Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 decembrie 2021

1.Toți viitorii directori de școli care au optat pentru mai multe posturi la concursul din București, obligați să meargă fizic luni, la ora 14, la Liceul Jean Monnet, de către inspectoratul școlar. Asta deși Ministerul Educației permite ca întâlnirea să aibă loc on-line în plină pandemie

Toți viitorii directori de școli care au optat pentru mai multe posturi la concursul din București sunt obligați să meargă fizic, luni, 13 decembrie 2021, la ora 14.00, la Liceul Jean Monnet, de către inspectoratul școlar, pentru a-și alege școala pe care vor să o conducă. Instituția ignoră astfel posibilitatea ca ședința să aibă loc on-line, posibilitate comunicată și întărită chiar de Ministerul Educației printr-o adresă trimisă inspectoratelor școlare tot vineri.
Ședința de alegere a școlii pentru candidații la concursul de directori are loc în timp ce elevii Liceului „Jean Monnet” sunt la cursuri, tot cu prezență fizică, iar procedura internă a unității de învățământ prevede că toate persoanele care nu sunt angajate ale unității sunt considerate persoane străine, legitimate la punctul de pază, trecute în registru, iar paznicul păstrează cartea de identitate a persoanelor pe toată perioada vizitei acestora...
Potrivit procedurii operaționale nr. 28625/10.12.2021 privind organizarea și desfășurarea ședinței cu prezență în care sunt exprimate opțiunile candidaților care au fost declarați admiși pentru mai multe funcții/unități de învățământ emisă vineri de Inspectoratul Școlar al Municipiului București, luni, 13 decembrie 2021, are loc ședința cu prezență fizică pentru exprimarea opțiunilor candidaților care au fost declarați admiși pentru mai multe funcții/unități de învățământ.

La Oradea, se desfășoară, în aceste zile, Congresul dascălilor

După 84 de ani,

La Oradea, se desfășoară, în aceste zile, Congresul dascălilor

Miercuri, 4 august 2021, la Teatrul ,,Regina Maria” din Oradea, a avut loc deschiderea festivă a Congresului cadrelor didactice din România și al cadrelor didactice de etnie română de peste hotare, al 43-lea Congres al Asociației Generale a Învățătorilor din România (A.G.I.Ro), la 84 de ani de la Congresul din 5-7 septembrie 1937 de la Oradea.

