Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Se sărbătorește Ziua Eroilor

Astăzi, joi, 10 iunie,

Se sărbătorește Ziua Eroilor

Joi, 10 mai 2021, începând cu ora 12.00, va avea loc ceremonia militară prilejuită de Ziua Eroilor.

Manifestările se vor desfășura la Capela Municipală și la mormintele / monumentele eroilor români și străini din Cimitirul Municipal „Rulikowski" Oradea, după următorul program:
09.00-11.30 - Slujba religioasă Sfânta Liturghie de Înălțare a Domnului, la Biserica Militară „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe"
11.30 - 11.57 - Deplasarea de la Biserica Militară „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" la Capela Municipală din Cimitirul Municipal „Rulikowski"
11.57 - 11.58 - Întâmpinarea persoanei oficiale, prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă
11.58- 12.00 - Intonarea Imnului național al României
12.00- 12.01- Moment de reculegere în semn de cinstire și pomenire pentru Eroii Neamului
12.01- 12.20 - Slujbă de pomenire a Eroilor Neamului
12.20 - 12.40 - Alocuțiuni privind semnificația evenimentului
12.40- 12.55 - Festivitatea depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori, succesiv, la:
* Monumentul „Vulturul" al Eroilor Români căzuți în primul război mondial
* Monumentul Eroilor Români căzuți în al doilea război mondial
*Mormintele Eroilor Români căzuți în Revoluția din Decembrie 1989
*Monumentul Militarilor Unguri căzuți în primul și al doilea război mondial
*Monumentul Eroilor Ruși căzuți în al doilea război mondial
12.55 - 13.00- Plecarea persoanei oficiale / încheierea activității.
Ziua Eroilor a fost declarată pentru prima dată sărbătoare națională în 1920,astfel prin Decretul-lege nr. 1693/ 1920 s-a stabilit să fie sărbătorită în aceeași zi cu Înălţarea Domnului Iisus Hristos. În comunism data a fost schimbată, pentru ca în 1995,prin Legea nr. 48, să se proclame din nou Ziua Eroilor în aceeași zi cu Înălțarea Domnului, pentru a întări credința că jertfa lor nu a fost în zadar, fiind primiți de-a dreapta Tatălui.
Fără credință în justețea faptelor lor, eroii nu puteau înfăptui idealuri naționale precum Independența și Marea Unire, evenimente centrale în edificarea Statului Român, așa cum îl știm în prezent. Înaintașii noștri și-au dorit ca noi să trăim într-o lume mai bună, mai unită și în bună înțelegere unii cu alții - Europa de azi, fapt ce se datorează în mare măsură celor care au luptat pentru credință, democrație și libertate, principii care stau la baza construcției europene și transatlantice.
În același timp, conștientizăm că trebuie să îi respectăm și pe cetăţenii străini căzuţi pe teritoriul ţării noastre indiferent dacă, într-un anumit moment al istoriei, ne-au fost aliaţi sau inamici.
 În data de 10 iunie 2021, la ora 12.00, în toate lăcaşurile de cult se trag clopotele, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ se păstrează un moment de reculegere. Festivitățile  de comemorare a eroilor încep după oficierea Sfintei Liturghii la sărbătoarea Înălțării Domnului.
Totodată, se vor organiza momente de rostire a numelor eroilor români căzuți la datorie, în cadrul ceremoniilor organizate pe plan local, conform Listei eroilor de război căzuți la datorie în războaiele purtate de Armata României - Evidența eroilor identificați după locurile de înhumare, document pus la dispoziție de Ministerul Apărării Naționale, pe site-ul www.mapn.ro accesând următorul link:
https://veteraniiromaniei.mapn.ro/app/webroot/fileslib/upload/files/nume_eroi_razboi.pdf
O națiune poate fi considerată demnă doar dacă își cinstește eroii și le menține vie memoria.
Cinste și mulțumire lor!
Reamintim participanților la eveniment să respecte măsurile sanitare în vigoare.
Cancelaria Prefectului
Județul Bihor

Trimite email

miercuri, 28 iulie 2021