Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Zonele vulnerabile sub lupa Poliției Locale

Campanie de curăţenie în municipiu

Zonele vulnerabile sub lupa Poliției Locale

Viceprimarul municipiului Oradea, Arina Moș, a anunțat ieri, 17 noiembrie, debutul campaniei „Zonele vulnerabile sub lupa Poliției Locale", campanie de curățenie care se derulează prin reprezentanții Poliției Locale Oradea.

Ideea campaniei a pornit de la constatarea faptului că, din cele 800 de incinte destinate depozitării deșeurilor din cartierele de blocuri, la aproximativ 100 dintre acestea apar în mod repetat depozitări neregulamentare ale deșeurilor.
Totodată, campania pornește de la premiza spiritului civic al oricărui orădean, adică de la dorința de a respecta cu toții actele normative în vigoare și de a face tot ce ne stă în putere pentru a contribui la buna funcționare a comunității din care facem parte.
„Pe zona de curățenie, întotdeauna e loc de mai bine. Există zone ale orașului unde orădenii sunt extrem de disciplinați, înțeleg și apreciază eforturile făcute de ani de zile de către administrația publică locală, însă, din păcate, există și zone vulnerabile, unde putem disciplina doar prin amenzi. În acest sens, încurajez Poliția Locală Oradea să își facă treaba", a precizat viceprimarul Arina Moș.
Astfel de zone problematice din punct de vedere a menținerii curățeniei apar fie datorită unor locatari care nu respectă normele și nu aruncă deșeurile în interiorul incintelor metalice, cum ar trebui, ci în afara acestora, fie la blocurile situate în zonele de case, unde unii proprietari nu au încheiate contracte cu operatorul de salubritate și își aruncă deșeurile în incintele metalice care deservesc locatarii de la blocuri. Sunt și situații când sistemul de închidere a incintelor se defectează și atunci au acces în aceste incinte și persoanele care scormonesc în gunoaie.
Pentru oricare dintre aceste situații, locatarii sunt rugați să facă cât mai repede sesizări către Primăria Oradea, fie prin aplicația mobilă gratuită „Oradea City Report", fie direct la Dispeceratul Poliției Locale, la telefon 0259.969. De reținut faptul că cetățenii vor putea sesiza inclusiv eventualele defecțiuni ale sistemului de închidere a incintelor, care vor fi astfel remediate.
Pentru intrarea în legalitate a celor care nu au încheiate contracte cu operatorul de salubritate R.E.R. Vest S.A., Poliția Locală Oradea solicită constant operatorului de salubritate situația contractelor active și a contractelor suspendate sau reziliate.
Prin urmare, începând de ieri, polițiștii locali desfășoară acțiuni de monitorizare intense la cele 100 de puncte de colectare a deșeurilor vulnerabile încă din punct de vedere al salubrității.
De menționat că monitorizarea punctelor de colectare continuă să se facă în tot orașul, însă accentul va fi pus pe cele 100 de puncte deficiente încă la capitolul curățenie.
Direcția Poliția Locală Oradea, care are atribuții specifice în urmărirea respectării normelor de mediu, va monitoriza cu toate mijloacele specifice aceste zone și va aplica sancțiuni persoanelor care vor fi surprinse că depozitează deșeuri în mod neregulamentar în jurul acestor puncte de colectare.
Potrivit Regulamentului de salubritate a municipiului Oradea, cuantumul amenzilor este cuprins între 1.000 și 2.000 de lei. (B.P.)

Trimite email

sâmbătă, 5 decembrie 2020

Poza zilei

Revista ,,Curtea de la Argeș”, premiată cu ,,Meritul Academic”

La 10 ani de la apariție,
Revista  de cultură ,,Curtea de la Argeș" a fost premiată cu ,,Meritul Academic"
 
Domnul academician Gheorghe Păun, redactorul-șef al revistei de cultură ,,Curtea de la Argeș" ne-a dat, ieri (joi, 3 decembrie 2020), o veste de o mie de puncte:
,,De câteva ore, revista ,,Curtea de la Argeș"  este deținătoarea ,,Meritului Academic", acordat de Academia Română în cadrul Adunării Generale (online) de decernare a Premiilor Academiei, cu prilejul împlinirii a zece ani de apariție..."