Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Ilie Bolojan a prezentat etapele pentru realizarea centurilor Beiuș, Aleșd și Sânmartin

În cadrul unei conferințe de presă,

Ilie Bolojan a prezentat etapele pentru realizarea centurilor Beiuș, Aleșd și Sânmartin

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a prezentat, joi, 19 noiembrie 2020, un calendar estimativ pentru etapele de realizare a centurilor localităților Beiuș, Aleșd și Sânmartin. Consiliul Județean Bihor pregătește semnarea a trei protocoale de colaborare cu primăriile Aleșd, Beiuș și Sânmartin pentru realizarea centurilor ocolitoare ale acestor localități.

Centurile Beiuș și Aleșd
Ilie Bolojan a convenit cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere  (C.N.A.I.R.) și cu cele două primării modalitățile de colaborare în așa fel încât aceste proiecte să fie finalizate până la finalul anului 2023. Centurile Beiuș și Aleșd au asigurată finanțarea pe actualul program de finanțare 2014 - 2020 (proiectele din acest exercițiu financiar pot fi implementate până la finalul anului 2023).
Săptămâna viitoare vor fi aprobate protocoalele de implementare pentru fiecare centură cu C.N.A.I.R. Modelul a fost deja negociat, urmează să fie prezentat cel mai târziu luni, și în ședința de joi (n.r. 26 noiembrie 2020) ar urma să fie aprobat. În paralel cu acest protocol, atât Consiliul Județean Bihor, cât și consiliile locale ale localităților Aleșd și Beiuș vor semna câte un protocol de colaborare, astfel încât din luna decembrie să ne apucăm de lucru efectiv. Responsabilitățile vor fi partajate, fiecare din cele două primării urmând să suporte o parte din cheltuielile pregătitoare, iar Consiliul Județean va suporta studiul de fezabilitate efectiv. Primăriile vor finanța studiile geologice, topografice, hidrologice, analizele de trafic - documente pregătitoare", a declarat Ilie Bolojan.
Traseul final se va baza pe o analiză multi criterială, care se face în două etape de către C.N.A.I.R. Până la începutul lunii decembrie se vor realiza trei variante de trasee pentru fiecare din cele două centuri. Va fi varianta veche (lungă - a cărei valoare este de peste 120 de milioane de euro) și alte două variante, mai scurte, care se estimează că nu vor depăși 30, 35 de milioane de euro.
„Într-o primă etapă cele trei variante de trasee propuse vor intra în comisia tehnico - economică a C.N.A.I.R. În urma acestei etape vor rămâne două proiecte. Urmează o a doua analiză, iar după două săptămâni se va alege varianta finală. Până cel târziu la începutul lunii ianuarie 2021, ne propunem să avem finalizată și această a doua etapă, astfel încât din ianuarie să ne apucăm efectiv de lucru. Cel mai târziu la 1 mai anul viitor ar urma să avem cele două studii de fezabilitate pentru centurile Aleșd și Beiuș aprobate cu toate avizele de mediu, electrice etc. emise. La final, va urma o Hotărâre de Guvern prin care se vor aproba indicatorii. Exproprierea va fi făcută de C.N.A.I.R. Obiectivul este ca la 1 iulie 2021 să fie lansată licitația pentru cele două centuri, în așa fel încât până la finalul anului 2023 să finalizăm lucrările", a mai declarat președintele Consiliului Județean Bihor.
Centura Sântmartin - Băile Felix
Un alt proiect important prezentat joi este centura localității Sânmartin. Drumul va fi finanțat în cadrul exercițiului financiar european 2021 - 2027.
Astfel, în prima etapă, Consiliul Județean Bihor va prelua de la Zona Metropolitană Oradea (Z.M.O.) studiul de fezabilitate pentru acest proiect, care astăzi este blocat. Consiliul va semna un protocol de colaborare cu Primăria Sânmartin pe modelul celor pentru centurile Beiuș și Aleșd. „Studiul de fezabilitate va fi revizuit, iar traseul actual propus al drumului nou va fi extins cu aproximativ 5 km (lungimea totală va fi astfel de 12 km), în așa fel încât centura să ocolească Stațiunea Băile Felix și să se racordeze la DN76 în zona de dinaintea pădurii localității Hidișelu de Jos. Tranzitul prin stațiunea Băile Felix va fi astfel evitat în totalitate pentru cei care vor să ajungă din zona Beiuș înspre Oradea", potrivit lui Ilie Bolojan.
Valoarea estimată a acestei centurii este de 35 - 40 de milioane de euro, în funcție de soluțiile tehnice care se vor găsi.
Protocolul de colaborare ar urma să fie semnat la finalul lunii decembrie 2020 și, mai departe, vor fi urmați pașii făcuți la centurile Beiuș și Aleșd. Primăria Sânmartin va suporta costurile pentru documentele pregătitoare, iar Consiliul Județean Bihor va face studiul de fezabilitate și va derula licitația.
Va fi un decalaj de aproximativ șase luni între proiectele la centurile Beiuș - Aleșd și cel din Sânmartin. Estimarea este ca acest drum să fie finalizat până la finalul anului 2024", a continuat Ilie Bolojan.
Banii pentru exproprieri la centurile Oșorhei, Nojorid și Sântandrei
Tot în ședința de la finalul acestei luni se vor aloca sumele necesare către comunele Oșorhei, Nojorid și Sântandrei pentru a demara procedura de expropriere a amplasamentelor celor trei culoare noi de circulație.
Estimarea este ca până la finalul anului viitor să avem atât proiectul tehnic realizat, cât și exproprierea finalizată, în așa fel încât în primăvara anului 2022 să începem lucrările", potrivit lui Ilie Bolojan.
Vă reamintim că în ultima ședință a Consiliului Județean Bihor au fost adoptate toate documentele necesare accesării finanțării europene pentru elaborarea proiectelor tehnice la drumurile noi din zona metropolitană - Centura Oșorhei, Centura Sântandrei și drumul de legătură cu Nojorid.
Alexandru Laslău

Trimite email

joi, 26 noiembrie 2020

Poza zilei

Profesorul model și elevul model

Răsfoind, dimineață, pozele ,,OviDan" postate pe Google - cel mai cunoscut și mai îndrăgit motor de căutare -, pentru a descoperi Poza zilei (de astăzi, joi, 26 noiembrie 2020), am dat de Profesorul model și elevul model, imagine de la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu".
(OviDan)