Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

,,Cercetarea criminalistică a falsului în înscrisuri”

Vineri, 7 mai, o nouă întâlnire în cadrul C.C.O.C. ,,Agora”

,,Cercetarea criminalistică a falsului în înscrisuri”

Vineri, 7.05.2021, a avut loc o nouă dezbatere online pe probleme de interes pentru studenții de la Facultatea de Științe Juridice și Administrative, Domeniul Drept, Domeniul Științe administrative, Programul de studii: Poliție locală și programului de studii: Științe penale și criminalistică (SPC).

La această întâlnire a fost invitată dna inspector principal de poliție Larisa Lavinia Țiplea, specialist criminalist la Serviciul Criminalistic din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor - Compartimentul Expertize și Constatări Criminalistice.
Dezbaterea a fost organizată de Universitatea ,,Agora", prin Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră a studenților, în colaborare și cu sprijinul Serviciului Criminalistic din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor.
Au fost discutate aspecte de natură practică și câteva studii de caz.
Dna inspector principal Larisa Lavinia Țiplea le-a prezentat studenților profesia de expert criminalist și a vorbit despre „Fundamentul științific al identificării persoanelor după scris - Cercetarea criminalistică a falsului în înscrisuri".
Aceasta a definit deprinderea grafică ca fiind o acțiune automatizată, subliniind că această deprindere, ca oricare deprindere, de altfel, a fost inițial o acțiune conștientă. Transformarea acesteia în acțiune automatizată depinde de anumite exerciții și de învățare. Automatizarea nu exclude și nici nu se opune prezenței momentelor conștiente în însușirea deprinderii grafice.
De asemenea, dna inspector a vorbit studenților despre individualitatea scrisului, afirmând că fundamentul științific al identificării persoanei rezidă în facultatea scrisului de a fi individual, individualitate care se exprimă în particularitățile caracteristicilor de ansamblu și ale celor de detaliu.
Domnia sa a explicat studenților că scrisul unei persoane poate fi abordat științific din mai multe perspective, prezentând două dintre ele, și anume: grafologia și grafoscopia. Grafologia este știința care studiază personalitatea și starea de spirit a omului în raport cu scrisul de mână și caligrafia (fără a avea însă un impact notabil în procesul juridic), iar grafoscopia permite identificarea unei persoane pe baza caracteristicilor grafice ale scrisului său, reprezentând o probă valoroasă mai ales în cazul infracțiunilor din sfera falsului în înscrisuri.
Studenții care au participat la întâlnire au vădit un real interes pentru subiectele prezentate și au adresat invitatei întrebări interesante legate de caracteristicile profesiei de expert criminalist și de științele care studiază scrisul unei persoane. De asemenea, aceștia și-au exprimat dorința de a mai participa, la astfel de întâlniri cu experți în diferite domenii de activitate.
Mulțumim tuturor specialiștilor care sunt implicați în diseminarea informațiilor privind profesiile pe care le exercită, care se străduiesc, de fiecare dată, să împărtășească studenților noștri din experiența lor și afirmăm, fără tăgadă, că fără știința și implicarea lor, munca noastră ar fi mult mai grea.
Mulțumim și suntem recunoscători dlui Florin Lăzău, șef Serviciu Criminalistic în cadrul I.P.J. Bihor, pentru sprijinul constant pe care ni-l acordă.
Laura Boșca

 

Trimite email

luni, 21 iunie 2021