Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Să cresc mare și voinic!”

Campania a ajuns, vineri, în faza de evaluare

„Să cresc mare și voinic!”

Campania pentru promovarea normelor de igienă personală și a mediului înconjurător a ajuns, ieri (vineri, 20 martie 2009), în faza de evaluare... pe unitate.

 La Grădinița nr. 20 din Oradea, roadele proiectului (cele mai reușite desene) fuseseră expuse la vedere, pe peretele de la intrare, constituindu-se într-o provocare pentru toți părinții. În față, pe o măsuță, a fost amenajată o miniexpoziție cu principalele ustensile și produse folosite de oamenii în halat alb, tot în scop didactic, să fie cunoscute și să devină familiare, ca astfel să nu mai fie un cap de pod sau o piatră unghiulară pentru cei mici, un motiv de teamă și spaimă la vederea lor în cabinetul medical.
 La ora adevărului, în sala festivă a grădiniței, Corina Crăciunaș, coordonatorul de proiect, sub îndrumarea directorului unității, inst. Rodica Toda, și cu largul concurs al echipei de proiect (educatoarele institutoare Ioana Ilea și Ecaterina Bacter - de la grupa mare „A”, Smaranda Faina și Ioana Ilieș - de la grupa mare „B”, Mariana Pop și Aurica Dumitraș - de la grupa pregătitoare ”A”, precum și inst. Andrada Șulea – de la grupa pregătitoare „B”) au organizat totul ca la carte. Cei circa 110 copii erau aliniați „militărește”, pe plutoane, companii și divizii, astfel ca fiecare să vadă ce se întâmplă pe scenă. De la evaluare, nu putea lipsi tocmai asistenta medicală, dna Gyori Rozalia, care în întreaga campanie a fost omniprezentă.
 Într-o ordine firească a „gradelor militare”, cei mai galonați, preșcolarii din grupele pregătitoare au prezentat scenetele „Sfatul periuței de dinți” și „Visul lui Dănuț”, iar grupele mari au ieșit la interval cu versuri și ghicitori pe tema educației sanitare și protecția mediului înconjurător. Între scenete și la schimbarea gărzii au fost scoase la înaintare cântece cu jocuri de mișcare, ca un moment de înviorare, cu mișcarea corpului și a brațelor deasupra capului. Totul, în bună orânduială, cu zâmbetul pe buze, fără dezordine și gălăgie.
 Cine nu se îngrijește sănătatea nu-și păzește!
 Concluzia, pildele și învățămintele au fost gândite și exprimate în versuri și proverbe spre a fi reținute mai ușor. Pe perioada campaniei, în cele șase săptămâni, la nivelul grupului țintă, au avut loc acțiuni variate: întâlniri cu asistenta medicală, ieșiri în natură, în curtea grădiniței, cu scopul igienizării curții, amenajarea unor colțuri ale micilor sanitari pricepuți, atât în sala de grupă, cât și acasă, discuții despre plantele medicinale, rolul lor în păstrarea sănătății, prezentări în power point, concurs de desene și pregătirea scenetelor și a montajului pentru momentul evaluării.
 „Așa după cum s-a subliniat în această campanie, sănătatea nu înseamnă doar absența bolii sau infirmității, ne-a declarat coordonatorul de proiect, educatoarea Corina Crăciunaș. S-a dorit, astfel, să se tragă un semnal de alarmă, pentru că, încet, dar sigur, ne autodistrugem. Trebuie să fim atenți la tot ceea ce ne înconjoară, dar și mai atenți cu propria persoană. Atenție sporită în ceea ce privește alimentația: când, cât, ce și cum mâncăm. A învăța de la cea mai fragedă vârstă să fii îngrijit, să respecți regulile de igienă personală, să te obișnuiești cu un regim rațional de alimentație înseamnă a pune bazele trainice formării unui comportament igienic”, a concluzionat Corina Crăciunaș. (Ovidiu DAN)

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 4 aprilie 2020