Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Slujba Învierii la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea

Duminică, 2 mai 2021,

Slujba Învierii la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea

Dacă în 2020, din cauza pandemiei, nu am putut participa la Slujba Învierii Domnului din noaptea Sfintelor Paști, fiind interzisă creștinilor participarea la slujbă, anul acesta, Slujba s-a săvârșit, afară, în condiții de siguranță sanitară, cu mască și cu distanțare fizică rezonabilă...

Duminică noaptea (2 mai 2021), credincioșii ortodocși, dar nu numai, au venit în număr mare în Piața Sf. Apostol Andrei să ia Lumina Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. Slujba a fost săvârșită de slujitorii sfântului altar, părintele vicar Vasile Bota, dimpreună cu părintele preot Daniel Bota și părintele arhidiacon Mihai Dragoș.
Potrivit bunelor rânduieli ale Bisericii noastre, instituite în ultimii ani, Slujba de Înviere s-a continuat cu Sfânta Liturghie din noaptea Învierii (care s-a ținut de această dată în Biserica de sus; în anii trecuți, ea se săvârșea în Biserica de jos). Iar Liturghia s-a încheiat cu împărtășirea a o sută de credincioși care au ținut tot postul, și cu sfințirea mâncărurilor de dulce aduse anume pentru a fi sfințite. Tot astăzi (duminică), de la ora 11.00, slujitorii sfântului altar au săvârșit Slujba Vecerniei din ziua de Paști, care se mai numește a doua Înviere, când Sfânta Evanghelie a Învierii se citește în mai multe limbi. La Biserica Sf. Apostol Andrei, Evanghelia s-a citit, astăzi, în trei limbi, în limba română, în ebraică și în greacă.
,,De s-a ostenit cineva postind, să-și ia acum răsplata"
Slăvita Slujbă a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos are momentul său de maximă emoție și învățătură la citirea Rugăciunii părintelui nostru Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului, din care vom cita un fragment.
„De este cineva binecredincios și iubitor de Dumnezeu, să se bucure de acest praznic frumos și luminat. De este cineva slugă înțeleaptă, să intre, bucurându-se, întru bucuria Domnului său. De s-a ostenit cineva postind, să-și ia acum răsplata. De a lucrat cineva din ceasul cel dintâi, să-și primească astăzi plata cea dreaptă. De a venit cineva după ceasul al treilea, mulțumind să prăznuiască. De a ajuns cineva după ceasul al șaselea, să nu se îndoiască, nicidecum, căci cu nimic nu va fi păgubit. De a întârziat cineva până în ceasul al nouălea, să se apropie, nicidecum îndoindu-se. De a ajuns cineva abia în ceasul al unsprezecelea, să nu se teamă din pricina întârzierii, căci darnic fiind Stăpânul, primește pe cel de pe urmă ca și pe cel dintâi, odihnește pe cel din al unsprezecelea ceas ca și pe cel ce a lucrat din ceasul dintâi; și pe cel de pe urmă miluiește, și pe cel dintâi mângâie; și aceluia plătește, și acestuia dăruiește; și faptele le primește; și gândul îl ține în seamă, și lucrul îl prețuiește, și voința o laudă. Pentru aceasta, intrați toți întru bucuria Domnului nostru; și cei dintâi, și cei de al doilea, luați plata. Bogații și săracii împreună bucurați-vă. Cei ce v-ați înfrânat și cei leneși, cinstiți ziua. Cei ce ați postit și cei ce n-ați postit, veseliți-vă astăzi. Masa este plină, ospătați-vă toți. Vițelul este mult, nimeni să nu iasă flămând. Gustați toți din ospățul credinței; împărtășiți-vă toți din bogăția bunătății. Să nu se plângă nimeni de lipsă, că s-a arătat Împărăția cea de obște"...
,,Scopul sărbătorii Învierea Domnului este împărtășirea cu Hristos"
În cuvântul de învățătură, părintele vicar Vasile Bota ne-a pus la suflet cuvintele Domnului: ,,Nu vă temeți, iată, eu sunt cu voi până la sfârșitul veacurilor. Dacă Dumnezeu este cu noi, de cine ne vom teme?" Apoi a ținut să evidențieze câteva fapte îmbucurătoare. ,,Am fost impresionat de mulțimea credincioșilor care s-au spovedit. Sunt impresionat de mulțimea credincioșilor, care , iată, în această noapte sfântă au participat la Slujba Învierii. Și sunt impresionat și mângâiat, ca părinte duhovnic, văzând așa de mulți tineri, care ne dau nădejde pentru viitorul țării, pentru viitorul neamului. Foarte mulți tineri s-au spovedit, foarte mulți tineri au postit tot postul.
Dragii mei, să nu vă fie teamă să-l mărturisiți pe Hristos cel Răstignit și Înviat; să nu vă fie teamă să mărturisiți faptul că suntem creștini, că suntem neam ce am primit credința apostolică a Mântuitorului nostru Iisus Hristos".
Și a mai dorit părintele vicar să accentueze faptul că  ,,Scopul sărbătorii Învierea Domnului este împărtășirea cu Hristos. Să ne împărtășim cu sângele și trupul Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Acestea sunt Paștele - unirea cu Hristos cel Răstignit și Înviat, care ni se dăruiește în potir prin trupul și sângele său. Pun accent pe împărtășirea credincioșilor cu trupul și sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
Și vă îndemn să fim mărturisitori ai Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos!", a conchis părintele vicar Vasile Bota.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (123 poze) în Galeria foto: Slujba Învierii la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea. 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 11 mai 2021