Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Cercul de matematică ,,D Zece x Mat”

La clasa a II-a B a Școlii Gimnaziale ,,Dacia” ființează

Cercul de matematică ,,D Zece x Mat”

,,Matematica este limba cu care Dumnezeu a scris Universul", spunea Galileo Galilei.

Consemnăm faptul că în 22 aprilie 2021, a luat ființă, în mod oficial, Cercul de matematică al clasei a II-a B de la Școala Gimnazială „Dacia" din Oradea, sub denumirea ,,D Zece x Mat".
,,Încă din aprilie, anul trecut (în pandemie - n.n.), elevii clasei petreceau, zilnic, on-line, câte o oră, rezolvând diverse probleme și exerciții interesante, după programul de școală. Aceasta a fost sămânța care a încolțit și s-a transformat în pasiune pentru unii dintre ei, ne povestește inițiatoarea și sufletul întâlnirii în taină a prichindeilor matematicieni din clasa întâi B, doamna profesor Diana Laura Zlibuț, un împătimit truditor în lumea cifrelor.
În acest an școlar, am continuat tradiția orei speciale de matematică, iar în aprilie, când ne-am întors la școală, am considerat oportun concretizarea acestei activități sub forma unui cerc de specialitate cu copiii care cred că ,,Matematica e tristă numai pentru unii", ca să-l cităm pe marele matematician Grigore Moisil, considerat părintele informaticii românești.
Cercul de matematică ,,D Zece x Mat" este gratuit și se adresează elevilor dornici de performanță. Activitatea cercului se desfășoară la Școala Gimnazială ,,Dacia" în zilele de marți și joi. Bibliografia utilizată este vastă și cuprinde exerciții de logică specifice testelor de inteligență, probleme care îl conduc pe elev către gândirea organizată de tip logico-matematic, dar și calcule cu numere abstracte. Se urmărește promovarea unui învățământ formativ și interdisciplinar, bazat pe efortul autentic și multilateral al elevilor. De asemenea mi-am propus ca scop asigurarea parcurgerii eficiente și moderne a programei școlare în vigoare prin stimularea activităților de gândire, imaginație și creație a elevilor", precizează coordonatorul cercului.
La această oră, membrii cercului ,,D Zece x Mat" sunt: Boloș Alexandru, Boroș Darius, Buibaș Antoniu, Cheregi Amilian, Cherman Darius, Chirilă Daria, Cotuna Bianca, Duma David, Durnea David, Kasa Carina, Kertesz Sonia, Korozsi Rebeca, Leucuța Patrick, Lucaci Alexandra, Masaric Sebastian, Mateiaș David, Mazilu Xenia, Negrea Maria,Opriș Maria, Oros Cezara, Rad Matei, Roșia Andreea, Șereș Aiana, Silaghi Casian și Țahu Ayan.
Mai aflăm că admiterea la cerc s-a realizat prin formularea de către părinți a unei cereri adresate direcțiunii. ,,La inițiativa doamnei director, prof. Cosman Carmen, anul viitor școlar, ne propunem schimbarea modului de admitere și anume pe bază de test. De asemenea, o altă modificare ar putea fi grupul țintă, astfel încât să poată fi admiși și copii din alte clase de pe aceeași serie. Numărul de locuri va fi de 15-17 elevi.
,,Cifrele vorbesc" (nu banii)!
 La o privire critică și atentă a realității din zilele noastre, am putea spune, fără să greșim, că Școala ,,Dacia" a fost și  rămâne, alături de alte școli reprezentative ale județului nostru, o ,,pepinieră" de mici matematicieni și nu numai pentru liceele și colegiile din oraș. Numai anul acesta, au absolvit clasa a XII-a, la profilul matematică-informatică intensiv 16 foști elevi de-ai noștri (ai mei):10 dintre ei la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu"- Ioana Baciu fiind șefă de promoție în clasa ei, trei elevi la Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu", doi la Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr" și unul la Liceul Baptist ,,Emanuel". De asemenea, trei absolvenți la profilul chimie-biologie, la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu" și Colegiul Național ,,Iosif  Vulcan". Avem, de asemenea, absolvenți la profilurile socio-umane și filologie la colegiile și liceele enumerate. Robert Nagy este membru al cercului de robotică al Colegiul Național ,,Mihai Eminescu", iar în clasele a VII-a de la Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu", avem 20 de elevi, din care 10 au fost olimpici de 10 în clasa a IV-a, la ,,Dacia"...
Sunt doar câteva cifre grăitoare pe care doamna profesor Diana Zlibuț ni le-a prezentat ieri, dar site-ul de tineret-învățământ ovidan.ro vă poate ajuta să răscoliți trecutul și să vedeți câte premii au obținut copiii dumneavoastră în anii de școală, la unitățile de învățământ pe care le-au absolvit, dar nu numai premiile obținute, ci și activitățile, evenimentele și proiectele la care au participat, în cele mai multe cazuri, pozele fiind cele mai concludente dovezi.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Cercul de matematică ,,D Zece x Mat”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 28 iulie 2021