Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Concursul „Les petits francophones”

În cadrul proiectului educațional interzonal „Spring Day în România europeană”

Concursul „Les petits francophones”

În și de „Ziua internațională a francofoniei”, ieri (vineri, 20 martie 2009), la Școala cu clasele I-VIII „Avram Iancu” din Oradea, a avut loc concursul cu premii „Les petits francophones”, organizat de profesoara de limba franceză, Liana Moruț, cu sprjinul Fundației franco-române pentru cultură, tineret și sport și al Bibliotecii județene „Gheorghe Șincai”.

 „Concursul nostru cu premii „Les petits francophones”, organizat de Ziua francofoniei, face parte din proiectul interzonal „Spring Day în România europeană”, coordonat de inst. Steliana Cîrciumaru. Acțiunea de astăzi (de ieri – n.n.) este cea de-a doua, după marcarea și sărbătorirea zilei de 8 Martie. Următoarele două acțiuni sunt programate de Paști (Tradiții și obiceiuri franțuzești de Paști) și de Ziua Europei (în 9 mai)”, ne-a declarat profesoara de franceză, Liana Moruț.
 Prin scopul și obiectivele propuse, s-a urmărit consolidarea unor cunoștințe de limbă franceză, exersarea limbii prin intermediul a nouă probe diverse de vorbit și scris și al unor jocuri și cântece în limba franceză, gimnaziștii francofoni de la „Avram Iancu” fiind nevoiți să dea toate răspunsurile (în scris) doar în limba lui Charles Baudelaire.
 Oana și Vlad – cei mai tari francofoni
 Așadar, vineri, în sala de sport a școlii, s-a sărbătorit Ziua francofoniei, printr-un concurs cu nouă probe, la care au participat cinci echipaje formate din câte doi membri, din clasele a VII-a B, C și D, a VIII-a A și C (Oana Panaite și Vlad Șuteu – din a VIII-a A, Alexandra Vereș și Raluca Maghiar – a VII-a C, Szabo Robert și Szilagyi Beniamin –a VIII-a C, Iulia Barabaș și Vlad Petrila –a VII-a D, Lavinia Bențan și Geanina Gal – a VII-a B). În desfășurarea concursului, profesoara Liana Moruț i-a avut alături pe Viviana Toia (ca asistent principal), Ramona Gal și Codrin Mardar (prezentatori), Loredana Moca și Sergiu Stoica (din clasa a VIII-a B – clasa organizatoare) – membri în juriu, alături de directorul adjunct, prof. Cosmin Velimirovici, prof. Gilda Stamatian, Doina Rusneac – reprezentantul Bibliotecii „Gheorghe Șincai” și Victor Raț – președintele fundației). Activitatea  a fost „monitorizată” (și supervizată) de directorul școlii, prof. Gheorghina Bîrlădeanu. În afara concursului, au recitat în limba franceză Diana și Valentin Bodea, Mădălina Gligor și Alina Șule (din clasele a VI-a C și D), iar Alexandra Vereș (din a VII-a C) a cântat franțuzește, precum o mare vedetă. Asistența tehnică a fost asigurată de „omul-orchestră”, bun la toate, sufletistul nr.1, inst. Constantin Negruț.
 Oana și Vlad – reprezentanții clasei aVIII-a A – au ocupat primul loc al podiumului de premiere, urmați de reprezentanții claselor a VII-a C, a VIII-a C, a VII-a D și B. Oana și Vlad s-au dovedit a fi cei mai isteți și mai inspirați francofoni în   recunoașterea unor imagini din Franța (proiectate în power point), în dezlegarea unor cuvinte încrucișate, reconstituirea și transcrierea unor propoziții, scriere după dictare, mimă, numirea statelor U.E. și în stabilirea valorii (de adevăr) a unor propoziții…
 Sponsorii concursului, dl Victor Raț (președintele fundației) și dna Doina Rusneac (reprezentantul bibliotecii) au recompensat câștigătorii cu diplome și premii. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concursul „Les petits francophones”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminic, 18 august 2019