Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
16 septembrie 2021

1.Jumătate dintre elevii din România au primit note peste 8.50 în școala online, spune ministrul Educației: Ne creează o imagine falsă, atrag atenția asupra acestui pericol
Notele din învățământul online sunt „peste jumătate între 8.50 și 10”, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute astăzi pentru DCNews. Acesta a spus că s-a uitat pe statistica de la nivel național, în privința predării online, și a ajuns la concluzia că notele de 8 sau 9 sunt „un accident”.
Sorin Cîmpeanu este de părere că notele din școala online „ne creează o imagine falsă” și „dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși”.
Ministrul Educației a mai spus că notele mari din mediul online sunt legate de dificultatea profesorilor de a evalua: „Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite”.

2. Cîțu despre decizia impunerii certificatelor verzi și pentru copii, fără să fie precizată vârsta: A fost o scăpare acolo. Prin HG mâine va fi corectată și vor fi cei peste 6 ani
Premierul Florin Cîțu a participat, joi seara, în emisiune la TVR1, unde a oferit câteva explicații despre propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (C.N.S.U.) care prevede obligativitatea prezentării Certificatului verde, în localitățile în care incidența la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. În documentul respectiv se face referire la faptul că certificatul va fi necesar și pentru copii, fără însă să se precizeze până la ce vârstă, informează G4Media.ro.
„Ce se întâmplă cu copiii, în privința acestei decizii?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„A fost o scăpare acolo. Prin Hotărâre de Guvern, mâine va fi corectată și vor fi cei (copiii – n.red) de peste 6 ani. Acum se poate testa foarte ușor. Vom folosi același principiu pe care l-am folosit și la intrarea în România”, a răspuns premierul Cîțu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Elis Râpeanu - La curtea epigramei

A treia carte din seria Biblioteca Revistei ,,Curtea de la Argeș”

Elis Râpeanu - La curtea epigramei

În virtutea bunei colaborări pe care o avem cu conducea Revistei de cultură ,,Curtea de la Argeș", distinsul academician Gheorghe Păun, redactorul-șef al revistei, fiind Doctor Honoris Causa al Universității ,,Agora" din Oradea (din 2015), periodic, primim la redacție (universitate) volume care apar la Editura Tiparg, sub egida Bibliotecii Revistei ,,Curtea de la Argeș".

Astăzi (14 aprilie 2021), am primit cea de-a treia carte din 2021, Elis Râpeanu - La curtea epigramei, după alte două: Nicolae M. Balotă - Trei istorii cu pânzare și pânzăreni, respectiv Dan D. Farcaș - Inteligențe cosmice.
1.,,Nu trebuie să existe român care își iubește țara să nu cunoască aceste trei episoade de mare bravură ale trecutelor vieți de marinari ai neamului, păstrate prin hrisoave și-n popor...", scrie Nicolae M. Balotă (în deschiderea primei cărți).
2.,,Frumusețea și iubirea vor salva, poate,umanitatea.
Am modificat puțin celebra zicere a lui Dostoievski, în particular, adăugându-i dubitativul ,,poate" - iar acesta este mesajul final al cărții (,,Inteligențe cosmice")", scrie acad. Gheorghe Păun. Al doilea mesaj important al cărții este cel sugerat în titlu și în primele rânduri: până nu ne maturizăm moralicește vorbind, vindecându-ne de numeroasele ,,boli" și metehne, lista e lungă, pătrunzându-ne la modul sincer-firesc-ireversibil de iubire și frumos...
Cartea de față este încă un apel, o chemare, un strigăt - chiar dacă scrisă elegant, didactic, precaut, pluralist în stilul deja specific lui Dan D. Farcaș, conchide acad. Gheorghe Păun.
3.Cartea ,,La curtea epigramei"... ,,este o generoasă ,,poartă" către epigramă, scrie acad. Gh. Păun în Cuvânt-înainte (al editorului). Istorie, de la antici la vremurile mai noi, trecând prin epigrama franceză, engleză, germană, rusă, insistând asupra istoriei epigramei românești, cu prezentări ale unor nume-de-renume, precum: Cincinat, Păstorel, Topîrceanu, dinastia Quintus, cu mai multe capitole-eseu, cele dinspre final (catrenul și epigrama, caracterul dialogic și, desigur, epigrama potatorică) putând fi extinse până la nivelul unor cărți dedicate, acoperind eventual și ,,stadiul" de teze de doctorat...
O carte care face elogiul umorului și inteligenței, limbii române și epigramei românești. Iar editorul își încheie cuvântul de început cu un elogiu pentru Doamna Epigramei" (Gh. Păun).
Fiind, totuși, un volum de 392 de pagini cu și despre epigramă, să încheiem în chip fericit aceste rânduri... cu o epigramă (de la pag. 256): ,,În lumea asta de ocară/ În care gluma-i antidot,/ Umorul e o floare rară,/ Prostia crește peste tot" (Mircea Ionescu-Quintus).
(OviDan)

Trimite email

vineri, 17 septembrie 2021