Bihor, după finalizarea procedurilor de expropriere, a sectoarelor de drum cuprinse pentru obiectivele de investiții din localitățile Oșorhei, Sântandrei și Nojorid. Totodată a fost aprobat și proiectul de hotărâre privind ,,Strategia de dezvoltare durabilă a Județului Bihor", pentru perioada 2021-2027, în domeniul Transportului Rutier, justificarea impactului asupra dezvoltării economice la nivelul Județului Bihor și ,,Acordul de parteneriat între Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest și Unitatea Administrativ Teritorială Județul Bihor/Consiliul Județean Bihor".
Toată această documentație adoptată face obiectul primului pas în scopul accesării finanțării europene prin Programul Operațional Asistență Tehnică, în parteneriat cu ADR N-V, pentru realizarea studiilor de fezabilitate pregătitoare realizării acestor drumuri. În acest program județul Bihor va beneficia de 340.000 de euro pentru aceste studii, ale căror proiecte de până la maximum 45.000.000 de euro urmând să fie depuse ulterior prin Programul Operațional Regional.
,,Prin aceste hotărâri adoptate am făcut un pas important în vederea realizării unui proiect care va avea un impact considerabil în dezvoltarea județului Bihor. Banii europeni sunt extrem de importanți, mai ales în domeniul infrastructurii rutiere, pentru că stau la baza dezvoltării economice și progresului oricărei zone. Ne propunem ca până la data de 27 noiembrie să putem depune cererea de finanțare pentru aceste studii de fezabilitate. În acest fel trei porțiuni de noi drumuri județene, respectiv centura Oșorhei, drumul de legătură Nojorid și centura Sântandrei, situate în zona metropolitană a Oradiei, vor ușura circulația greoaie spre Oradea din trei direcții: Aleşd - Oşorhei, Salonta - Nojorid şi Girişu de Criș - Sântandrei. În felul acesta reţeaua de drumuri județene va fi extinsă și dezvoltată în zona din jurul Oradiei, unde avem cele mai aglomerate drumuri din județ. Vom finaliza proiectele tehnice anul viitor şi vom începe apoi lucrările. Valoarea estimată a acestor noi proiecte, inclusiv modernizarea unor porțiuni de drumuri județene existente în lungime de 15 km din zonă metropolitană, este de 40 milioane euro. Finanțarea ar urma să fie asigurată din fonduri europene, prin programul operațional regional. Mulțumesc primăriilor din zona metropolitană şi Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest pentru colaborarea pe care am convenit-o în așa fel încât să se poată accesa fondurile europene. Vom circula mai bine pe o rază de 30 de km faţă de Oradea, în toate direcţiile", a declarat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.
Alexandru Laslău

Trimite email

sâmbătă, 5 decembrie 2020

Poza zilei

Revista ,,Curtea de la Argeș”, premiată cu ,,Meritul Academic”

La 10 ani de la apariție,
Revista  de cultură ,,Curtea de la Argeș" a fost premiată cu ,,Meritul Academic"
 
Domnul academician Gheorghe Păun, redactorul-șef al revistei de cultură ,,Curtea de la Argeș" ne-a dat, ieri (joi, 3 decembrie 2020), o veste de o mie de puncte:
,,De câteva ore, revista ,,Curtea de la Argeș"  este deținătoarea ,,Meritului Academic", acordat de Academia Română în cadrul Adunării Generale (online) de decernare a Premiilor Academiei, cu prilejul împlinirii a zece ani de apariție..."