Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 ianuarie 2024

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate…

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate de o comisie a Ministerului Educației din listele și calendarele competiționale pentru anul școlar 2023-2024, față de anul școlar trecut, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza listelor și calendarelor publicate de Ministerul Educației luni, 29 ianuarie. Și la activitățile naționale și internaționale (CAEN) au dispărut peste 30 de concursuri finanțate sau nu de Ministerul Educației.
Este vorba, printre altele, de concursul de chimie „Raluca Rîpan” considerat de profesori și elevi olimpiada de profil pentru elevii de clasa a VII-a, pentru că în gimnaziu nu există olimpiada națională de chimie decât pentru clasa a VIII-a; concursurile de meserii pentru elevii de la tehnologic, concursuri dedicate elevilor care aparțin minorităților.
Potrivit surselor Edupedu.ro, decizia de înființare a comisiei de tăiat concursuri a fost dată în luna martie a anului 2023. Fac parte din comisie 21 de membri, dintre care 8 din Ministerul Educației, 5 din universități și restul din școli, inspectorate școlare și asociații.
Calendarele și listele olimpiadelor și concursurilor școlare naționale 2024 au fost publicate luni după-amiază, 29 ianuarie. Edupedu.ro a scris că ar urma ca și la competițiile sportive să existe tăieri, mai exact să nu continue toate cu etapele naționale.
După ce am prezentat că elevii de gimnaziu ar fi fost excluși de la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” (OLAV) 2024 în varianta în lucru a calendarului Ministerului Educației, în contextul în care ar fi avut loc discuții despre renunțarea la olimpiadă, aceștia au fost reintroduși de Ministerul Educației în planificări.
Revenind la concursuri, dacă în 2023 erau 161 de concursuri școlare naționale organizate fără finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 130.
Dacă în anul școlar 2022-2023 erau 70 de concursuri organizate cu finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 50, conform calendarelor și listelor publicate de Ministerul Educației.

Slujba Învierii la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea

Duminică, 2 mai 2021,

Slujba Învierii la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea

Dacă în 2020, din cauza pandemiei, nu am putut participa la Slujba Învierii Domnului din noaptea Sfintelor Paști, fiind interzisă creștinilor participarea la slujbă, anul acesta, Slujba s-a săvârșit, afară, în condiții de siguranță sanitară, cu mască și cu distanțare fizică rezonabilă...

Duminică noaptea (2 mai 2021), credincioșii ortodocși, dar nu numai, au venit în număr mare în Piața Sf. Apostol Andrei să ia Lumina Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. Slujba a fost săvârșită de slujitorii sfântului altar, părintele vicar Vasile Bota, dimpreună cu părintele preot Daniel Bota și părintele arhidiacon Mihai Dragoș.
Potrivit bunelor rânduieli ale Bisericii noastre, instituite în ultimii ani, Slujba de Înviere s-a continuat cu Sfânta Liturghie din noaptea Învierii (care s-a ținut de această dată în Biserica de sus; în anii trecuți, ea se săvârșea în Biserica de jos). Iar Liturghia s-a încheiat cu împărtășirea a o sută de credincioși care au ținut tot postul, și cu sfințirea mâncărurilor de dulce aduse anume pentru a fi sfințite. Tot astăzi (duminică), de la ora 11.00, slujitorii sfântului altar au săvârșit Slujba Vecerniei din ziua de Paști, care se mai numește a doua Înviere, când Sfânta Evanghelie a Învierii se citește în mai multe limbi. La Biserica Sf. Apostol Andrei, Evanghelia s-a citit, astăzi, în trei limbi, în limba română, în ebraică și în greacă.
,,De s-a ostenit cineva postind, să-și ia acum răsplata"
Slăvita Slujbă a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos are momentul său de maximă emoție și învățătură la citirea Rugăciunii părintelui nostru Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului, din care vom cita un fragment.
„De este cineva binecredincios și iubitor de Dumnezeu, să se bucure de acest praznic frumos și luminat. De este cineva slugă înțeleaptă, să intre, bucurându-se, întru bucuria Domnului său. De s-a ostenit cineva postind, să-și ia acum răsplata. De a lucrat cineva din ceasul cel dintâi, să-și primească astăzi plata cea dreaptă. De a venit cineva după ceasul al treilea, mulțumind să prăznuiască. De a ajuns cineva după ceasul al șaselea, să nu se îndoiască, nicidecum, căci cu nimic nu va fi păgubit. De a întârziat cineva până în ceasul al nouălea, să se apropie, nicidecum îndoindu-se. De a ajuns cineva abia în ceasul al unsprezecelea, să nu se teamă din pricina întârzierii, căci darnic fiind Stăpânul, primește pe cel de pe urmă ca și pe cel dintâi, odihnește pe cel din al unsprezecelea ceas ca și pe cel ce a lucrat din ceasul dintâi; și pe cel de pe urmă miluiește, și pe cel dintâi mângâie; și aceluia plătește, și acestuia dăruiește; și faptele le primește; și gândul îl ține în seamă, și lucrul îl prețuiește, și voința o laudă. Pentru aceasta, intrați toți întru bucuria Domnului nostru; și cei dintâi, și cei de al doilea, luați plata. Bogații și săracii împreună bucurați-vă. Cei ce v-ați înfrânat și cei leneși, cinstiți ziua. Cei ce ați postit și cei ce n-ați postit, veseliți-vă astăzi. Masa este plină, ospătați-vă toți. Vițelul este mult, nimeni să nu iasă flămând. Gustați toți din ospățul credinței; împărtășiți-vă toți din bogăția bunătății. Să nu se plângă nimeni de lipsă, că s-a arătat Împărăția cea de obște"...
,,Scopul sărbătorii Învierea Domnului este împărtășirea cu Hristos"
În cuvântul de învățătură, părintele vicar Vasile Bota ne-a pus la suflet cuvintele Domnului: ,,Nu vă temeți, iată, eu sunt cu voi până la sfârșitul veacurilor. Dacă Dumnezeu este cu noi, de cine ne vom teme?" Apoi a ținut să evidențieze câteva fapte îmbucurătoare. ,,Am fost impresionat de mulțimea credincioșilor care s-au spovedit. Sunt impresionat de mulțimea credincioșilor, care , iată, în această noapte sfântă au participat la Slujba Învierii. Și sunt impresionat și mângâiat, ca părinte duhovnic, văzând așa de mulți tineri, care ne dau nădejde pentru viitorul țării, pentru viitorul neamului. Foarte mulți tineri s-au spovedit, foarte mulți tineri au postit tot postul.
Dragii mei, să nu vă fie teamă să-l mărturisiți pe Hristos cel Răstignit și Înviat; să nu vă fie teamă să mărturisiți faptul că suntem creștini, că suntem neam ce am primit credința apostolică a Mântuitorului nostru Iisus Hristos".
Și a mai dorit părintele vicar să accentueze faptul că  ,,Scopul sărbătorii Învierea Domnului este împărtășirea cu Hristos. Să ne împărtășim cu sângele și trupul Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Acestea sunt Paștele - unirea cu Hristos cel Răstignit și Înviat, care ni se dăruiește în potir prin trupul și sângele său. Pun accent pe împărtășirea credincioșilor cu trupul și sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
Și vă îndemn să fim mărturisitori ai Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos!", a conchis părintele vicar Vasile Bota.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (123 poze) în Galeria foto: Slujba Învierii la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea. 

Trimite email
sâmbătă, 24 februarie 2024, 19:26:46 Ora standard a Europei de Est