Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

Slujba Învierii la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea

Duminică, 2 mai 2021,

Slujba Învierii la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea

Dacă în 2020, din cauza pandemiei, nu am putut participa la Slujba Învierii Domnului din noaptea Sfintelor Paști, fiind interzisă creștinilor participarea la slujbă, anul acesta, Slujba s-a săvârșit, afară, în condiții de siguranță sanitară, cu mască și cu distanțare fizică rezonabilă...

Duminică noaptea (2 mai 2021), credincioșii ortodocși, dar nu numai, au venit în număr mare în Piața Sf. Apostol Andrei să ia Lumina Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. Slujba a fost săvârșită de slujitorii sfântului altar, părintele vicar Vasile Bota, dimpreună cu părintele preot Daniel Bota și părintele arhidiacon Mihai Dragoș.
Potrivit bunelor rânduieli ale Bisericii noastre, instituite în ultimii ani, Slujba de Înviere s-a continuat cu Sfânta Liturghie din noaptea Învierii (care s-a ținut de această dată în Biserica de sus; în anii trecuți, ea se săvârșea în Biserica de jos). Iar Liturghia s-a încheiat cu împărtășirea a o sută de credincioși care au ținut tot postul, și cu sfințirea mâncărurilor de dulce aduse anume pentru a fi sfințite. Tot astăzi (duminică), de la ora 11.00, slujitorii sfântului altar au săvârșit Slujba Vecerniei din ziua de Paști, care se mai numește a doua Înviere, când Sfânta Evanghelie a Învierii se citește în mai multe limbi. La Biserica Sf. Apostol Andrei, Evanghelia s-a citit, astăzi, în trei limbi, în limba română, în ebraică și în greacă.
,,De s-a ostenit cineva postind, să-și ia acum răsplata"
Slăvita Slujbă a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos are momentul său de maximă emoție și învățătură la citirea Rugăciunii părintelui nostru Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului, din care vom cita un fragment.
„De este cineva binecredincios și iubitor de Dumnezeu, să se bucure de acest praznic frumos și luminat. De este cineva slugă înțeleaptă, să intre, bucurându-se, întru bucuria Domnului său. De s-a ostenit cineva postind, să-și ia acum răsplata. De a lucrat cineva din ceasul cel dintâi, să-și primească astăzi plata cea dreaptă. De a venit cineva după ceasul al treilea, mulțumind să prăznuiască. De a ajuns cineva după ceasul al șaselea, să nu se îndoiască, nicidecum, căci cu nimic nu va fi păgubit. De a întârziat cineva până în ceasul al nouălea, să se apropie, nicidecum îndoindu-se. De a ajuns cineva abia în ceasul al unsprezecelea, să nu se teamă din pricina întârzierii, căci darnic fiind Stăpânul, primește pe cel de pe urmă ca și pe cel dintâi, odihnește pe cel din al unsprezecelea ceas ca și pe cel ce a lucrat din ceasul dintâi; și pe cel de pe urmă miluiește, și pe cel dintâi mângâie; și aceluia plătește, și acestuia dăruiește; și faptele le primește; și gândul îl ține în seamă, și lucrul îl prețuiește, și voința o laudă. Pentru aceasta, intrați toți întru bucuria Domnului nostru; și cei dintâi, și cei de al doilea, luați plata. Bogații și săracii împreună bucurați-vă. Cei ce v-ați înfrânat și cei leneși, cinstiți ziua. Cei ce ați postit și cei ce n-ați postit, veseliți-vă astăzi. Masa este plină, ospătați-vă toți. Vițelul este mult, nimeni să nu iasă flămând. Gustați toți din ospățul credinței; împărtășiți-vă toți din bogăția bunătății. Să nu se plângă nimeni de lipsă, că s-a arătat Împărăția cea de obște"...
,,Scopul sărbătorii Învierea Domnului este împărtășirea cu Hristos"
În cuvântul de învățătură, părintele vicar Vasile Bota ne-a pus la suflet cuvintele Domnului: ,,Nu vă temeți, iată, eu sunt cu voi până la sfârșitul veacurilor. Dacă Dumnezeu este cu noi, de cine ne vom teme?" Apoi a ținut să evidențieze câteva fapte îmbucurătoare. ,,Am fost impresionat de mulțimea credincioșilor care s-au spovedit. Sunt impresionat de mulțimea credincioșilor, care , iată, în această noapte sfântă au participat la Slujba Învierii. Și sunt impresionat și mângâiat, ca părinte duhovnic, văzând așa de mulți tineri, care ne dau nădejde pentru viitorul țării, pentru viitorul neamului. Foarte mulți tineri s-au spovedit, foarte mulți tineri au postit tot postul.
Dragii mei, să nu vă fie teamă să-l mărturisiți pe Hristos cel Răstignit și Înviat; să nu vă fie teamă să mărturisiți faptul că suntem creștini, că suntem neam ce am primit credința apostolică a Mântuitorului nostru Iisus Hristos".
Și a mai dorit părintele vicar să accentueze faptul că  ,,Scopul sărbătorii Învierea Domnului este împărtășirea cu Hristos. Să ne împărtășim cu sângele și trupul Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Acestea sunt Paștele - unirea cu Hristos cel Răstignit și Înviat, care ni se dăruiește în potir prin trupul și sângele său. Pun accent pe împărtășirea credincioșilor cu trupul și sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
Și vă îndemn să fim mărturisitori ai Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos!", a conchis părintele vicar Vasile Bota.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (123 poze) în Galeria foto: Slujba Învierii la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea. 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 26 mai 2022