Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2021
1.*BREAKING Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021 a fost pus în dezbatere: pe 15 martie încep înscrierile / Greșeală în metodologie, care spune că maximul este de 25 de elevi la clasă, deși legea prevede cel mult 22 elevi în învățământul primar
Ministerul Educației a pus, vineri, în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, precum și proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar viitor. Procedurile încep pe 10 martie, iar înscrierea începe pe 15 martie, cu evaluarea copiilor și emiterea recomandării de înscriere la școală. Proiectul de metodologie are o greșeală: stipulează că maximul de elevi la clasă este de 25 de elevi, deși legea educației prevede din august 2020 că sunt cel mult 22 elevi la clasă în învățământul primar.
Proiectul de metodologie prevede că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță. Precizarea vine în contextul în care anul acesta școlar este primul în care grupa mare a devenit obligatorie, în România.
O noutate legată de obligativitatea grupei mari de grădiniță intervine, însă, atunci când este vorba despre înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 1 septembrie 2021. Concret, vor fi evaluați psihosomatic doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care NU au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate. Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță.
Ce spune metodologia: Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar. De asemenea, și părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

2.*Redeschiderea unităților de învățământ este o ,,nebuloasă”, acuză Alianța studenților, care semnalează probleme birocratice și operaționale privind întoarcerea la școală / Măsurile propuse pentru studenți
Redeschiderea unităților de învățământ începând cu 8 februarie este descrisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), într-un comunicat transmis alături de Consiliul Național al Elevilor (C.N.E.), drept o ,,nebuloasă” care, spun organizațiile, persistă și în condițiile ordinului publicat vineri de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 februarie 2021
1.* Şcolile gimnaziale s-au redeschis astăzi în toată Grecia, alături de liceele din regiunile mai puţin afectate de pandemia de coronavirus, după o pauză de două luni şi jumătate pe durata căreia aceste unităţi de învăţământ au rămas închise. Totodată, Grecia a început luni pregătirile pentru al treilea val al pandemiei, în contextul în care Ministerul Sănătăţii se teme de o posibilă creştere a noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, transmite Agerpres.
„Prioritatea noastră este redeschiderea şcolilor, adoptând în continuare măsurile necesare pentru siguranţa voastră şi pentru sănătatea publică”, a declarat luni în faţa elevilor şi profesorilor eleni ministrul grec al Educaţiei, Niki Kerameus, care a vizitat o şcoală gimnazială de la marginea Atenei.

2.* Sunt prea puține cabinete și cadre medicale în școli, stocurile de măști trebuie verificate, sute de unități de învățământ nu au autorizație sanitară, avertizează Consiliul Elevilor, înaintea deciziei privind reluarea școlii
Capacitatea cabinetelor școlare de a realiza teste rapide este semnificativ scăzută, iar multe dintre cadrele medicale școlare, și așa puține sunt în acest moment detașate către alte instituții, arată Consiliul Național al Elevilor într-o poziție publicată înaintea deciziei ministerelor Educației și al Sănătății cu privire la modul în care va începe al doilea semestru, posibil în format fizic. Organizația mai apreciază că milioanele de măști anunțate de ministrul Cîmpeanu ca fiind disponibile în școli trebuie verificate pentru conformitate, având în vedere incidentele cu alte stocuri comercializate.

3.* Rectorul SNSPA Remus Pricopie, considerații despre ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: Ușurința partidelor de a promova la ministere oameni fără pregătire în domeniu și fără experiență în gestionarea sistemelor mari este “cât se poate de periculoasă”
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a emis, luni, un comunicat în care sunt citate considerațiile rectorului acestei instituții, Remus Pricopie, prezentat și în calitate de fost ministru al Educației și Cercetării, despre nevoia de competență profesională în poziții de conducere ministerială. Singurul exemplu folosit în comunicat este cel al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, despre care rectorul arată că nu este medic, în condițiile în care promovarea în funcții ministeriale a unor oameni fără pregătire în domeniul acoperit ar fi “cât se poate de periculoasă”.

4.* VIDEO Cîmpeanu: În Europa doar trei țări nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare – Germania, Danemarca și Portugalia / Ne concentrăm atenția pentru pregătirea școlilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine (astăzi – n.n.)
Doar trei state din cele 27 ale Uniunii Europene nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare sau nu au luat încă o decizie pentru deschiderea lor, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a mai spus că se fac pregătiri pentru deschiderea școlilor în eventualitatea unei decizii de reluare fizică a cursurilor în clase.
,,La acest moment (luni, 1 februarie 2021 – n.n.) pot să vă spun că interesul major pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică se păstrează”.

Despre scenarii și vaccinare

Inspectoratul Școlar Județean Bihor

Despre scenarii și vaccinare

Inspectoratul Școlar Județean Bihor monitorizează zilnic modul în care se gestionează procesul instructiv-educativ în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Bihor în contextul epidemiologic în care ne aflăm.

