Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Despre scenarii și vaccinare

Inspectoratul Școlar Județean Bihor

Despre scenarii și vaccinare

Inspectoratul Școlar Județean Bihor monitorizează zilnic modul în care se gestionează procesul instructiv-educativ în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Bihor în contextul epidemiologic în care ne aflăm.

În urma centralizării informațiilor raportate de către unitățile de învățământ s-au identificat 10 elevi diagnosticați cu Covid 19 din opt școli, 18 cadre didactice, trei cazuri în rândul personalului didactic auxiliar și trei cazuri în rândul personalului nedidactic. Având în vedere această situație șapte formațiuni de studiu își desfășoară activitatea online: câte o  formațiune de studiu la Colegiul Național ,,Onisifor Ghibu" Oradea, Liceul Teoretic ,,Ady Endre" Oradea, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ,,Orizont" Oradea, Liceul Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu" Oradea și trei formațiuni de studiu la Liceul Teoretic ,,Hortvath Janos" Marghita, însumând un număr de 142 de elevi.
În ce privește scenariile în care școlile își desfășoară activitatea avem la nivelul învățământului preuniversitar bihorean următoarea situație: în scenariul 1 se află 514 școli, respectiv 42.353 elevi; în scenariul 2 se află 200 de unități de învățământ unde 26. 207 elevi sunt prezenți fizic, iar 21.489 studiază on-line; în scenariu  roșu nu funcționează nicio unitate de învățământ. 476 de elevi studiază on-line, motivat medical, iar 41 de cadre didactice își desfășoară predarea online din același motiv. 
De asemenea, în această perioadă în contextul amenajării unor centre de vaccinare destinate personalului din învățământ s-au centralizat intențiile de vaccinare în rândul personalului din învățământ. Dintre cadrele didactice cu vârsta sub 55 de ani și-au exprimat intenția pentru vaccinare un număr de 1.076, dintre cei cu vârsta peste 55 de ani un număr de 190 de cadre didactice, dintre personalul didactic auxiliar și nedidactic cu vârsta sub 55 de ani și-au exprimat intenția 313, iar cu vârsta peste 55 de ani 116.  Pe categorii de vârstă, nivel de predare și categorii, situația este următoarea: la ciclul preșcolar: 234 de cadre didactice sub 55 de ani, respectiv 44 peste 55 de ani; la ciclul primar 246 de cadre didactice sub 55 de ani, respectiv 42 peste 55 de ani; 13 cadre didactice din învățământul special sub 55 de ani, șapte cadre didactice peste 55 de ani; ciclul gimnazial 315 cadre didactice sub 55 de ani, respectiv 37 de cadre didactice peste 55 de ani; învățământul liceal 268 de cadre didactice sub 55 de ani, respectiv 60 personal didactic peste 55 de ani; 131 personal didactic auxiliar și nedidactic sub 55 de ani, respectiv, 116 din această categorie peste 55 de ani.
În perioada 1 - 7 martie 2021 sunt propuse spre amenajare centre de vaccinare destinate personalului din învățământul preuniversitar. În cadrul acestor centre se va administra persoanelor sub 55 de ani vaccinul Astra Zeneca în următoarele centre: în incinta Maternității din Oradea, Sala de sport din Beius, Sala de sport de la Colegiul Național ,,Octavian Goga" Marghita, iar celor peste 55 de ani vaccinul Pfizer în Orăselul Copiilor din Oradea.
În cadrul unei videoconferințe cu directorii unității de învățământ organizate în cursul zilei de luni au fost invitați reprezentați ai Direcției de Sănătate Publică Bihor care au prezentat aspecte legate de campania de vaccinare cu accent pe cea care vizează personalul din învățământul preuniversitar. Cadrele didactice care s-au programat pentru alte centre decât cele amenajate pentru personalul din învățământ din perioada 1-7 martie 2021 pot participa conform planificării. Cei care doresc să renunțe pentru motivul alegerii unui alt vaccin pot să o facă menționând că se vor putea vaccina în etapa în care se va administra acel timp de vaccin. De asemenea în cadrul întâlnirii a fost subliniată importanța triajului elevilor și rolul pe care îl are personalul medical în administrarea testelor rapide, Pentru instruirea personalului medical care gestionează testele rapide din cadrul unităților de învățământ Direcția de Sănătate Publică Bihor organizează instruiri săptămânal marți și miercuri. începând cu ora 14,00 la sediul instituției.
În cadrul aceleiași videoconferințe s-au prezentat aspectele referitoare la modul de organizare și implementare a Programului ,,Școală după școală", conform metodologiei specifice în acord cu prevederile Ordinului Comun 3235/93/04.02.2021 al Ministerului Educației și Cercetării și  Ministerului Sănătății. În acest sens s-a transmis o solicitare către unitățile de învățământ în vederea întocmirii documentației specifice acestui tip de program, cu respectarea tuturor reglementărilor în vigoare. Implementarea acestui program vine ca răspuns la nevoile părinților elevilor.
Inspector școlar Florin Negruțiu

Trimite email

duminică, 9 mai 2021