Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

Intrarea Domnului în Ierusalim sau Duminica Floriilor

Florii binecuvântate!

Intrarea Domnului în Ierusalim sau Duminica Floriilor

Bunul Dumnezeu a rânduit să avem parte, astăzi, duminică, 25 aprilie 2021, de Florii binecuvântate!
Soare, flori multe și prieteni dragi, mulți și fericiți, astăzi, peste tot, pentru că bunul Dumnezeu ne iubește atât de mult!
Bucurii duhovnicești, la Biserica Ortodoxă Sfântul Apostol Andrei din Oradea, plină, și jos și sus, astăzi, de Sfintele Florii!

În cuvântul de învățătură, părintele vicar Vasile Bota a făcut o radiografiere a stării de fapt, subliniind cele trebuincioase pentru un bun creștin în această perioadă pentru a primi cu sufletul deschis Jertfa și Sfânta Înviere a Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
,,Am ajuns, din mila lui Dumnezeu, să sărbătorim și anul acesta, praznicul Intrării în Ierusalim a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, sărbătoare numită în popor sărbătoarea Floriilor. Această sărbătoare încheie perioada celor 40 de zile ale sfântului și marelui Post al Sfintelor Paști și ne introduce într-o săptămână specială, Săptămâna Mare sau Săptămâna Sfintelor Pătimiri...
Sărbătoarea Intrării Mântuitorului nostru în Ierusalim a fost precedată de două evenimente: Învierea lui Lazăr, fratele celor două surori, Marta și Maria, prietenul Domnului. Putem vorbi despre a treia înviere din morți pe care Mântuitorul o săvârșește în timpul activității Sale... După această înviere, Marta și Maria au oferit o cină Mântuitorului și Sfinților Apostoli, cina din Betania, ca un semn de mulțumire și recunoștință față de Hristos Domnul. La această cină, la care a participat și Lazăr cel înviat a patra zi (...), Maria, care știm că era foarte evlavioasă, a săvârșit un gest de smerită prețuire față de Domnul: i-a turnat pe picioare mir de mare preț și a șters picioarele cu părul ei... ,,Gestul Marie a fost pentru îngroparea mea", spune Domnul.
Iubiți credincioși, Hristos Domnul a intrat în Ierusalim biruitor. A mers spre patima sa cea de bunăvoie. El nu a fost obligat. A mers, și-a asumat această moarte nevinovată, ca Fiu al lui Dumnezeu, pentru păcatele noastre, pentru mântuirea noastră... ,,El a luat asupră-și durerile noastre, și cu suferințele noastre s-a-mpovărat".
Hristos și-a asumat patimile sale"...
Părintele ne-a citit din prorocul Isaia, Capitolul 53, cu 800 de ani înainte de evenimentele care s-au petrecut cu Hristos Domnul.
În continuare, părintele vicar Vasile Bota a vorbit despre slujbele speciale (deniile) din Săptămâna Patimilor.
După sfințirea ramurilor înfrunzite, credincioșii, cu ramuri înfrunzite în mâini, au înconjurat de trei ori biserica în procesiune.
Să ne bucurăm și să ne veselim de Sfintele Florii, felicitându-i pe toți sărbătoriții zilei!
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (71 de poze) în Galeria foto: Intrarea Domnului în Ierusalim sau Duminica Floriilor.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 26 mai 2022