În urma centralizării informațiilor raportate de către unitățile de învățământ s-au identificat 10 elevi diagnosticați cu Covid 19 din opt școli, 18 cadre didactice, trei cazuri în rândul personalului didactic auxiliar și trei cazuri în rândul personalului nedidactic. Având în vedere această situație șapte formațiuni de studiu își desfășoară activitatea online: câte o  formațiune de studiu la Colegiul Național ,,Onisifor Ghibu" Oradea, Liceul Teoretic ,,Ady Endre" Oradea, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ,,Orizont" Oradea, Liceul Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu" Oradea și trei formațiuni de studiu la Liceul Teoretic ,,Hortvath Janos" Marghita, însumând un număr de 142 de elevi.
În ce privește scenariile în care școlile își desfășoară activitatea avem la nivelul învățământului preuniversitar bihorean următoarea situație: în scenariul 1 se află 514 școli, respectiv 42.353 elevi; în scenariul 2 se află 200 de unități de învățământ unde 26. 207 elevi sunt prezenți fizic, iar 21.489 studiază on-line; în scenariu  roșu nu funcționează nicio unitate de învățământ. 476 de elevi studiază on-line, motivat medical, iar 41 de cadre didactice își desfășoară predarea online din același motiv. 
De asemenea, în această perioadă în contextul amenajării unor centre de vaccinare destinate personalului din învățământ s-au centralizat intențiile de vaccinare în rândul personalului din învățământ. Dintre cadrele didactice cu vârsta sub 55 de ani și-au exprimat intenția pentru vaccinare un număr de 1.076, dintre cei cu vârsta peste 55 de ani un număr de 190 de cadre didactice, dintre personalul didactic auxiliar și nedidactic cu vârsta sub 55 de ani și-au exprimat intenția 313, iar cu vârsta peste 55 de ani 116.  Pe categorii de vârstă, nivel de predare și categorii, situația este următoarea: la ciclul preșcolar: 234 de cadre didactice sub 55 de ani, respectiv 44 peste 55 de ani; la ciclul primar 246 de cadre didactice sub 55 de ani, respectiv 42 peste 55 de ani; 13 cadre didactice din învățământul special sub 55 de ani, șapte cadre didactice peste 55 de ani; ciclul gimnazial 315 cadre didactice sub 55 de ani, respectiv 37 de cadre didactice peste 55 de ani; învățământul liceal 268 de cadre didactice sub 55 de ani, respectiv 60 personal didactic peste 55 de ani; 131 personal didactic auxiliar și nedidactic sub 55 de ani, respectiv, 116 din această categorie peste 55 de ani.
În perioada 1 - 7 martie 2021 sunt propuse spre amenajare centre de vaccinare destinate personalului din învățământul preuniversitar. În cadrul acestor centre se va administra persoanelor sub 55 de ani vaccinul Astra Zeneca în următoarele centre: în incinta Maternității din Oradea, Sala de sport din Beius, Sala de sport de la Colegiul Național ,,Octavian Goga" Marghita, iar celor peste 55 de ani vaccinul Pfizer în Orăselul Copiilor din Oradea.
În cadrul unei videoconferințe cu directorii unității de învățământ organizate în cursul zilei de luni au fost invitați reprezentați ai Direcției de Sănătate Publică Bihor care au prezentat aspecte legate de campania de vaccinare cu accent pe cea care vizează personalul din învățământul preuniversitar. Cadrele didactice care s-au programat pentru alte centre decât cele amenajate pentru personalul din învățământ din perioada 1-7 martie 2021 pot participa conform planificării. Cei care doresc să renunțe pentru motivul alegerii unui alt vaccin pot să o facă menționând că se vor putea vaccina în etapa în care se va administra acel timp de vaccin. De asemenea în cadrul întâlnirii a fost subliniată importanța triajului elevilor și rolul pe care îl are personalul medical în administrarea testelor rapide, Pentru instruirea personalului medical care gestionează testele rapide din cadrul unităților de învățământ Direcția de Sănătate Publică Bihor organizează instruiri săptămânal marți și miercuri. începând cu ora 14,00 la sediul instituției.
În cadrul aceleiași videoconferințe s-au prezentat aspectele referitoare la modul de organizare și implementare a Programului ,,Școală după școală", conform metodologiei specifice în acord cu prevederile Ordinului Comun 3235/93/04.02.2021 al Ministerului Educației și Cercetării și  Ministerului Sănătății. În acest sens s-a transmis o solicitare către unitățile de învățământ în vederea întocmirii documentației specifice acestui tip de program, cu respectarea tuturor reglementărilor în vigoare. Implementarea acestui program vine ca răspuns la nevoile părinților elevilor.
Inspector școlar Florin Negruțiu

Trimite email

vineri, 5 martie 2021