Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

La „Luna plantării arborilor”

Micii ecologiști, primiți regește, ieri, la Direcția Silvică Oradea,

La „Luna plantării arborilor”

Micii ecologiști ai Palatului Copiilor și Elevilor din Oradea, „patronați” de profesoara Voichița Moș, au fost invitați, ieri (luni, 16 martie 2009), pentru a zecea oară, consecutiv, la deschiderea oficială a „Lunii pădurii”, care, din 2008, a devenit „Luna plantării arborilor” (după intrarea în vigoare a noului Cod silvic – Legea nr. 46/2008).

 Explicația este cât se poate de simplă: inginer Ionel Popa, directorul Direcției Silvice Oradea, iubește copiii, dar și micii ecologiști iubesc din tot sufletul pădurea și mediul înconjurător, purtându-le în palme și la suflet, cu grijă, ca pe niște trofee de mare preț.
 Frumos ceremonial, în dreapta copiii, în stânga „oamenii pădurii”, iar în față, în prezidiu, directorul și distinșii invitați. Dialogul s-a purtat fără prejudecăți și rang, căci la „Întâlnirea cu prietenii pădurii”, micii ecologiști au rang de „Majestate”, cel puțin așa am văzut și am simțit noi. Că nu ne-am înșelat o dovedește și programul (calendarul) activităților de propagandă silvică. Din cele zece acțiuni programate în „Luna plantării arborilor” (care se derulează în perioada 15 martie -15 aprilie 2009), copiii (școlari și preșcolari) sunt aproape nelipsiți, fiind protagoniștii celor mai importante manifestări, de la deschiderea până la închiderea lunii: „Fiecare pui de om să planteze un pui de pom!”, „Să cunoaștem frumusețile care ne înconjoară” – deplasări cu copiii școlari și preșcolari în arii naturale protejate..., acțiuni de împădurire a unor terenuri din fondul forestier administrat de Regia națională a Pădurilor Romsilva și din afara acestuia, cu participarea cetățenilor, în special a copiilor, organizarea de concursuri destinate copiilor școlari din ciclul primar și copiilor preșcolari, având ca temă principală „Pădurea, sursă de viață”...
 „Un popor care vrea să trăiască trebuie să-și apere pădurea și pământul”
 Din bilanțul precedentei ediții a „Lunii plantării arborilor”, prezentat de ing. Mircea Faur – responsabil cu programul de regenerare a pădurii, am aflat că pentru Direcția Silvică Oradea, precedenta ediție „a însemnat o reușită deplină, atât în plan profesional, cât și în planul imaginii. În plan profesional, vorbim despre depășirea programului de regenerare cu 65 de hectare din care 61 de hectare sunt regenerări naturale, iar 4 hectare sunt împăduriri. Dacă la începutul anului 2008, ne propusesem un program de regenerare de 245 de hectare din care 142 de hectare regenerări naturale și 103 hectare regenerări artificiale (împăduri), realizările pentru 2008 au fost de 310 hectare regenerări, din care 203 hectare regenerări naturale și 107 hectare împăduriri”.
 La nivelul Direcției Silvice Oradea există o preocupare constantă și susținută pentru atragerea copiilor la activitățile desfășurate în cadrul „Lunii plantării arborilor”, după cum spuneam, iar micii ecologiști vin cu tot sufletul. Așa au făcut-o și ieri, la deschidere, când au fost prezenți cu mic cu mare, de la cei mai mici, preșcolarii Grădiniței nr. 27 – „Voinicelul” (îndrumați de inst. Mariana Pașcalău), singurii deținători ai „steagului verde” pe județ, și până la liccenii „ceferiști”- elevi ai Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida”. Prof. Maria Ivănescu și inst. Samica Boghiu, reprezentanții Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Senzorială, au prezentat un filmuleț cu toate acțiunile micilor și vrednicilor ecologiști ai centrului, care au adus pădurea în curtea centrului, au ieșit în natură la igienizări, observații, cercetări și împăduriri, au desenat și s-au întrecut cu bicicletele și rolele, au construit căsuțe pentru păsărele, dar câte nu au făcut... după puterile lor, mutând până și pietrele din loc. Tot din echipa ecologiștilor de la palat mai fac parte apoi școlarii de la „Dacia” (elevi ai dnei înv. Aurora Avram), elevi gimnaziști de la școlile „Alexandru Roman” (școală reprezentată de prof. Ecaterina Moga - director adjunct) și „Ioan Slavici”, precum și ecologiști liceeni de la C.T. „Dimitrie Leonida”, cu toții ecologiști ai palatului, îndrumați de prof. Voichița Moș. Pe grupe de vârstă, ei au prezentat un număr artistic (versuri, cântece și vorbe de duh cu mesaj ecologic), încheiat cu imnul ecologiștilor, în acompaniament de taragot (mânuit cu măiestrie de prof. Marius Marcu). Au fost de față, prof. Cornel Dănuț Peter și Dan Peter – tată și fiu -, reprezentanți ai P.C.E., Oradea, șefi ai celor nouă ocoale silvice ale județului Bihor (Oradea, Aleșd, Beiuș, Dobrești, Marghita, Remeți, Săcuieni, Sudrigiu și Tinca), precum și personal al Direcției Silvice Oradea. Au onorat deschiderea oficială a „Lunii plantării arborilor”, Szabo Zoltan - director adjunct al Direcției Agricole și ing. Pompiliu Luncan, inspector în cadrul Inspectoratului teritorial de Regim Silvic și Vânătoare. (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La „Luna plantării arborilor”.   

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 26 mai 2022