Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Proiectul ,,Digitalizare prin plantare”

În perioada 21 noiembrie - 6 decembrie

Proiectul ,,Digitalizare prin plantare”

Proiectul Digitalizare prin plantare își are rădăcinile în contextul social dificil în care societatea română (și nu numai) se află în acest moment. Problema defrișărilor excesive ori a lipsei respectului pentru natură reprezintă un laitmotiv trist în vremuri contemporane, vremuri și mai greu încercate de Pandemia Covid - 19, al cărei efect devastator asupra societății este deja cunoscut.

Singura modalitate de a participa la cursuri
Aceste încercări ale timpului ne oferă oportunitatea de a ne aduce contribuția în societate, și ce mod mai bun de a face asta dacă nu prin a învesti în tineri, în viitor. Prin trecerea în on-line a lecțiilor școlare, observăm o realitate cruntă, și anume faptul că numeroși copii cu potențial, în special cei din zona rurală, nu au mijloacele financiare în vederea procurării unui dispozitiv electronic, pentru a se putea conecta și participa la lecții.
Scopul proiectului pe termen scurt și mediu este venirea în ajutorul acestor copii aflați în dificultate, prin furnizarea unei tablete prin care să se poată conecta la internet, pentru a participa la ore în bune condiții. Având în vedere provocarea epidemiologică actuală, respectiv probabilitatea recurenței acestui tip de eveniment în viitor, apreciem ca mai mult decât oportună dezvoltarea de asemenea proiecte.
Scopul pe termen lung al acestui proiect îl reprezintă încercarea de educare socială cu privire la respectul față de natură și asupra efectelor nefaste ale defrișărilor asupra sănătății colective. Este de notorietate faptul că una dintre cauzele majore ale încălzirii globale o reprezintă micșorarea, într-un ritm alarmant, a suprafeței verde existente pe glob. Odată cu o încălzire globală accentuată, care crește riscul de dezastru epidemiologic, ghețarii dezvăluie tulpini de virusuri noi, încapsulate în timp, a căror aducere în actualitate reprezintă o amenințare cât se poate de serioasă.
Este necesară conștientizarea de către societate a acestui pericol al defrișărilor și, mai mult decât atât, este necesară educarea societății cu privire la necesitatea întreprinderii a cât mai multor acțiuni de acest fel.
Tema  proiectului
Pentru fiecare 30 de lei donați, Organizația Rotaract Club Oradea își asumă responsabilitatea de a planta câte un copac în zona metropolitană Oradea.
Fondurile strânse vor fi utilizate pentru a întâmpina nevoile elevilor, prin achiziționarea unor tablete în scopuri educaționale. Unitățile de învățământ țintă sunt Școala Gimnazială Nr. 1, Tileagd și Liceul Tehnologic Nr. 1, Cadea, cu un număr de peste 105 copii, fără însă a ne limita la acestea.
Elevii, atent selecționați, nu dispun de o situație financiară care să le permită achiziționarea unor asemenea tablete sau prezintă cazuri sociale defavorizate, sub diferite forme.
Realizarea plantării
Plantarea va fi realizată doar de membrii cluburilor Rotaract, Rotary și Interact, în conformitate cu normele igienico-sanitare și de prevenire a infectării cu SARS-Cov 2.
Misiunea proiectului
*plantarea unui număr cât mai mare de copaci;
*cu ajutorul fondurilor strânse, echiparea elevilor cu tablete pentru cursurile online, într-un context epidemiologic.
Rezultatele urmărite
*echiparea elevilor care prezintă cazuri sociale și resurse financiare limitate cu tablete pentru uz școlar;
*digitalizarea și echiparea elevilor în cauză.
Când?
Proiectul se va derula între 21 noiembrie și 6 decembrie 2020.
Cum poți ajuta?
Cu donarea a cel puțin 30 de lei prin:
*Transfer bancar. În contul bancar al Asociației ROTARACT CLUB ORADEA, Cont: RO 22 BTRL 0050 1205 K442 46XX deschis la Banca Transilvania cu mesajul ,,Plantare".
*On-line, cu cardul, pe pagina oficială a clubului
https://rotaractcluboradea.ro/
Pentru mai multe detalii și date actualizate, urmăriți-ne pe pagina de Facebook ROTARACT CLUB ORADEA sau pe pagina de Facebook a evenimentului.
Roxana Vidican

Trimite email

sâmbătă, 5 decembrie 2020

Poza zilei

Revista ,,Curtea de la Argeș”, premiată cu ,,Meritul Academic”

La 10 ani de la apariție,
Revista  de cultură ,,Curtea de la Argeș" a fost premiată cu ,,Meritul Academic"
 
Domnul academician Gheorghe Păun, redactorul-șef al revistei de cultură ,,Curtea de la Argeș" ne-a dat, ieri (joi, 3 decembrie 2020), o veste de o mie de puncte:
,,De câteva ore, revista ,,Curtea de la Argeș"  este deținătoarea ,,Meritului Academic", acordat de Academia Română în cadrul Adunării Generale (online) de decernare a Premiilor Academiei, cu prilejul împlinirii a zece ani de apariție..."