Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Consolidarea competențelor antreprenoriale la elevii de liceu, un sistem inovativ de învățare

Conferința Transnațională InnoSchool

Consolidarea competențelor antreprenoriale la elevii de liceu, un sistem inovativ de învățare

Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bihor și ACTA European Centre, în parteneriat internațional cu alte opt țări, implementează proiectul ,,Consolidarea inovației sociale și a competențelor antreprenoriale la elevii de liceu prin inițierea unui nou sistem de învățare" InnoSchool, cofinanțat din fondurile Uniunii Europene prin Programul Transnațional Dunărea.

În data de 16 iunie 2021, C.J.R.A.E. Bihor, cu sprijinul tuturor partenerilor proiectului InnoSchool, a organizat și găzduit conferința transnațională InnoSchool. În cadrul acestui eveniment online au participat peste 160 de profesori, elevi, reprezentanți ai școlilor, inspectoratelor școlare, guvernului, organizațiilor non-guvernamentale și alte părți interesate pentru a descoperi mai multe despre sistemul inovativ de învățare InnoSchool, jocul educațional digital, pilotarea InnoSchool și rezultate acesteia. Participanții au avut ocazia să afle toate aceste informații de la o parte din reprezentanții partenerilor proiectului: Lucie Noswitz, managerul proiectului și reprezentant DEX Innovation Centre,Arnold Gutmayer, reprezentant al Consiliului de Educație din Viena, FrantisekJanke,Universitatea Tehnică din Kosice, VojtechJiraDEX Innovation Centre, Csaba Bede,Agenția Centrală de Inovare Regională Transdanubiană și Cristina Mang, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bihor.
În a doua parte a conferinței a avut loc o discuție moderată pe tema „InnoSchool - viitorul antreprenoriatului social" la care au participat prof. dr. Adrian Hatos, senator în Parlamentul României, președinte al Comisiei de știință, inovare și tehnologie, membru al Comisiei de educație, tineret și sport, doamna Adela Popa-Ghițulescu, director executiv al Charitas Eparhial Oradea, Anca Albu, profesor la Colegiul Național „Emanuil Gojdu" Oradea, Aleksandra Stevanović, profesor la Școala a V-a de Economie Belgrad și Ruxandra Băltățescu, elevă la Colegiul Național „Emanuil Gojdu" Oradea.
Ce este InnoSchool?
Obiectivul general al InnoSchool este de consolida inovarea socială și spiritul antreprenorial al elevilor de liceu prin dezvoltarea, testarea și introducerea unui sistem inovativ de învățare, intitulat simbolic ,,InnoSchool". Astfel, InnoSchool îmbină elemente noi și atractive adresate adolescenților cu scopul de a spori interesul acestora pentru învățare, dar și de a optimiza întregul sistem educațional.
Proiectul InnoSchool introduce patru elemente inovative de bază: jocul digital, axat pe simularea în mediul online a inovației sociale și a antreprenoriatului, combinat cu prelegeri, îndrumări și sesiuni de reflecție susținute de profesori pentru a maximiza impactul educațional, prin intermediul unui proces experiențial de învățare; schimbul de idei online (social media) și competiția interșcolară pentru creșterea atractivității sistemului de învățare; dezvoltarea sistemului educațional InnoSchool în mod participativ, prin implicarea organelor de decizie, a liceelor, a organizațiilor din sfera afacerilor și a serviciilor sociale; dezvoltarea unor Planuri de acțiune pentru a include sistemul de învățare InnoSchool în curriculum, asigurându-se astfel sustenabilitatea sa și impactul semnificativ în societate.
InnoSchool abordează nevoia de schimbare a sistemului, pentru a sprijini o cultură antreprenorială slab dezvoltată, dar și pentru a crește implicarea în inovarea socială, începând din perioada adolescenței. Vârsta de 16-17 ani, când adolescenții sunt elevi de liceu, este o perioadă crucială pentru a motiva și stimula interesul lor, acest fapt având un impact major în viitoarele lor decizii legate de alegerea unui loc de muncă și a unei cariere. Este necesară, așadar, o nouă abordare care vine în sprijinul educației liceale, atât pentru viitorii angajați, cât și pentru viitorii antreprenori.
InnoSchool a fost implementat în acest an școlar în 83 de școli, din nouă țări europene. Acest concept extrem de inovator a ajutat școlile, profesorii și, în special, cei 1.767 de elevi implicați, să dobândească noi cunoștințe, abilități și experiență despre antreprenoriatul social. În România, pilotarea InnoSchool a avut loc în primul semestru al anului școlar 2020-2021 în nouă din cele 10 școli selectate în județul Bihor (Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu" Oradea, Liceul Vocațional Pedagogic ,,Nicolae Bolcaș" Beiuș, Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia" Oradea, Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga" Oradea, Colegiul Național „Mihai Eminescu" Oradea, Liceul Tehnologic Nr. 1 Salonta, Liceul Teoretic German ,,Friedrich Schiller" Oradea, Colegiul Național ,,Samuil Vulcan" Beiuș, Colegiul Național „Onisifor Ghibu" Oradea). Datorită situației pandemice care a generat măsuri și restricții în sistemul de învățământ, din numărul total de studenți înscriși la început (350), 211 au finalizat cu succes activitatea de pilotare.
În următoarea parte a proiectului ne propunem să ducem această nouă pedagogie inovativă în toate școlile din România și să susținem implementarea jocului educațional digital și a sistemului educațional InnoSchool în curriculumul națională.
Cristina Mang,
manager de comunicare InnoSchool
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Consolidarea competențelor antreprenoriale la elevii de liceu, un sistem inovativ de învățare.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:54:11 Ora de vară a Europei de Est