Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
22 decembrie 2025

SURSE: Daniel David și-a dat demisia din funcția de ministru al Educației și Cercetării / Marilen Pirtea – în pole position pentru a prelua portofoliul


Daniel David și-a dat demisia din funcția de ministru al Educației și Cercetării, potrivit surselor Edupedu.ro.
Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea, este cotat cu cele mai mari șanse de a prelua portofoliul cel mai dur lovit de măsurile de austeritate aplicate deja prin Legea Bolojan și cu un dosar fierbinte pe masă, și anume controversata programă de limbă română ce readuce cronicarii spre a fi studiați de elevii de 14-15 ani, la clasa a IX-a.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 noiembrie 2025

Sindicatul din educație avertizează profesorii:
Nu semnați actele adiționale propuse de școli la contractele de muncă, este o tentativă de diminuare a veniturilor

Sindicatul Independent al Profesorilor Argeș – SIPA „Muntenia” avertizează că școlile, la presiunea factorului politic, intenționează să modifice unilateral contractele individuale de muncă, schimbând baza de calcul a sporului de suprasolicitare neuropsihică, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. SIPA Muntenia transmite profesorilor, printre altele, să nu semneze actele adiționale propuse și să nu permită modificarea unilaterală a Contractului de muncă.
„Conducerile unităților de învățământ, la presiunea factorului politic, intenționează să modifice unilateral contractele individuale de muncă, schimbând baza de calcul a sporului de suprasolicitare neuropsihică, fapt ce duce la diminuarea salariului”, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, această modificare este ilegală, deoarece decizia ICCJ nr. 7/2021 stabilește că gradația de merit, dirigenția, învățământul simultan / special, indemnizațiile specifice (contabili) sunt majorări ale salariului de bază, iar sporul neuropsihic se calculează la salariul de bază majorat, nu la salariul din grilă.

Sindicatul transmite profesorilor să nu semneze actele adiționale propuse, să nu accepte diminuarea bazei de calcul a sporului neuropsihic și să nu permită modificarea unilaterală a Contractului de muncă.

„Orice presiune sau amenințare din partea angajatorilor trebuie comunicată imediat sindicatului”, conform informării SIPA Muntenia.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2025

Dacă înveți 20 de tipuri de exerciții, poți lua peste 9 la Evaluarea Națională, la Matematică – analiză

Evaluarea Națională continuă să dirijeze învățarea în România, asta arată noile modele de subiecte publicate pentru 2026 de Ministerul Educației și Cercetării. Analiza Edupedu.ro asupra itemilor care construiesc testul arată același tip de șablon cu probleme repetitive și previzibile. Asta deși toți specialiștii și practicienii – de la profesori, la cercetători, până la OCDE – avertizează de ani de zile că Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a în forma actuală întreținută deliberat de Centrul Național de Curriculum și Evaluare și Ministerul Educației și Cercetării menține aceleași rutine care duc elevii doar spre memorare, algoritmi, pregătire pentru notă, nu pentru înțelegere.
Reamintim, Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a (EN VIII) reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Examenul se desfășoară, anual, într-o singură sesiune, iar în ultimul an a existat și o sesiune specială. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul să susțină examenul fără taxă, potrivit Ministerului Educației.
O analiză comparativă făcută de Edupedu.ro asupra subiectelor oficiale date la Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a între anii 2022–2025, în care am inclus și modelul publicat de minister pe 3 noiembrie pentru EN 2026, arată că fiecare exercițiu din testul propus este o reluare fidelă a unuia anterior. În cinci ani, examenul nu a introdus niciun tip nou de problemă, nicio cerință de gândire, nicio situație aplicată. Practic, cine identifică și rezolvă intensiv aceste câteva tipuri de exerciții poate lua lejer o notă peste 9, potrivit analizei Edupedu.ro.

Oşorhei, marea câştigătoare a ediţiei a VII-a!

Sâmbătă, la Complexul „President” din Băile Felix!

Oşorhei, marea câştigătoare a ediţiei a VII-a!

Echipa comunei bihorene Oşorhei este marea câştigătoare a ediţiei a VII-a a Festivalului-concurs „D'ale porcului", eveniment desfăşurat sâmbătă - 27 februarie 2021 - la Complexul „President" din Băile Felix!

