Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Slujba Învierii la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea

Duminică, 2 mai 2021,

Slujba Învierii la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea

Dacă în 2020, din cauza pandemiei, nu am putut participa la Slujba Învierii Domnului din noaptea Sfintelor Paști, fiind interzisă creștinilor participarea la slujbă, anul acesta, Slujba s-a săvârșit, afară, în condiții de siguranță sanitară, cu mască și cu distanțare fizică rezonabilă...

Duminică noaptea (2 mai 2021), credincioșii ortodocși, dar nu numai, au venit în număr mare în Piața Sf. Apostol Andrei să ia Lumina Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. Slujba a fost săvârșită de slujitorii sfântului altar, părintele vicar Vasile Bota, dimpreună cu părintele preot Daniel Bota și părintele arhidiacon Mihai Dragoș.
Potrivit bunelor rânduieli ale Bisericii noastre, instituite în ultimii ani, Slujba de Înviere s-a continuat cu Sfânta Liturghie din noaptea Învierii (care s-a ținut de această dată în Biserica de sus; în anii trecuți, ea se săvârșea în Biserica de jos). Iar Liturghia s-a încheiat cu împărtășirea a o sută de credincioși care au ținut tot postul, și cu sfințirea mâncărurilor de dulce aduse anume pentru a fi sfințite. Tot astăzi (duminică), de la ora 11.00, slujitorii sfântului altar au săvârșit Slujba Vecerniei din ziua de Paști, care se mai numește a doua Înviere, când Sfânta Evanghelie a Învierii se citește în mai multe limbi. La Biserica Sf. Apostol Andrei, Evanghelia s-a citit, astăzi, în trei limbi, în limba română, în ebraică și în greacă.
,,De s-a ostenit cineva postind, să-și ia acum răsplata"
Slăvita Slujbă a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos are momentul său de maximă emoție și învățătură la citirea Rugăciunii părintelui nostru Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului, din care vom cita un fragment.
„De este cineva binecredincios și iubitor de Dumnezeu, să se bucure de acest praznic frumos și luminat. De este cineva slugă înțeleaptă, să intre, bucurându-se, întru bucuria Domnului său. De s-a ostenit cineva postind, să-și ia acum răsplata. De a lucrat cineva din ceasul cel dintâi, să-și primească astăzi plata cea dreaptă. De a venit cineva după ceasul al treilea, mulțumind să prăznuiască. De a ajuns cineva după ceasul al șaselea, să nu se îndoiască, nicidecum, căci cu nimic nu va fi păgubit. De a întârziat cineva până în ceasul al nouălea, să se apropie, nicidecum îndoindu-se. De a ajuns cineva abia în ceasul al unsprezecelea, să nu se teamă din pricina întârzierii, căci darnic fiind Stăpânul, primește pe cel de pe urmă ca și pe cel dintâi, odihnește pe cel din al unsprezecelea ceas ca și pe cel ce a lucrat din ceasul dintâi; și pe cel de pe urmă miluiește, și pe cel dintâi mângâie; și aceluia plătește, și acestuia dăruiește; și faptele le primește; și gândul îl ține în seamă, și lucrul îl prețuiește, și voința o laudă. Pentru aceasta, intrați toți întru bucuria Domnului nostru; și cei dintâi, și cei de al doilea, luați plata. Bogații și săracii împreună bucurați-vă. Cei ce v-ați înfrânat și cei leneși, cinstiți ziua. Cei ce ați postit și cei ce n-ați postit, veseliți-vă astăzi. Masa este plină, ospătați-vă toți. Vițelul este mult, nimeni să nu iasă flămând. Gustați toți din ospățul credinței; împărtășiți-vă toți din bogăția bunătății. Să nu se plângă nimeni de lipsă, că s-a arătat Împărăția cea de obște"...
,,Scopul sărbătorii Învierea Domnului este împărtășirea cu Hristos"
În cuvântul de învățătură, părintele vicar Vasile Bota ne-a pus la suflet cuvintele Domnului: ,,Nu vă temeți, iată, eu sunt cu voi până la sfârșitul veacurilor. Dacă Dumnezeu este cu noi, de cine ne vom teme?" Apoi a ținut să evidențieze câteva fapte îmbucurătoare. ,,Am fost impresionat de mulțimea credincioșilor care s-au spovedit. Sunt impresionat de mulțimea credincioșilor, care , iată, în această noapte sfântă au participat la Slujba Învierii. Și sunt impresionat și mângâiat, ca părinte duhovnic, văzând așa de mulți tineri, care ne dau nădejde pentru viitorul țării, pentru viitorul neamului. Foarte mulți tineri s-au spovedit, foarte mulți tineri au postit tot postul.
Dragii mei, să nu vă fie teamă să-l mărturisiți pe Hristos cel Răstignit și Înviat; să nu vă fie teamă să mărturisiți faptul că suntem creștini, că suntem neam ce am primit credința apostolică a Mântuitorului nostru Iisus Hristos".
Și a mai dorit părintele vicar să accentueze faptul că  ,,Scopul sărbătorii Învierea Domnului este împărtășirea cu Hristos. Să ne împărtășim cu sângele și trupul Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Acestea sunt Paștele - unirea cu Hristos cel Răstignit și Înviat, care ni se dăruiește în potir prin trupul și sângele său. Pun accent pe împărtășirea credincioșilor cu trupul și sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
Și vă îndemn să fim mărturisitori ai Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos!", a conchis părintele vicar Vasile Bota.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (123 poze) în Galeria foto: Slujba Învierii la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea. 

Trimite email
vineri, 19 iulie 2024, 06:52:32 Ora de vară a Europei de Est