Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 ianuarie 2021
1.*Cum se va face testarea pentru depistarea cazurilor de Covid-19 în școli
.....
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a oferit o serie de explicaţii pentru ProTV, privind procedura de testare în şcoli, scrie G4Media.ro.
Autoritățile iau în calcul deschiderea școlilor în 8 februarie și au anunțat o serie de măsuri, astfel ca revenirea copiilor în bănci să nu devină un risc pentru sănătatea lor. Dacă un elev dintr-o clasă este depistat pozitiv, atunci toți colegii săi vor fi testați, a anunțat ministrul Sănătății. Iar dascălii și personalul din școli sunt incluși în etapa a doua a campaniei de vaccinare anti Covid-19.

2.* Concursul pentru inspectori școlari generali și generali adjuncți va avea loc în primăvara aceasta, anunță ministrul Educației, iar cel pentru directori de școli, în vară. „Varianta de concurs din Legea lui Daniel Funeriu era mult mai bună decât ce avem astăzi”.

3.* Toate școlile trebuie să-și creeze conturi pe platforma de vaccinare, ca să-i înscrie și programeze pe profesori și pe ceilalți angajați, potrivit unei adrese către unitățile de învățământ și inspectoratele școlare, semnată de ministrul Educației, obținută de Edupedu.ro
„Fiecare unitate de învățământ va desemna o persoană responsabilă cu înregistrarea unității de învățământ preuniversitar pe platforma alocată campaniei de vaccinare, centralizarea datelor de identitate și programarea la vaccinare a personalului angajat în respectiva unitate. Informațiile cu privire la acțiunea de vaccinare pot fi trebuie să fie accesate pe linkul https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/”, se arată în documentul citat.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 decembrie
1.* Școlile trebuie să identifice și să raporteze numărul elevilor în situații de risc cu privire la încheierea mediilor pe semestrul I. Cîmpeanu: Vom stabili un plan de intervenție personalizată pentru evitarea abandonului școlar
.....
Ministerul Educației va dispune către toate unitățile de învățământ, prin intermediul inspectoratelor școlare, identificarea și raportarea până la 11 ianuarie 2021, a numărului elevilor aflați în situație de risc cu privire la încheierea mediilor pe semestrul I, se arată într-un comunicat de presă semnat personal de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Astfel, se va stabili un plan de intervenție personalizată pentru evitarea abandonului școlar cauzat de dificultățile derulării procesului de învățământ în sistem online, a comunicat ministrul.

2.* Sondaj Salvați Copiii: 63% dintre copii, părinți și profesori își doresc să revină la școală în ianuarie 2021, în condițiile în care 47% dintre elevi nu dețin toate resursele ca să învețe on-line
…..
Organizația Salvați Copiii România solicită deschiderea școlilor în luna ianuarie 2021, printr-un apel publicat pe pagina de Facebook. 63% dintre copii, părinți și profesori își doresc să revină la școală…

3.* Școlile trebuie să regândească curriculum-ul pentru a-i ajuta pe elevi să ajungă cu materia la zi, pandemia a limitat progresul școlar al acestora – raport O.F.S.T.E.D.
…..
Izolarea repetată din cauza pandemiei de coronavirus a limitat progresul elevului, impactul primei stări de urgență se resimte și acum, iar școlile trebuie să regândească curriculum-ul pentru a-i ajuta pe elevi să ajungă cu materia la zi, se arată într-un raport al inspectoratului școlar britanic O.F.S.T.E.D. (The Office for Standards in Education, Children’s Services and Skills).

Ziua Culturii Naționale – ,,Iosif Vulcan 180”

Proiect finanțat de Ministerul Culturii

Ziua Culturii Naționale – ,,Iosif Vulcan 180”

Asociația Culturală Teatrul de Copii Oradea și Teatrul ,,Regina Maria" Oradea, în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor, prin Muzeul Memorial „Iosif Vulcan" și Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai", prin departamentul Revista de Cultură „Familia", anunță demararea proiectului „Iosif Vulcan 180" dedicat Zilei Culturii Naționale.

