Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
7 noiembrie 2023

Prima de carieră didactică – informații importante, detalii utile / Cum pot cadrele didactice să obțină rapid creditele profesionale transferabile pentru educație nonformală (P)

Prima de Carieră Didactică a fost oferită în timpul grevei profesorilor ca o soluție pentru cheltuielile legate de activitatea pe care cadrele didactice o desfășoară, dar informațiile oferite până acum nu sunt foarte bine organizate și nu există un rezumat util.
Nu este foarte clar, de exemplu, de ce s-a oferit pe un card diferit de cel de salariu, cum se utilizează cardul primit, de ce sunt atât de mulți furnizori acceptați (deși activitatea lor n-are nicio legătură cu restricțiile privind cheltuirea sumelor de către profesori).
În acest material veți afla:
De unde vin banii;
De ce s-a utilizat un card separat;
De ce sunt atât de mulți furnizori în lista care acceptă cardul;
Care sunt regulile cu privire la cheltuirea banilor;
Care sunt cheltuielile sigur eligibile;
Care sunt beneficiile acestei prime;
Ce cursuri se pot achiziționa.
Răspunsurile au fost elaborate de echipa Docentix https://www.docentix.com/ – (The e-Learning Company este una dintre firmele afiliate care oferă exclusiv cursuri online în limba română).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 octombrie 2023

Conferință pentru profesori și învățători la Cluj – Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA, pe 19 octombrie: Școala de Bani începe școala – discutăm despre educație financiară într-un context transdisciplinar / Înscrieri deschise pentru cadrele didactice

Conferința Școala de bani începe școala...

A treia conferință regională din seria „Școala de bani începe școala: resurse educaționale transdisciplinare de educație financiară”, este organizată pe 19 octombrie 2023, de la ora 13.30, la UBB – Aula FSEGA, de Edupedu.ro cu sprijinul Școala de Bani – BCR, alături de partenerul instituțional Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA (Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor). Înscrierile sunt deschise pentru participanți, prin completarea acestui formular.
Noțiunile de educație financiară, dar și mai important, cum să le aplice și să afle despre bani în cât mai multe contexte, în cât mai multe și variate împrejurări, exact ca în viață, sunt foarte importante pentru elevi. Care este valoarea banilor, cum să-și gestioneze veniturile și cheltuielile, cum să economisească și să investească, cum să împrumute bani în mod responsabil și cum să se protejeze de fraude financiare, toate aceste chestiuni trebuie să găsească răspunsuri și explicații și de la oamenii care aduc cunoașterea în viața lor, de la cadrele didactice.
Se organizează în total o serie de patru conferințe regionale. Prima dintre ele a avut loc la Timișoara, la Universitatea de Vest, pe 21 septembrie 2023, iar cea de-a doua la București, pe 19 octombrie, la Academia de Studii Economice din Bucureșt, care a fost și partener instituțional alături de Inspectoratul Școlar al Municipiului București. În cadrul acestor evenimente, peste 250 de profesori participanți au interacționat și în cadrul unui atelier de educație financiară și au avut ocazia de a discuta cu experții și organizatorii din proiect. La final, s-au acordat diplome de participare semnate atât de reprezentanții Școala de Bani, cât și de partenerii din inspectoratele școlare și universități. Seria de conferințe regionale se încheie la Iași, pe 16 noiembrie. Înscrierile sunt deschise pentru participanți atât pentru evenimentul de la Cluj-Napoca cât și pentru cel de la Iași, prin completarea acestui formular.
Școala de Bani și BCR au lansat în 2022 proiectul LifeLab, care, după ce a fost pilotat în două școli din sistemul de învățământ preuniversitar, urmează să fie extins la nivel național. Primul an de LifeLab a însemnat peste 50 de profesori, 1.200 de elevi, 15 cursuri de pregătire pentru profesori și 100 de materiale educaționale dezvoltate de profesorii LifeLab. La sfârșitul programului, cunoștințele de educație financiară ale elevilor s-au îmbunătățit considerabil: de la 46% la 65% (pentru elevii din ciclul gimnazial) și de la 40% la 55% (pentru elevii din ciclul liceal). Totodată, 93% dintre elevi și-au exprimat dorința să învețe cât mai multe noțiuni financiare practice și aplicabile.
Pentru profesori sunt esențiale formarea, sprijinul și resursele, în orice demers didactic. LifeLab a pregătit resurse multiple. În plus, Școala de Bani a susținut CCD Prahova pentru a implementa un program de formare gratuit, acreditat de Ministerul Educației.
Participarea este gratuită, dar locurile sunt limitate, se acordă diplome de participare. Sunt invitați să participe în principal profesorii din mediul preuniversitar, pentru care au fost create resursele educaționale cu o abordare transdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară pot fi introduse în predarea mai multor materii, pe toate ciclurile de învățare din preuniversitar: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
27 septembrie

