Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2021
1.*BREAKING Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021 a fost pus în dezbatere: pe 15 martie încep înscrierile / Greșeală în metodologie, care spune că maximul este de 25 de elevi la clasă, deși legea prevede cel mult 22 elevi în învățământul primar
Ministerul Educației a pus, vineri, în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, precum și proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar viitor. Procedurile încep pe 10 martie, iar înscrierea începe pe 15 martie, cu evaluarea copiilor și emiterea recomandării de înscriere la școală. Proiectul de metodologie are o greșeală: stipulează că maximul de elevi la clasă este de 25 de elevi, deși legea educației prevede din august 2020 că sunt cel mult 22 elevi la clasă în învățământul primar.
Proiectul de metodologie prevede că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță. Precizarea vine în contextul în care anul acesta școlar este primul în care grupa mare a devenit obligatorie, în România.
O noutate legată de obligativitatea grupei mari de grădiniță intervine, însă, atunci când este vorba despre înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 1 septembrie 2021. Concret, vor fi evaluați psihosomatic doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care NU au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate. Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță.
Ce spune metodologia: Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar. De asemenea, și părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

2.*Redeschiderea unităților de învățământ este o ,,nebuloasă”, acuză Alianța studenților, care semnalează probleme birocratice și operaționale privind întoarcerea la școală / Măsurile propuse pentru studenți
Redeschiderea unităților de învățământ începând cu 8 februarie este descrisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), într-un comunicat transmis alături de Consiliul Național al Elevilor (C.N.E.), drept o ,,nebuloasă” care, spun organizațiile, persistă și în condițiile ordinului publicat vineri de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Debutul cursurilor în condiții optime

Acțiuni întreprinse de Inspectoratul Școlar Județean Bihor pentru

Debutul cursurilor în condiții optime

Inspectoratul Școlar Județean Bihor în perioada premergătoare reluării cursurilor semestrului al II-lea al anului școlar 2020-2021 a întreprins mai multe acțiuni care au avut ca obiectiv debutul cursurilor în condiții optime.

Unitățile de învățământ au fost informate în timp util prin toate căile de comunicare disponibile la nivel instituțional cu privire la reglementări, metodologii, ordine, care fac referire la desfășurarea procesului instructiv educativ în contextul situației epidemiologice. S-au transmis clarificări, lămuriri necesare pentru preșcolari, elevi, părinții acestora și nu în ultimul rând cadrelor didactice.

S-au distribuit unităților de învățământ preuniversitar dezinfectanți pentru suprafețe: 7.230 de bucăți(ambalate la cantitate de 750 ml cu pulverizator); dezinfectanți pentru pardoseli: 2.294 de bucăți (ambalate la cantitate de 5 l/bucată); dezinfectanți pentru mâini: 3.168 de bucăți (ambalate la cantitate de 5l/bucată), respectiv măști faciale: 815. 400 de bucăți.

În total s-au achiziționat 2.268.907 bucăți măști faciale, 6.162 de bucăți dezinfectanți pentru mâini, 4.666 de bucăți dezinfectanți pentru pardoseli, 13.708 bucăți dezinfectanți pentru suprafețe.

În repartizarea materialelor mai sus-amintite s-a avut în vedere gestionarea cu responsabilitate a resurselor existente. Având în vedere că la data distribuirii era imposibil de estimat numărul de elevi care vor frecventa cursurile, s-au distribuit parte din stocul existent, urmând ca restul să fie alocat în urma monitorizării frecvenței la nivelul unităților de învățământ.

Unităților de învățământ eligibile în cadrul Proiectului privind Învățământul Secundar (ROSE), respectiv 37 de licee,  li s-au distribuit 1.855 de laptopuri.

Referitor la scenariile după care funcționează unitățile de învățământ, acestea au fost comunicate de C.J.S.U. Bihor și țin cont de rata de incidență de la nivelul fiecărei comune sau oraș în care se află unitatea de învățământ. Scenariile sunt revizuibile în funcție de dinamica ratei de incidență. Aspectele particulare legate de organizarea colectivelor, programul școlii, gestionarea procesului instructiv-educativ online sau față în față, circuitul elevilor, amenajarea sălilor de cursuri revin ca responsabilitate unităților de învățământ, respectiv consiliilor de administrație ale acestora. În cursul zilei de luni, prin intermediul Direcției de Sănătate Publică, s-au repartizat 36.179 de teste rapide pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat, respectiv 1.321 pentru unitățile de învățământ privat.

În perioada următoare se vor repartiza mănuși, viziere, halate.

Până la transmiterea prezentului comunicat nu au fost semnalate situații speciale la nivelul unităților de învățământ.

Inspector școlar Florin Negruțiu

Trimite email

duminică, 11 aprilie 2021