În prezidiul adunării, au fost invitați să ia loc și să ia cuvântul: ministrul secretar de stat în cadrul Ministerului Educației, doamna Maria Ștefania Manea, președintele Senatului Universității din Oradea, dl conf. univ. dr. Aurel Vasile Căuș, doamna Arina Moș, viceprimar al Municipiului Oradea, doamna prof. Kery Hajnal, inspector școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, directorul Casei Corpului Didactic Bihor, doamna prof. Mioara Țigan, președintele Asociației Generale a Învățătorilor din România (A.G.I.Ro), domnul prof. Viorel Dolha, reprezentanți ai dascălilor de etnie română din Republica Moldova, Serbia și Ucraina, alături de președintele Asociației dascălilor bihoreni, doamna prof. Stela Tăut, sufletul manifestărilor din 3-6 august 2021, desfășurate în cadrul Congresului de la Oradea.
Mesajul din partea Ministerului Educației: ,,Dorim ca școala să înceapă fizic"
Din alocuțiunea susținută de doamna ministru secretar de stat Maria Ștefania Manole, am reținut faptul că așteaptă propuneri pentru M.E. din partea participanților la Congres, iar cel mai important este mesajul din partea Ministerului Educației: ,,Dorim ca școala să înceapă fizic, dincolo de toate scenariile posibile și imposibile și de toate culorile pe care le-am atribuit acestora".
Vorbind și participând în calitate de cadru didactic și nu de politician (după cum chiar domnia sa a precizat), dl conf. univ. dr. Aurel Vasile Căuș a apreciat greutatea misiunii și a profesiei de dascăl, a propus și a lansat o rugăminte cadrelor didactice: să acorde aceeași atenție și elevilor cu note între 6 și 9, precum o fac celor aflați în dificultate și în pragul abandonului sau celor de nota 10.
Doamna viceprimar Arina Moș s-a arătat bucuroasă de faptul că Asociația dascălilor bihoreni a reușit să pună Oradea pe harta congreselor internaționale, felicitat-o pe doamna președinte Stela Tăut și întreaga sa echipă. Și a mai dorit doamna viceprimar să sublinieze un fapt și să lanseze un mesaj către politicieni: ,,Dumneavoastră (cu referire la dascăli, evident) clădiți caractere, dvs. clădiți România de mâine și nu sunt cuvinte mari. Tare aș vrea ca noi, politicienii, să înțelegem că fără învățământ, o țară este fără viitor, exact cum spunea I.H. Rădulescu: ,,Fără școală, să nu aștepte nimeni nici părinți buni, nici fii buni, și prin urmare, nici stat bine organizat și bine cârmuit și păstorit".
Prin discursul său nonconformist, sincer și deschis, apolitic și cu o încărcătură de reală onestitate, președintele A.G.I.Ro, dl Viorel Dolha, a cucerit auditorul, chiar dacă a fost unul ,,maraton" și cu nenumărate intervenții la finele altor cuvântări. Domnia sa s-a referit pentru început la câteva probleme ale învățământului românesc, vizavi de vehiculatul concept ,,România educată", dând și un exemplu: ,,Ce fac unii și cum reușesc alții (Coreea de Sud) să fie primii? Acolo toată lumea învață!
Dacă nu e salarizare mare-mare-mare (de două-trei ori cât e acum), tinerii, dacă nu-i atrage salarizarea, pleacă. Restul e poezie! Și tot din această pricină, tot mai mulți tineri de ispravă nu aleg cariera didactică. Domnia sa a bătut monedă și a lansat nenumărate săgeți către Guvernul României pentru sprijinirea celor care cu mâinile și buzunare goale luptă în afara României pentru apărarea frontierelor limbii române (în Republica Moldova, Serbia, Ucraina, Ungaria...), iar calcularea și recalcularea pensiilor e o chestiune de-a dreptul ciudată, vine replica din partea președintelui A.G.I.Ro. Profesia noastră este cea mai solitară profesie (înseamnă că tragem ușa după noi și rămânem de unul singur, când intrăm în sala de clasă)... Sperăm să nu ne facem de râs înaintașii, a concluzionat dl președinte Viorel Dolha.
Au mai luat cuvântul (din prezidiu) reprezentanții românilor de peste hotare (din Cernăuți, Chișinău, Ungaria). Cu toții așteaptă mai multă atenție și sprijin din partea oficialităților României... Din sală, a fost invitat, la microfon, tot în calitate de dascăl, dl profesor Cornel Popa, care și-a intitulat mesajul ,,Prinos de recunoștință dascălului". Citându-l pe Nicolae Iorga, domnul profesor a conchis: ,,Învățător să fie cel ce știe că mai are ceva de citit și crede că mai are ceva de învățat".
,,Consider că a fi dascăl e o vocație, nu o meserie"...
Pentru că a-ți folosi aceste resurse în această eră digitală și a obține un maximum de rezultate scontate în activitatea didactică, pentru noi, dascălii, profesorii, este o mare realizare", e de părere doamna prof. Mioara Țigan, directorul C.C.D. Bihor.
Tot legat strict de învățământ, de profesia de dascăl, a făcut vorbire decanul Facultății de Științe Socio-Umane a Universității din Oradea, doamna conf. univ. dr. Barth Karla, care a privit lucrurile (trei idei) prin prisma sa de mamă, de absolvent de Liceu Pedagogic și de cadru didactic, care pregătește viitoare cadre didactice.
În sala Teatrului, a răsunat, miercuri, ,,Învățătorul" - ca Imn al Asociației dascălilor bihoreni
Dacă la început, manifestarea s-a deschis cu Imnul de Stat, iar pe parcurs, am ascultat, în premieră, Imnul A.G.I.Ro, spre sfârșitul festivității, doamna Stela Tăut, le-a propus oaspeților să audieze ,,Învățătorul", adoptat nici mai mult nici mai puțin drept Imn al Asociației dascălilor bihoreni; după care a ținut să aibă ultimul cuvânt, încheind astfel seria vorbitorilor din prezidiu la microfonul Congresului.
,,Astăzi (miercuri - n.n.), Oradea a devenit punctul zero al educației! Astăzi, aici, au venit colegi din toate colțurile țării și de peste hotare; au venit colegi dornici să schimbe ceva sau cel puțin să încerce să sensibilizeze pentru a schimba ceva pentru copil, pentru profesor și pentru educație.
Este primul congres internațional al cadrelor didactice din România și al cadrelor didactice de etnie română de peste hotare, organizat în Oradea și al doilea congres al învățătorilor, organizat, după 84 de ani, în 5-7 septembrie 1937 la Oradea... ,,Oradea a fost loc de întâlnire și sfătuire a purtătorilor de lumină, limbă și slovă românească din toate unghiurile și plaiurile țării", a conchis doamna prof. Stela Tăut, citând din presa vremii.
După președintele A.D.B., pe scenă au urcat artiștii, pentru un moment artistic bihorenesc, cu artiști de artiști din Binș (Beiuș), tare mândri (nialcoși) și dăruiți folclorului tradițional românesc.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: La Oradea, se desfășoară, în aceste zile, Congresul dascălilor.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marți, 18 ianuarie 2022