Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
16 septembrie 2021

1.Jumătate dintre elevii din România au primit note peste 8.50 în școala online, spune ministrul Educației: Ne creează o imagine falsă, atrag atenția asupra acestui pericol
Notele din învățământul online sunt „peste jumătate între 8.50 și 10”, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute astăzi pentru DCNews. Acesta a spus că s-a uitat pe statistica de la nivel național, în privința predării online, și a ajuns la concluzia că notele de 8 sau 9 sunt „un accident”.
Sorin Cîmpeanu este de părere că notele din școala online „ne creează o imagine falsă” și „dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși”.
Ministrul Educației a mai spus că notele mari din mediul online sunt legate de dificultatea profesorilor de a evalua: „Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite”.

2. Cîțu despre decizia impunerii certificatelor verzi și pentru copii, fără să fie precizată vârsta: A fost o scăpare acolo. Prin HG mâine va fi corectată și vor fi cei peste 6 ani
Premierul Florin Cîțu a participat, joi seara, în emisiune la TVR1, unde a oferit câteva explicații despre propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (C.N.S.U.) care prevede obligativitatea prezentării Certificatului verde, în localitățile în care incidența la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. În documentul respectiv se face referire la faptul că certificatul va fi necesar și pentru copii, fără însă să se precizeze până la ce vârstă, informează G4Media.ro.
„Ce se întâmplă cu copiii, în privința acestei decizii?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„A fost o scăpare acolo. Prin Hotărâre de Guvern, mâine va fi corectată și vor fi cei (copiii – n.red) de peste 6 ani. Acum se poate testa foarte ușor. Vom folosi același principiu pe care l-am folosit și la intrarea în România”, a răspuns premierul Cîțu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Simpozionul cultural al elevilor

Exerciții de constituire a sensului

Simpozionul cultural al elevilor

În data de 20 februarie 2021, a avut loc, în format on-line, cea de-a șaptea ediție a Simpozionului Cultural al Elevilor, intitulat „Concursul Interdisciplinar de Eseuri „Aranykult".

Evenimentul a fost organizat de asociația „Pro Lyceum Alapitvany", în colaborare cu cadre didactice de la Liceul Teoretic „Arany Janos", Salonta, coordonatoarea proiectului fiind doamna profesoară de limba engleză Fábián Boglárka.
Simpozionul a reunit un număr însemnat de participanți din trei școli bihorene: Liceul Teoretic „Arany Janos" din Salonta, Liceul de Arte din Oradea și Liceul Teoretic „Ady Endre", Oradea, tema fiind una generoasă, ce permite abordări multidisciplinare și interdisciplinare - „Călătorie în timp". Lucrările simpozionului au fost organizate pe șapte secțiuni: limba și literatura română, limba și literatura maghiară, religie, limba și literatura engleză, limba și literatura germană, istorie și filosofie, elevii participanți dovedind un real interes față de tematica propusă.
Câteva dintre obiectivele concursului au fost: sporirea interesului pentru lectură și pentru descoperirea unor obiceiuri și tradiții, încurajarea interculturalității și a interdisciplinarității, dezvoltarea creativității, precum și familiarizarea elevilor cu munca de cercetare, adunare și selectare a materialului pentru realizarea unei lucrări științifice.
Dată fiind situația excepțională pe care o traversează învățământul românesc (nu numai, după cum bine știm), concursul s-a desfășurat on-line, însă acest fapt nu a diminuat calitatea prezentărilor elevilor și a lucrărilor susținute. Dimpotrivă, a reieșit dorința elevilor de a participa la astfel de competiții (puține în acest an școlar), de a purta un dialog real pe teme de larg interes și de a descoperi ei înșiși diferite aspecte ale unor timpuri apuse. De pildă, o lucrare prezentată în cadrul secțiunii dedicate limbii și literaturii române i-a transpus pe participanți în viața din secolul al XIX-lea, pornind de la eseul Ioanei Pârvulescu, În intimitatea secolului al XIX-lea, în timp ce o altă lucrare a analizat portul popular din diferite zone ale țării, insistând asupra diferențelor și asemănărilor între portul popular românesc din Crișana și cel maghiar din aceeași zonă a țării.
Simpozionul le-a oferit elevilor și participanților șansa de a trăi mai multe vieți, de a redescoperi trecutul, de a privi prezentul ca rezultat al unor evenimente anterioare și de a-l regândi prin prisma celor aflate. Totodată, concursul reprezintă - încă de la prima ediție - o cale de cunoaștere și de înțelegere a alterității și propriei identități în formare.
Prof. Ștefănuț Alin

Trimite email

vineri, 17 septembrie 2021