Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


Părintele Alexandru Ciucle trage nădejde ca anul acesta să ajungă să vadă biserica acoperită!

Cum e să slujești într-o casă părintească (donată)

Părintele Alexandru Ciucle trage nădejde ca anul acesta să ajungă să vadă biserica acoperită!

Când i-am cunoscut pe Alexandru Ciucle, pe Amalia și pe Mihai, nu puteam bănui că anul acesta, în Duminica Ortodoxiei, vom ajunge să onorăm invitația lansată de părintele Alexandru Ciucle: ,,Vă așteptăm cu drag în cea mai mică parohie ortodoxă din Bihor"!

În 20 septembrie 2009, părintele Alexandru Ciucle a fost instalat preot în Parohia Ortodoxă din Sarcău, comuna Sârbi. Ghinion! ,,Biserica a fost câștigată de greco-catolici cu un an și trei luni înainte de venirea mea aici. În 2008, greco-catolicii au primit biserica gata pictată, renovată, casa parohială, 10 hectare de teren și 11 miliarde despăgubire de la Autostradă. Noi am primit 200 de milioane cu care am făcut fundația și am ridicat pereții la noua biserică. Doamna Hirțea Eugenia ne-a donat cei 12 ari de teren pe care am ridicat biserica, iar casa părintească a pus-o la dispoziția noastră ca și casă de rugăciuni".
În atari condiții vitrege și-a început părintele Alexandru Ciucle apostolatul la Sarcău: fără biserică și fără dotările necesare slujirii preoțești; părinții săi i-au cumpărat cele dintâi veșminte preoțești, iar mai târziu de la părintele Pintea a mai primit trei rânduri de veșminte; slujitorii Bisericii cu Lună l-au ajutat cu liturghier, potir, disc, tetrapoade..., domnul Doru Lugoșan i-a donat cele două icoane mari de la intrarea în altar... Cu ajutorul prietenilor, familiei, colegilor și al credincioșilor a reușit să-și amenajeze ,,Casa Domnului", unde slujește și în prezent, împreună cu Sergiu Danciu, cantor și Gheorghe Dumitrașcu, sfăt, ajutat de doamna Eugenia Hirțea și de doamna Elena Ghiurău, o credincioasă cu voce de aur. Părintele trage nădejde ca anul acesta, cu ajutorul prietenilor cu suflet mare și cu dare de mână să ajungă să vadă biserica acoperită!
Astăzi, fiind Duminica Ortodoxiei, părintele a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, iar credincioșii prezenți la slujbă au donat care cât a putut...
Poate se vor găsi bani și din această colectă pentru a sprijini ridicarea acoperișului la noua biserică din Sarcău.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Părintele Alexandru Ciucle trage nădejde ca anul acesta să ajungă să vadă biserica acoperită!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 8 decembrie 2021

Poza zilei

Revista „OviDan" nr. 206

Ediţia cuprinde ştiri şi fotoreportaje din şcoli, de la diferite evenimente din Oradea şi judeţ. Numărul se deschide cu ,,Mandela uriașă", proiectul elevilor de la Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna" din Oradea.
Școala Internațională Agora din Oradea este Școală de Excelență pentru proiectul Climate Action...
În cele 16 pagini ilustrate cu 60 de poze, avem o privire largă asupra lucrurilor frumoase care se întâmplă în municipiul de pe Crișul Repede și în județul Bihor, chiar și în pandemie; faptele vorbesc atât în paginile de administrație și proiecte, cât și în fotoreportajele realizate...
(OviDan)