Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ajută un campion să devină iar campion

Paralimpicele, un vis realizabil pentru Florin Mihuț Ajută un campion să devină iar campion Florin Mihuț, un tânăr orădean de 25 de ani, vrea să reprezinte România la Paralimpicelor din 2024, care se vor desfășura la Paris. Participarea este condiționată

Ajută un campion să devină iar campion

Florin Mihuț, un tânăr orădean de 25 de ani, vrea să reprezinte România la Paralimpicelor din 2024, care se vor desfășura la Paris. Participarea este condiționată de deținerea unui handbike (o bicicletă cu trei roți cu care se pedalează cu mâinile), care costă 12.000 de euro, sumă de care Florin nu dispune.

Florin Mihuț s-a născut sănătos, dar o clipă de neatenție i-a schimbat întreaga viață. În primăvara anului 2019, după ce a luat locul I la un concurs de role desfășurat în Ungaria, a ridicat ștacheta. Se antrena pentru cel mai mare maraton de role din lume, care urma să aibă loc în august 2019, în capitala Germaniei, dar nu a reușit să mai participe. Se îndrepta spre Șinteu când a pierdut controlul motocicletei și s-a izbit de un parapet metalic.
Deși nefericitul eveniment i-a ruinat cel mai mare vis, Florin este plin de energie, râde cu poftă, glumeț și veșnic pozitiv. Atât de pozitiv încât este molipsitor. Reușește să se mențină atât de pozitiv și cu o atitudine veselă datorită activității sportive pe care o desfășoară zilnic.
„Hobby-ul meu cel mai mare este și va rămâne sportul. Acesta m-a scos din depresie. Sportul și credința. Cred că Dumnezeu m-a ajutat foarte mult. L-am simțit și în ziua accidentului. Când am căzut și m-am văzut întins pe asfalt mi-am zis: ,,Doamne, acum sunt doar în mâinile Tale”. Îmi aduc aminte de ziua aceea ca și cum ar fi fost ieri. Și acum parcă simt asfaltul cald. Atunci când pierzi tot, câștigi ceva. Câștigi o altă perspectivă. Perspectiva aceasta m-a ajutat să trec peste tot ce a însemnat depresie, durere. Cred că m-a ajutat foarte mult sportul. M-au ajutat foarte mult: Dumnezeu, sportul, dar m-au ajutat foarte mult prietenii. De obicei, aceștia dispar în situații de acest gen. Nu a fost în cazul meu”, ne-a dezvăluit Florin Mihuț.
Pentru viitor, Florin Mihuț își dorește să participe la Jocurile Paralimpice cu handbike-ul căci nu mai este posibil cu rolele. Totuși, acest handbike presupune un efort financiar de 12.000 de euro, sumă de bani de care Florin nu dispune.
„Îmi doresc un handbike-ul. Este o bicicletă specială pentru persoanele cu dizabilități și îți oferă șansa să fii din nou sportiv. Această bicicletă poate fi achiziționată din Italia. Dar sunt foarte scumpe acest tip de biciclete. Cea mai ieftină începe de la 11.000 de euro. Bicicleta pe care mi-o doresc eu este la 12.000 de euro. Nu a fost ușor să mă aflu că voi fi țintuit în scaunul cu rotile. Mi s-a spus că doar 3% sunt șansele ca să se întâmple o minune. Nu s-a terminat nimic pentru mine, lucrurile abia au început. Recunosc că dorm cu rolele lângă pat, pentru că eu cred în minuni. Dar până când Dumnezeu va face o minune, bicicleta va ține locul rolelor. Obiectivul meu, dacă aș putea obține o bicicletă, sunt Paralimpicele, în 2024, la Paris. Acolo mi-aș dori să ajung. Acesta e obiectivul meu: să ajung cât mai sus pot și să reprezint România”, a spus Florin Mihuț.
Toți cei care doresc să îl susțină pe Florin o pot face prin donații în conturile deschise pe numele său în cadrul Băncii Transilvania:
EURO-RO55BTRLEURCRT0277002801
GBP- RO13BTRLGBPCRT0277002801
RON- RO08BTRLRONCRT0277002801
Raul Debreczeni, Jurnalism, An I
https://we.tl/t-ZbQZWtiDV3
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Ajută un campion să devină iar campion.

Trimite email
sâmbătă, 13 aprilie 2024, 12:05:29 Ora de vară a Europei de Est