Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

O nouă colaborare în sprijinul persoanelor cu dizabilități

La sediul D.A.S.O.

O nouă colaborare în sprijinul persoanelor cu dizabilități

La sediul Direcției de Asistență Socială Oradea a avut loc o întâlnire de lucru la care au participat reprezentanții D.A.S.O., d-na Nica Daciana, reprezentant al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor, d-nele profesor Mihaela Popovici și Anca Mile, reprezentantele Centrului European pentru Integrare Socio-profesională ACTA, coordonatoarele proiectului Erasmus+Equality Future in Europe, și reprezentanți ai organizaţiilor neguvernamentale din municipiul Oradea.

În deschidere, directorul D.A.S. Oradea, d-na Anca Grama, a precizat: ,,În calitate de director al acestei instituții doresc să vă asigur de tot sprijinul nostru în continuare și de buna noastră colaborare. Personal vă apreciez foarte mult pentru ceea ce faceți și pentru puterea de care dați dovadă. Știu că nu este uşor, de aceea şi noi suntem aici să vă stăm la dispoziție şi să venim în sprijinul dumneavoastră cu tot ce putem şi ține de noi pentru ca acestor persoane speciale să le fie mai bine!".
Scopul întâlnirii a fost stabilirea unor noi colaborări atât pentru proiectele aflate în derulare cât și pentru inițierea altor noi proiecte prin parteneriate la nivel local.
D-na Nica Daciana a prezentat facilitățile pe care persoanele cu dizabilități apte de muncă și care au peste 25 de ani le au prin proiectul național ,,Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități", respectiv achiziția de tehnologie asistivă.
,,Este vorba despre un proiect la nivel național pentru a permite persoanelor cu dizabilități care au peste 25 de ani și care sunt apte de muncă să-şi găsească un loc de muncă şi apoi să beneficieze de vouchere de maximum 5.000 de euro pentru achiziția de tehnologie asistivă", a transmis d-na Nica Daciana.
D-na profesor coordonator Anca Mile a prezentat proiectul la care lucrează și care se adresează autorităților locale, O.N.G.-urilor, angajatorilor, persoanelor cu dizabilități și asistenților sociali și care se referă la implicarea pe plan social și economic a persoanelor cu dizabilități. Scopul proiectului este acela de a dezvolta instrumente teoretice şi practice pentru a sprijini persoanele cu dizabilității, angajatorii şi tutorii acestora pentru a se integra pe piața muncii.
Finalizarea proiectului constă în dezvoltarea unui ghid de bune practici şi o cercetare comparativă a situației integrării pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități din cele cinci țări europene participante la proiect (România, Grecia, Italia, Polonia, Cipru), și de a scoate la lumină sincopele, ceea ce nu funcționează și ce se poate îmbunătăți. Studiul ar urma să cuprindă și exemple de bună practică, dar și un manual cu instrumente de evaluare a competențelor persoanelor cărora li se adresează, și unde s-ar potrivi acestea mai bine în domeniul muncii.  Studiul ar urma să fie prezentat instituțiilor cu putere de decizie și de schimbare, în așa fel încât incluziunea să devină o prioritate, așa cum prevede și Uniunea Europeană.
Întâlnirea a fost un bun prilej pentru a dezbate problemele cu care se confruntă cel mai des aceste persoane, precum şi nevoile lor; au avut loc discuţii interactive privind accesul persoanelor cu dizabilităţi în anumite domenii, în special cel al muncii, respectiv importanța asistenței la locul de muncă și menținerea unui loc de muncă. Cei prezenți au apreciat că este bine venită o astfel de preocupare ca cea privind realizarea acestui ghid, și de asemenea că ar fi bine venită organizarea unor cursuri și calificări adaptate persoanelor cu dizabilități, precum și modificarea unor standarde ocupaționale.
Reprezentanții O.N.G.-urilor prezente la întâlnire vor ține legătura în continuare cu autoritățile locale și cu reprezentanții ACTA în vederea realizării acestui proiect, cu scopul de a sensibiliza societatea și de a pune accent pe abilitatea unei persoane, şi nu pe dizabilitate.

Trimite email

marţi, 11 mai 2021