Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Lupi arctici și tigri siberieni la Zoo Oradea

Animale noi aduse din Cehia și Slovacia

Lupi arctici și tigri siberieni la Zoo Oradea

De câteva zile, în țarcurile de la Grădina Zoologică pot fi admirate trei frumoase exemplare de sex feminin din specia lup arctic,având vârsta de un, doi, respectiv patru ani, primate în urma unei colaborări cu Zoo Brno (Cehia).

Tot de aici au fost aduse și două femele de suricate, ambele născute în 2020, care s-au alăturat celorlalte nouă exemplare deținute deja.
O noutate pentru vizitatorii Zoo Oradea este și o pereche de tigri siberieni, pe nume Freddy (masculul), în vârstă de 5 ani, și Frida (femela), în vârstă de șase ani, transferați de la Wild Park Resort Zoo din Veľká Lomnica (Slovacia).
„După o carantină de trei săptămâni, lupii abia au așteptat să iasă afară, în țarc. S-au acomodat foarte bine, se simt în largul lor și stau mai mult afară. Tigrii încă sunt reticenți la spațiul exterior, în cazul lor acomodarea mai durează. În schimb, așa cum era de așteptat, suricatele s-au integrat fără problem în grup", menționează dr. Alexandru Sârbu, medical veterinar al Grădinii Zoologice Oradea.
Cele două noi feline se alătură mai vechiului prieten al vizitatorilor Zoo, tigrulAres, adus cu câțiva ani în urmă de la Debrețin și ajuns acum la vârsta de 16 ani. Tigrul siberian este cel mai mare dintre cele opt subspecii de tigru și cea mai mare felină în viață. Este o specie extrem de periclitată, aproape în pragul dispariției.
„Pandemia de coronavirus a îngreunat foarte mult activitatea grădinilor zoologice, mai ales în ceea ce privește aducerea de noi animale. Cu atât mai mult, ne-am bucurat că am reușit să fructificăm această oportunitate venită din Cehia și Slovacia. Îi invităm pe bihoreni, și nu numai, să ne calce pragul și le promitem că vor găsi aici o oază de liniște și relaxare, mai ales în această perioadă dificilă când au puține variante de petrecere a timpului liber", precizează administratorul Zoo Oradea, Florin Ienciu.
Programul de vizitare a Grădinii Zoologice în perioada aprilie-august, valabil inclusive în perioada Sărbătorilor pascale, este zilnic, între orele 9-19 (până la ora 18, la casierie).
Loredana Buz
consilier relații publice A.D.P. Oradea
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Lupi arctici și tigri siberieni la Zoo Oradea.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 11 mai 2021