Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Carnavalul copiilor – ediția a III-a

La Salonta, în lumea poveștilor

Carnavalul copiilor – ediția a III-a

Carnavalul copiilor din municipiul Salonta a devenit o sărbătoare a copiilor preșcolari și școlari la nivel de oraș și se dorește a fi o incursiune în lumea poveștilor.

 Este rezultatul parteneriatului între grădiniță-școală-casa de cultură-familie și primărie.
  Într-o lume tot mai izolată, mai puțin dispusă pentru socializare din motive de timp sau preocupări, cooperarea între factorii educaționali – grădiniță, școală, familie, comunitatea locală – devine necesară și se impune și ca o obligație morală din partea acestora, pentru a favoriza socializarea copiilor, pentru a-i familiariza prin exemple și modele, cu adevăratele valori ale spiritualității umane.
 Pe de altă parte, calculatorul și lumea sa virtuală fascinează copilul, îndepărtându-l tot mai mult de ceilalți, de cuvântul scris, de ceea ce ne-a fermecat nouă copilăria – poveștile. Așadar, astăzi, mai mult ca oricând, este datoria grădiniței, școlii și familiei să deschidă ușa fermecată a tezaurului poveștilor pentru copii și să-i conducă în aventuri fantastice, alături de feți – frumoși și ilene cosânzene, în lupta cu forțele răului- zmei, balauri sau maștere odioase.
 Am considerat că intrând în “Lumea poveștilor”, alături de noi, copiii vor învăța să deosebească binele de rău, adevărul de minciună, faptele bune de cele rele, vor deveni mai atenți unii cu alții și mai sensibili. Am dorit ca preșcolarii să-și facă din cărți cei mai buni prieteni și să li se dezvolte discernământul în selecția valorilor.
 Prin carnaval, ca și prin jocurile de rol și dramatizări, preșcolarii preiau rolurile pozitive, având posibilitatea să se transpună în eroi viteji, harnici, frumoși la suflet, puternici, dorindu-și să înfrângă în luptă dreaptă toate relele lumii.
 Carnavalul s-a desfășurat pe scena Casei de Cultură. Au participat preșcolari din toate grădinițele din oraș și elevi din toate școlile cu clasele I-IV. Au trăit momentul la cote maxime, parcă erau manechine pe podium la o prezentare de modă. Apoi, pe rând și-au prezentat personajele la microfon și au răspuns la întrebările prezentatoarei. Din răspunsurile lor s-a putut constata cât de bine au reușit să se identifice cu personajul ales, că au înțeles mesajul poveștii și cât de buni artiști pot să fie. Copiii s-au costumat în prințese, prinți, Albă ca Zăpada, Scufița Roșie, Aladin, Motanul Încălțat, Hansel și Gretel, cadâne, Omul de Tinichea, mămăruțe, fluturași, oameni de zăpadă și multe alte personaje cunoscute și îndrăgite.
 Juriul nu a avut o sarcină ușoară, pentru că din 30-40 de personaje de la fiecare unitate de învățământ a trebuit să aleagă doar trei câștigători pentru categoriile: Cel mai frumos costum, Costumul original, Cea mai bună prezentare a personajului...
 Toți copiii au fost răsplătiți cu diplome de participare și dulciuri, iar cei trei câștigători de la fiecare grădiniță sau școală au primit cărți cu povești și puzzle-uri.
Adulții, care în ziua de azi nu prea au timp pentru copiii lor, le-au oferit astfel o după-amiază de neuitat în care s-au bucurat împreună, o după-amiază în care cuvintele cheie au fost copilărie, veselie, inocență. (Adriana Marișcaș)

Trimite email

miercuri, 8 aprilie 2020