Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2021
1.*BREAKING Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021 a fost pus în dezbatere: pe 15 martie încep înscrierile / Greșeală în metodologie, care spune că maximul este de 25 de elevi la clasă, deși legea prevede cel mult 22 elevi în învățământul primar
Ministerul Educației a pus, vineri, în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, precum și proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar viitor. Procedurile încep pe 10 martie, iar înscrierea începe pe 15 martie, cu evaluarea copiilor și emiterea recomandării de înscriere la școală. Proiectul de metodologie are o greșeală: stipulează că maximul de elevi la clasă este de 25 de elevi, deși legea educației prevede din august 2020 că sunt cel mult 22 elevi la clasă în învățământul primar.
Proiectul de metodologie prevede că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță. Precizarea vine în contextul în care anul acesta școlar este primul în care grupa mare a devenit obligatorie, în România.
O noutate legată de obligativitatea grupei mari de grădiniță intervine, însă, atunci când este vorba despre înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 1 septembrie 2021. Concret, vor fi evaluați psihosomatic doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care NU au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate. Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță.
Ce spune metodologia: Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar. De asemenea, și părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

2.*Redeschiderea unităților de învățământ este o ,,nebuloasă”, acuză Alianța studenților, care semnalează probleme birocratice și operaționale privind întoarcerea la școală / Măsurile propuse pentru studenți
Redeschiderea unităților de învățământ începând cu 8 februarie este descrisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), într-un comunicat transmis alături de Consiliul Național al Elevilor (C.N.E.), drept o ,,nebuloasă” care, spun organizațiile, persistă și în condițiile ordinului publicat vineri de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

În 27 de unități de învățământ, vor fi directori noi (17) și directori adjuncți schimbați (10)

Începând de luni, la nivelul învățământului bihorean,

În 27 de unități de învățământ, vor fi directori noi (17) și directori adjuncți schimbați (10)

Începând cu data de 11 ianuarie 2021, la nivelul unor unități de învățământ preuniversitar din județul Bihor vor avea loc modificări în structurile de conducere ale acestora, din cauza expirării contractelor de management încheiate în urma concursurilor desfășurate pe parcursul anului 2016.

În cazul a 73 de unități de învățământ directorii au fost reconfirmați. Au fost numiți 17 directori noi la următoarele unități de învățământ: Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Popești (Șandor Gabriela Maria Adriana), Grădinița cu Program Prelungit Nr. 45 Oradea (Caba Sanda Maria), Grădinița cu Program Prelungit Nr. 50 Oradea (Pascar Gabriela Lucia), Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir" Oradea (Codău Teodora), Școala Gimnazială ,,Octavian Goga" Oradea (Ramona Aurelia Tăutu), Palatul Copiilor Oradea (Balaj Lucia Elena), Liceul Teoretic German ,,Friederich Schiller" Oradea (Ellenes-Jakabffy Emese), Liceul Tehnologic Nr. 1 Salonta (Neaga Florica), Colegiul Național ,,Teodor Neș" Salonta (Galea Florentina), Școala Gimnazială ,,Miron Pompiliu" Ștei (Coroiu Emanuel), Școala Gimnazială ,,Nicolae Popoviciu" Beiuș (Cloanda Florina), Școala Gimnazială Nr. 1 Ciumeghiu (Cuibuș Mihaela Laura), Școala Gimnazială Nr. 1 Sârbi (Cheregi Gabriel), Școala Gimnazială Nr. 1 Chișlaz (Sîrca Gabriela Maria), Școala Gimnazială Nr. 1 Mădăras (Balaj Nicoleta), Școala Gimnazială Nr. 1 Săcădat (Rainea Roxana), Liceul Teoretic Nr. 1 Bratca (Mucha Anca Lucia).
Directorul Liceului Teoretic German ,Friederich Schiller" Oradea a numit la propunerea și cu avizul Forumului Democrat al Germanilor din județul Bihor. 
 În ce privește directorii adjuncți, dintr-un număr de 36, au fost reconfirmați 26, iar 10 au fost înlocuiți din cauza expirării contractelor de management încheiate în urma concursurilor desfășurate pe parcursul anului 2016, a pensionării (un caz), respectiv detașării a trei directori adjuncți pe funcție de director. Au fost înlocuiți directorii adjuncți de la următoarele unități de învățământ: Colegiul Național ,,Avram Iancu" Ștei (Gavriș Petru Cristian), Colegiul Național ,,Teodor Neș" Salonta (Crăciun Mihaela), Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia" Oradea (Hoduț Florentina), Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" Oradea (Runcanu Teodora Monica), Liceul Teoretic ,,Gabriel Țepelea" Borod (Suciu Ioan Nicolae), Liceul Tehnologic Nr. 1 Cadea, Liceul Teoretic ,,Petofi Sandor" Săcueni (Grama Kiss și Püsök Juliánna), Școala Gimnazială ,,Szalardi Janos" Sălard (Pop Ioan Marcel), Colegiul Național ,,Samuil Vulcan" Beiuș (Cândea Monica).
Precizare: Lista cuprinde directorii instalați. Nu a fost instalat director adjunct la Liceul Tehnologic Nr. 1 Cadea
Așadar 81,1% dintre directorii cărora le-au expirat contractul de management au fost reconfirmați și 72,2% dintre directorii adjuncți, cu mențiunea că doi dintre directorii adjuncți care au avut contractul de management expirat au fost numiți directori.
În această etapă s-a avut în vedere asigurarea continuității activității de management în contextul pandemiei, considerându-se prioritară pregătirea unităților de învățământ pentru reluarea cursurilor în oricare dintre scenariile care se vor impune.
Inspector școlar Florin Negruțiu

Trimite email

sâmbătă, 17 aprilie 2021