În clasamentul general, pe locul al doilea s-a clasat echipa comunei Medieşu Aurit (judeţul Satu Mare), iar pe locul al treilea, echipa oraşului bihorean Valea lui Mihai. În competiţie au luat startul 11 echipe, 10 din Bihor şi una din judeţul Satu Mare.
Premiile pe cele șapte categorii au fost adjudecate, cu mici excepţii (Dobreşti-Pomezeu şi Biharia), tot de cele trei ocupante ale podiumului final general.
Echipa Oşorhei a ocupat locul I la „Cârnaţi" şi „Vin" şi locul II la „Pălincă", „Caltaboşi", „Toroş", „Produs local special" şi „Afumături"; echipa Medieşu Aurit a ocupat locul I la „Caltaboşi", „Toroş" şi „Produs local special", locul II la „Cârnaţi" şi locul III la „Pălincă", „Vin" şi „Afumături". Echipa Valea lui Mihai a ocupat locul II la „Vin" şi locul III la „Cârnaţi", „Toroş" şi „Produs local special".
Locul III la „Cei mai buni caltaboşi" a revenit echipei Biharia; locul I la „Cea mai bună pălincă" şi „Cele mai bune afumături" şi „Premiul de popularitate" a revenit echipei Dobreşti-Pomezeu, prima „mixtă" din istoria Festivalului!
Ediţia a VII-a a Festivalului-concurs „D'ale porcului" a fost una adaptată perioadei de criză sanitară mondială! Dată fiind imposibilitatea de a organiza varianta „clasică", cu public, a evenimentului gastronomic, acesta s-a desfăşurat sub forma unui concurs de degustare! Concret, echipele/ primăriile înscrise în concurs au livrat juriului produse gata preparate, „de acasă"! Cel mai important avantaj al formatului „de criză" propus a fost acela că a câştigat... gustul. Deci, echipele care până acum au fost, poate, dezavantajate de... organizarea internă (amenajare stand, număr de porţii „vândute" etc), au putut accede pe primele locuri ale clasamentului datorită exclusiv calităţii produselor!
La startul competiţiei s-au aliniat echipele: Biharia, Dobreşti, Girişu de Criş, Ineu de Criş, Medieşu Aurit (SM), Nojorid, Oşorhei, Pomezeu, Sânmartin, Toboliu şi Valea lui Mihai - campioana ediţiei  a VI-a.
Juriul principal a fost format exclusiv din profesionişti: Ştefan Bercea - preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T.) România - preşedinte; Ciprian Nicolescu - mentorul şi antrenorul echipei naţionale de bucătari (seniori) a României la Olimpiada gastronomică 2020 - vicepreşedinte; Bogdan Vandici - câştigător „Chefi la cuţite" în 2018, medalie de argint la Olimpiada tinerilor bucătari în 2019; Eugen Bar - participant/ concurent la mai multe ediţii ale Campionatului mondial de gastronomie; Ciprian Sotoc - Opera Events; Alexandru Şandrău - Complex President; Nicolae Pop - directorul „D'ale porcului".
Juriul principal a fost completat de reprezentanţii unor parteneri/ sponsori/ invitaţi, care vor juriza separat de acesta, pentru premii speciale: Simona Bişboacă - Phenalex; Ştefan Oprea - preşedintele Asociaţiei Disciples Escoffier România; Eugen Capră -  directorul general Industria Cărnii.ro şi Carnexpo Grill; Silviu Zetea - Zetea de Transilvania; Ioan Şora - preşedintele Asociaţiei Comunelor din România - Bihor, primar de Pomezeu.
Câştigătorii ediţiei a VII-a, pe categorii (I, II, III):
Cea mai bună Pălincă - Dobreşti-Pomezeu, Oşorhei, Medieşu Aurit
Cei mai buni Cârnaţi - Oşorhei, Medieşu Aurit, Valea lui Mihai
Cei mai buni Caltaboşi - Medieşu Aurit, Oşorhei, Biharia
Cel mai bun Toroş - Medieşu Aurit, Oşorhei, Valea lui Mihai
Cel mai bun Produs local special - Medieşu Aurit, Oşorhei, Valea lui Mihai
Cel mai bun Platou de afumături - Dobreşti-Pomezeu, Oşorhei, Medieşu Aurit
Cel mai bun Vin - Oşorhei, Valea lui Mihai, Medieşu Aurit
Premiul de popularitate - Dobreşti-Pomezeu
Clasamentul final a fost următorul:
Marele trofeu - Oşorhei
Locul II - Medieşu Aurit
Locul III - Valea lui Mihai
Premiile au constat în produse şi servicii oferite de partenerii şi sponsorii Festivalului: EuroPlast România, Komfort Wood Oradea, Complex President - Băile Felix, TEC, Panebo România, Phenalex, Zetea de Transilvania, Ok Clean, Partizan Security etc.)
Totodată, le mulţumim şi celorlaţi parteneri şi sponsori ai Festivalului, susţinători ai tradiţiilor bihorene: Nutrientul, Andromi, Abatorul „Tavi Bogdan", ERA Shopping Park, Vital Produs - Pită Lugaş, Regina Showroom, Kogayon Studio, Virtual Craft, Inox Line Distribution, Ferma piscicolă Gavella, Gyros King Biharia, Addictive Brewing, Bers Nova, Spitalul Pelican. De asemenea, mulţumim şi mass-media, pentru susţinere!
Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Culturală D'art (deţinătoarea mărcii înregistrate „D'ale porcului"), în colaborare cu Asociaţia Comunelor din România (A.Co.R.) - Filiala Judeţeană Bihor, sub patronajul Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T.) România.
Evenimentul a avut loc în condiţii de maximă siguranţă sanitară!
Echipele câştigătoare ale ediţiilor anterioare sunt, în ordine cronologică: Nojorid, Sântandrei, Sântandrei, Sânmartin, Oşorhei, Valea lui Mihai.

Trimite email
joi, 25 decembrie 2025 la 04:01:55 Ora standard a Europei de Est