Ai peste 16 ani, ești la liceu și ești creativ?
Înscrie-te până pe 31 octombrie la competiția de inovație Solve for Tomorrow / Poți participa individual sau cu prietenii și colegii, în echipe, iar cei selectați vor beneficia de sesiuni de mentorat, workshop-uri și ateliere pentru a-și pune în practică proiectele (P)…

Simpozionul cultural al elevilor

Exerciții de constituire a sensului

Simpozionul cultural al elevilor

În data de 20 februarie 2021, a avut loc, în format on-line, cea de-a șaptea ediție a Simpozionului Cultural al Elevilor, intitulat „Concursul Interdisciplinar de Eseuri „Aranykult".

Evenimentul a fost organizat de asociația „Pro Lyceum Alapitvany", în colaborare cu cadre didactice de la Liceul Teoretic „Arany Janos", Salonta, coordonatoarea proiectului fiind doamna profesoară de limba engleză Fábián Boglárka.
Simpozionul a reunit un număr însemnat de participanți din trei școli bihorene: Liceul Teoretic „Arany Janos" din Salonta, Liceul de Arte din Oradea și Liceul Teoretic „Ady Endre", Oradea, tema fiind una generoasă, ce permite abordări multidisciplinare și interdisciplinare - „Călătorie în timp". Lucrările simpozionului au fost organizate pe șapte secțiuni: limba și literatura română, limba și literatura maghiară, religie, limba și literatura engleză, limba și literatura germană, istorie și filosofie, elevii participanți dovedind un real interes față de tematica propusă.
Câteva dintre obiectivele concursului au fost: sporirea interesului pentru lectură și pentru descoperirea unor obiceiuri și tradiții, încurajarea interculturalității și a interdisciplinarității, dezvoltarea creativității, precum și familiarizarea elevilor cu munca de cercetare, adunare și selectare a materialului pentru realizarea unei lucrări științifice.
Dată fiind situația excepțională pe care o traversează învățământul românesc (nu numai, după cum bine știm), concursul s-a desfășurat on-line, însă acest fapt nu a diminuat calitatea prezentărilor elevilor și a lucrărilor susținute. Dimpotrivă, a reieșit dorința elevilor de a participa la astfel de competiții (puține în acest an școlar), de a purta un dialog real pe teme de larg interes și de a descoperi ei înșiși diferite aspecte ale unor timpuri apuse. De pildă, o lucrare prezentată în cadrul secțiunii dedicate limbii și literaturii române i-a transpus pe participanți în viața din secolul al XIX-lea, pornind de la eseul Ioanei Pârvulescu, În intimitatea secolului al XIX-lea, în timp ce o altă lucrare a analizat portul popular din diferite zone ale țării, insistând asupra diferențelor și asemănărilor între portul popular românesc din Crișana și cel maghiar din aceeași zonă a țării.
Simpozionul le-a oferit elevilor și participanților șansa de a trăi mai multe vieți, de a redescoperi trecutul, de a privi prezentul ca rezultat al unor evenimente anterioare și de a-l regândi prin prisma celor aflate. Totodată, concursul reprezintă - încă de la prima ediție - o cale de cunoaștere și de înțelegere a alterității și propriei identități în formare.
Prof. Ștefănuț Alin

Trimite email
Sunday, 10 December 2023