Proiectul „Iosif Vulcan180" va fi desfășurat în perioada 15-20 ianuarie 2021 și își propune să familiarizeze publicul interesat cu activitatea și biografia celui mai important animator cultural post pașoptist din Transilvania, Iosif Vulcan, accentuând pionieratul în promovarea limbii și culturii române în Transilvania aflată sub auspiciile Imperiului Austro-Ungar.
Scopul proiectului este realizarea unui dialog intercultural incluziv, prin intermediul căruia este vizat atât segmentul de public exclusivist, format din profesioniști și studenți din mediul academic, cât și publicul emergent, format din adolescenți sau publicul mainstream, cel din urmă fiind exact segmentul de public pe care Iosif Vulcan și-a coagulat demersurile.
Evenimentul de deschidere al proiectului, un simpozion cu tema „Iosif Vulcan: Promovarea limbii și culturii române în Transilvania, prin literatură și teatru", va avea loc vineri, 15 ianuarie ora 17.00, la sediul Muzeului Memorial ,,Iosif Vulcan" și îl are ca invitat pe istoricul literar Mircea Popa. Alături de el vor fi prezenți criticul de teatru Elisabeta Pop, poetul Ioan Moldovan, redactor al Revistei ,,Familia", prof. univ. dr. Aurel Chiriac, manager al Muzeului Țării Crișurilor sau scriitorul Ioan F. Pop. Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook dedicată proiectului „Ziua Culturii Naționale - Iosif Vulcan 180".
Evenimentul central al proiectului este proiecția în aer liber a unui scurtmetraj dedicat lui Iosif Vulcan, în trei locuri cu vad din Oradea, trei zile consecutiv. Filmul a fost realizat în muzeul memorial, fost sediu al Revistei ,,Familia" și domiciliu al scriitorului, și cuprinde inserții realizate de scriitorul Ioan F. Pop - muzeograf, și scriitorul Mircea Pricăjan - redactor-șef al revistei. Scurtmetrajul prezintă atât exponate valoroase, de la documente olografe trimise revistei de importanți scriitori români, la numărul Revistei ,,Familia" care cuprinde debutul lui Mihai Eminescu, cât și reconstituiri filmate cu actori ai Teatrului ,,Regina Maria", trupa Iosif Vulcan: Emil Sauciuc, Anca Sigmirean, David Constantinescu, Ciprian Ciuciu, Eugen Neag, George Dometi, Anda Tămășanu, Angela Tanko, Alina Vicoveanu, Lucia Rogoz, Răzvan Vicoveanu, Andrian Locovei, Alexandru Rusu, Petre Ghimbășan.
Filmul va fi proiectat pe ecrane de 4x3 m, în Piața Unirii și parcările centrelor comerciale Era Park și Prima Shops, în datele de 16, 17 și 18 ianuarie, în intervalul orar 18.00-19.00.
Marți, 19 ianuarie, de la ora 11.00, se va organiza un dialog live, online, între scriitorul Mircea Pricăjan, redactor-șef al Revistei ,,Familia" și elevi ai colegiilor naționale „Mihai Eminescu" și „Iosif Vulcan" din Oradea, cu tema „Iosif Vulcan și Mihai Eminescu, de la literatura angajată la nașterea literaturii române".
Proiectul se va încheia miercuri, 20 ianuarie, cu un alt dialog live, care va fi transmis on-line, începând cu ora 19.00, între teatrologul Claudiu Groza și dramaturgul Matei Vișniec. Discuția va avea ca subiect rolul social al dramaturgului, plecând de la similitudinile dintre dramaturgia de emancipare națională a românilor din Ardeal scrisă de Iosif Vulcan și parabola antitotalitară din piesele lui Matei Vișniec.
Toate evenimentele vor fi transmise în direct pe pagina de Facebook Ziua Culturii Naționale - Iosif Vulcan 180 și pot fi urmărite și pe paginile partenerilor de proiect.
„Iosif Vulcan 180" este un proiect sprijinit financiar de Ministerul Culturii.

Trimite email

marţi, 26 ianuarie 2021