Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Vicepreședintele Călin Gal a prezentat etapa a 2-a a reorganizării instituționale a Consiliului Județean Bihor

În cadrul unei conferințe de presă,

Vicepreședintele Călin Gal a prezentat etapa a 2-a a reorganizării instituționale a Consiliului Județean Bihor

În cadrul conferinței de presă organizate joi, 19 noiembrie 2020, de Consiliul Județean Bihor, la care au participat președintele și vicepreședintele C.J. Bihor, respectiv Ilie Bolojan și Călin Gal, s-a prezentat cea de-a doua etapă a reorganizării Consiliului Județean Bihor, justificată de necesitatea resurselor pentru dezvoltarea județului, dar și de faptul că multe dintre aceste instituții nu aveau obiectul activității pentru care au fost create.

În această etapă, au fost analizate șapte instituții (direcții, fundații și asociații) aflate în subordinea Consiliului: Direcția Social-Comunitară, Fundația Euroregiunea Bihor - Hajdú-Bihar, Parcuri Industriale S.A., Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland Bihor, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Bihor, Agenția de Management al destinației Bihor și Agenția de Dezvoltare Durabilă Bihor.
Vicepreședintele C.J. Bihor, Călin Gal, a prezentat situația acestora la preluarea noului mandat. Au fost scoase în evidență sediile în care funcționau aceste instituții, lipsa activității și cheltuielile aferente de întreținere sau chirie ale acestora. A fost realizată o analiză comparativă între vechea și noua organigramă, dar și o comparație a componentei de conducere și A.G.A. înainte și după reorganizare. A fost expusă situația cheltuielilor cu resurse umane pe 12 luni pentru fiecare instituție, dar și procentul economiilor făcute la bugetul C.J. Bihor după noua organigramă.
După o reducere de personal de aproximativ 70% la instituțiile din subordine amintite mai sus, în această etapă de reorganizare, Consiliul Județean Bihor ar urma să facă economii de buget în valoare de aproximativ 1,2 milioane  euro/an.
Călin Gal, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, a exemplificat cazul A.D.I. Ecoland Bihor, care în prezent nu are activitate, nemaifuncționând de câteva luni din cauza unor avarii, fiind nevoie de 931.000 lei pentru repornirea activității, dar și activitatea Agenției de Dezvoltare Durabilă Bihor, respectiv stadiile întârziate de implementare a proiectelor de care s-a ocupat, bazinele didactice de înot din județ, proiecte care se realizează în orașele: Salonta, Beiuș, Valea lui Mihai, Marghita, Ștei, Nucet, Săcuieni. Data de începere a lucrărilor a fost în anul 2019, iar termenul de execuție este de 12 luni. La fiecare dintre proiecte, însă, a fost actualizată data de finalizare a lucrărilor cu o prelungire de până la un an, lucrările având un grad redus de execuție.
,,Pentru a avea o strategie de dezvoltare a județului Bihor este nevoie de resurse. Ca să avem resurse este clar că trebuie să avem un buget foarte bine racordat la aceste dezvoltări. De când am preluat activitatea Direcției Economice am lucrat pe câteva direcții: rectificarea bugetului existent în anul 2020, Consiliului Județean Bihor aducând în bugetul C.J. Bihor suma de 4.000.000 lei. Am început totodată și o reorganizare pentru a identifica instituțiile în care obiectul de activitate nu se regăsește deloc, instituții care au venituri mult sub veniturile pe care le realizează", a declarat vicepreședintele C.J. Bihor, Călin Gal.
Alexandru Laslău

Trimite email

sâmbătă, 28 noiembrie 2020

Poza zilei

Alina-Diana din Chicago


La Poza zilei de astăzi (sâmbătă, 28 noiembrie 2020), vă dăm un semnal, spunându-vă că Alina-Diana din Chicago a ajuns pe OviDan, dar nu singură, după cum puteți lesne deduce din imagine.
Vom reveni cu mai multe informații, poze și video din Chicago (în serial)!
(OviDan)