Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


Celebrele grupuri vocale rusești Turesky Choir și Soprano concertează pe 26 iunie, în Piața Unirii din Cluj-Napoca

În cadrul turneului „Unity Songs”

Celebrele grupuri vocale rusești Turesky Choir și Soprano concertează pe 26 iunie, în Piața Unirii din Cluj-Napoca

Muzică de pace și bunăstare. UNITY SONGS este proiectul care unește 21 de țări și cinci generații.

Celebrele grupuri vocale rusești TURESKY CHOIR și SOPRANO concertează pentru prima dată la Cluj-Napoca în cadrul unui eveniment muzical unic, intitulat UNITY SONGS. Concertul va avea loc sâmbătă, 26 iunie 2021, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, începând cu ora 19.30 și face parte din cadrul turneului mondial cu același nume ce traversează peste 21 de țări.
Accesul publicului la concert este gratuit în limita locurilor disponibile și în baza unei rezervări online prealabile obținute de pe platforma online EVENTIM.RO.
Programul concertului UNITY SONGS include cele mai îndrăgite melodii din repertoriul muzicii rusești: de la preferatele tuturor, precum „Katyusha" și „Smuglyanka Moldavanka", până la muzica legendară „Alarm Bells of Buchenwald" sau „What Do You Know About War". De asemenea, în semn de apreciere pentru țara gazdă a evenimentului, artiștii vor interpreta și melodii în limba națională.
UNITY SONGS este un proiect al guvernului Moscovei susținut de Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse și Fundația Caritabilă „Common Cause"al cărui scop este menținerea legăturilor dintre diferite timpuri și generații. UNITY SONGS este o amintire vie de-a lungul generațiilor și un maraton muzical unic care unește întreaga lume. Astfel, artiștii construiesc poduri de prietenie prin concerte susținute în piețele centrale ale marilor orașe asiatice, europene sau americane.
În perioada anilor 2018-2020 au avut loc concerte în piețele centrale din 16 țări (Israel, SUA, Canada, Germania, Franța, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Austria, Italia, Rusia, Belarus, Slovenia, China, Slovacia și Bulgaria). Fiecare a avut drept scop susținerea legăturilor culturale și consolidarea prieteniei dintre capitalele lumii.
CONDIȚII DE ACCES LA EVENMENTE OUTDOOR:
Concertul„UNITY SONGS"ce va avea loc pe 26 iunie 2021, în Piața Unirii din Cluj-Napoca va fi organizat în conformitate cu regulile și condițiile actuale, impuse de pandemia virusului Covid-19. Organizatorii vor asigura măsurile de igienă și distanțare. Accesul publicului la eveniment este gratuit, pe baza unei rezervări obținute de pe platforma online EVENTIM.RO și cu prezentarea unui document din care să reiasă că este respectată una dintre condițiile de mai jos:
*vaccin împotriva virusului Sars-CoV-2 (10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare);
*rezultat negativ al unui test RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore;
*rezultat negativ certificat al unui test antigen rapid, nu mai vechi de 72 de ore;
*persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a și a 19-a zi ulterioară confirmării infectării cu Sars-CoV-2;
*minorii vor fi exceptați de la prezentarea acestor dovezi medicale, dar cei cu vârsta de peste 5 ani vor fi obligați să poarte mască;
PROGRAMUL TURNEULUI „UNITY SONGS" 2021
30 aprilie: Dușanbe,Tadjikistan, 800 de ani de la Piața Moscovei
1 mai: Tașkent, Uzbekistan, piața din fața Palatului Prieteniei Popoarelor 
2 mai: Almaty, Kazahstan,Parcul Kok Tobe
3 mai: Bishkek, Kârgâzstan, Filarmonica Națională
8 mai: Belgrad, Serbia, Piața Republicii
25 iunie: Sofia,Bulgaria, Piața Alexander Nevsky
26 iunie: Cluj-Napoca, România, Piața Unirii
27 iunie: Budapesta, Ungaria, Piața Trinității
29 iunie: Pula, Croația, Piața Forum
30 iunie: Ljubljana,Slovenia, Piața Nouă
1 iulie: Bratislava,Slovacia, Piața Principală
1 iulie: Viena, Austria, Schwarzenbergplatz
4 iulie: Paris, Franța, Place de la Bataille-de-Stalingrad
25 iulie: Madrid, Spania.
(Nicoleta Ion)

Trimite email

sâmbătă, 27 noiembrie 2021