Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2021
1.*BREAKING Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021 a fost pus în dezbatere: pe 15 martie încep înscrierile / Greșeală în metodologie, care spune că maximul este de 25 de elevi la clasă, deși legea prevede cel mult 22 elevi în învățământul primar
Ministerul Educației a pus, vineri, în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, precum și proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar viitor. Procedurile încep pe 10 martie, iar înscrierea începe pe 15 martie, cu evaluarea copiilor și emiterea recomandării de înscriere la școală. Proiectul de metodologie are o greșeală: stipulează că maximul de elevi la clasă este de 25 de elevi, deși legea educației prevede din august 2020 că sunt cel mult 22 elevi la clasă în învățământul primar.
Proiectul de metodologie prevede că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță. Precizarea vine în contextul în care anul acesta școlar este primul în care grupa mare a devenit obligatorie, în România.
O noutate legată de obligativitatea grupei mari de grădiniță intervine, însă, atunci când este vorba despre înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 1 septembrie 2021. Concret, vor fi evaluați psihosomatic doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care NU au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate. Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță.
Ce spune metodologia: Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar. De asemenea, și părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

2.*Redeschiderea unităților de învățământ este o ,,nebuloasă”, acuză Alianța studenților, care semnalează probleme birocratice și operaționale privind întoarcerea la școală / Măsurile propuse pentru studenți
Redeschiderea unităților de învățământ începând cu 8 februarie este descrisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), într-un comunicat transmis alături de Consiliul Național al Elevilor (C.N.E.), drept o ,,nebuloasă” care, spun organizațiile, persistă și în condițiile ordinului publicat vineri de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Regulamentul Selecției naționale de bune practici în educație „Creatori de educație”, din cadrul proiectului „Curriculum Relevant, Educație Deschisă pentru toți” - CRED

Consultare publică

Regulamentul Selecției naționale de bune practici în educație „Creatori de educație”, din cadrul proiectului „Curriculum Relevant, Educație Deschisă pentru toți” - CRED

Vă invităm să consultați actuala formă a regulamentului Selecției naționale „Creatori de educație" și să ne transmiteți - până la data de 8 aprilie 2021, pe adresa de e-mail contact@educred.ro, propuneri/sugestii de optimizare.

actuala formă a regulamentului Selecției naționale „Creatori de educație";
adresa de e-mail contact@educred.ro, propuneri/sugestii de optimizare
***
Regulamentul selecției a fost supus consultării publice și în anul 2020, acesta suportând modificări și ca urmare a trecerii actului educațional în mediul online.
Forma regulamentului ce va rezulta în urmimplementării procesului de consultare publică din perioada 29 martie - 8 aprilie 2021 este cea care va fundamenta organizarea ediției de anul acesta a Selecției naționale „Creatori de educație".
Așteptăm, așadar, în număr cât mai mare și în forme cât mai relevante, sugestiile dumneavoastră, mulțumindu-vă anticipat pentru acestea!
Selecția națională de bune practici în educație „Creatori de educație" este organizată în cadrul proiectului „Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți" - CRED, cod SMIS 2014+:118327 și are rolul de a informa părțile interesate, din sistemul educațional și din afara acestuia, cu privire la experiențele de succes ale cadrelor didactice din învățământul primar și gimnazial în aplicarea noului curriculum, a planurilor-cadru și a programelor școlare.
„Creatori de educație" este singura competiție dedicată exclusiv cadrelor didactice care folosesc metode și strategii didactice interactive/inovatoare, care aplică în mod creativ programele școlare la nivel primar/gimnazial, care generează schimbare/progres școlar la nivelul claselor de elevi cu care lucrează și care își adaptează în mod inventiv demersul didactic la nevoile și interesele elevilor.
Nu în ultimul rând, în contextul trecerii actului educațional în on-line, selecția se adresează dascălilor care, în acest ultim an, au dat dovadă de flexibilitate, au știut să se adaptezesă reinventeze dinamica actului educațional și să transpună interacțiunea din cadrul cursurilor față-în-față în on-lineprin utilizarea de noi instrumente, metode, mijloace etc.
Până în prezent, au fost organizate două ediții ale selecției „Creatori de educație" (2019 și 2020). 
În anul 2019, pe site-ul special creat au fost înregistrate peste 1.200 de propuneri de modele de bune practici din educație, au fost validate 284 și, ulterior, au fost premiați 50 de creatori de educație. În luna decembrie 2019, s-a desfășurat prima ediție a Conferinței Naționale „Creatori de educație", în cadrul evenimentului având loc Gala de premiere a câștigătorilor selecției naționale „Creatori de educație", ediția 2019.
În 2020, pe creatorideeducatie.ro au fost înregistrate peste 950 de propuneri de bune practici și au fost validate 261. Din cei 50 de creatori de educație - Generația 2020, 24 au câștigat acest titlu cu proiecte educaționale desfășurate în perioada în care învățământul preuniversitar se desfășura 100% on-line.
***
„Curriculum Relevant, Educație Deschisă pentru toți" - CRED, cod SMIS 2014+:118327, este un proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, iar Ministerul Educației și Cercetării este beneficiarul proiectului.
Proiectul se implementează la nivel național și are 12 parteneri (instituții publice), anume Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, opt case ale corpului didactic din fiecare regiune de dezvoltare și trei inspectorate școlare.
CRED este parte integrantă a Strategiei Europa 2020, prin Strategia privind Reducerea Părăsirii Timpurii a Școlii.
Materiale informative
*Draft Regulament selectie „Creatori de educatie" 2021.pdf

Trimite email

marţi, 20 aprilie 2021