Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
16 septembrie 2021

1.Jumătate dintre elevii din România au primit note peste 8.50 în școala online, spune ministrul Educației: Ne creează o imagine falsă, atrag atenția asupra acestui pericol
Notele din învățământul online sunt „peste jumătate între 8.50 și 10”, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute astăzi pentru DCNews. Acesta a spus că s-a uitat pe statistica de la nivel național, în privința predării online, și a ajuns la concluzia că notele de 8 sau 9 sunt „un accident”.
Sorin Cîmpeanu este de părere că notele din școala online „ne creează o imagine falsă” și „dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși”.
Ministrul Educației a mai spus că notele mari din mediul online sunt legate de dificultatea profesorilor de a evalua: „Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite”.

2. Cîțu despre decizia impunerii certificatelor verzi și pentru copii, fără să fie precizată vârsta: A fost o scăpare acolo. Prin HG mâine va fi corectată și vor fi cei peste 6 ani
Premierul Florin Cîțu a participat, joi seara, în emisiune la TVR1, unde a oferit câteva explicații despre propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (C.N.S.U.) care prevede obligativitatea prezentării Certificatului verde, în localitățile în care incidența la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. În documentul respectiv se face referire la faptul că certificatul va fi necesar și pentru copii, fără însă să se precizeze până la ce vârstă, informează G4Media.ro.
„Ce se întâmplă cu copiii, în privința acestei decizii?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„A fost o scăpare acolo. Prin Hotărâre de Guvern, mâine va fi corectată și vor fi cei (copiii – n.red) de peste 6 ani. Acum se poate testa foarte ușor. Vom folosi același principiu pe care l-am folosit și la intrarea în România”, a răspuns premierul Cîțu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

O viață de dascăl

Profesor Ana Iosa

O viață de dascăl

La 1 septembrie 2021, trasând un arc peste timp, constat că am trăit intens O VIAȚĂ de... școlar.

Am învățat pentru mine și i-am învățat și pe alții, cu perseverență, seriozitate și demnitate. N-am ocolit niciodată greutățile, ci le-am depășit.
Bazele pregătirii mele s-au pus la o școală generală și la un liceu din Arad, dezvoltându-se și consolidându-se apoi la Academia Națională de Educație Fizică și Sport București.
 Mi-a plăcut, însă, să învăț toată viața; m-am adaptat mereu la nou, din mers, m-am perfecționat, alături de colegii mei la Liceul Sportiv ,,Bihorul", apoi la Oradea unde, în cadrul Școlii Gimnaziale ,,Oltea Doamna", am pregătit generații de copii, ca profesor de educație fizică și sport, ca antrenoare de baschet sau ca diriginte.
  Am parcurs un drum greu, dar frumos și m-am implicat în toate activitățile fiecărei etape de dezvoltare a societății românești, în activități impuse în anii comunismului (Daciada, Cântarea României, defilări cu prilejul unor sărbători), dar și în activități benevole, precum: competiții sportive, tabere școlare, excursii...
Urmele pașilor mei pe acest drum sunt înșiși foștii elevi, printre care am avut bucuria să-i am și pe propriii mei copii,  Oana și Bogdan.
Ore, antrenamente, competiții, meciuri, manifestări cultural-artistice și sportive, ședințe cu părinții, consilii profesorale, ședințe de catedră, cercuri pedagogice, inspecții ca metodist al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, formarea studenților aflați în practică pedagogică, tabere de schi și multe altele au constituit munca mea de zi cu zi. Am încercat să o fac frumoasă și eficientă.
Mi-am iubit elevii pentru că aceasta a fost motivația formării mele ca dascăl. Dragostea față de ei și de profesia îmbrățișată m-au ajutat să împlinesc aproape tot ce mi-am propus. Îmi las în școală o parte din suflet și îndrăznesc să cred că am însemnat ceva în viața elevilor cât și a colegilor cu care am colaborat și cu care am legat trainice prietenii.
Dovezi ale muncii mele sunt vizibile în diplomele și trofeele obținute de-a lungul anilor. Sunt multe, dar nu pot să nu amintesc: locul II (la nivel național) cu echipa școlii de baschet băieți, în 2004, în cadrul O.N.S.S. și loc. III (la nivel național) în 2013 cu echipa de baschet fete tot în cadrul O.N.S.S.  Proiectul ,,Bihorul în mișcare" și competițiile de street ball au avut pe primele locuri elevii Școlii Gimnaziale ,,Oltea Doamna".
Am convingerea că foștii mei elevi își vor aminti că prin educație fizică și sport, prin turism, prin competițiile la care au participat, s-au dezvoltat fizic, dar și emoțional, au învățat să se cunoască mai bine, au devenit mai buni, mai exigenți cu ei înșiși, mai curioși, mai ambițioși, mai puternici și nu vor uita dictonul latin ,,Per aspera ad astra".
Privind înapoi, trăiesc bucuria și satisfacția unei împliniri profesionale. Îmi amintesc de unde am pornit și unde am ajuns. M-am risipit și m-am adunat, m-am întristat adeseori, dar m-am și bucurat de multe ori, am perseverat și mi-am depășit limitele.
Încep acum un nou parcurs al vieții mele pe care mi-l doresc liniștit și luminat de amintiri frumoase; mă voi dedica mai mult familiei mele, nepoților prin care voi ține legătura cu școala.
Colegilor mai tineri le urez să aibă cel puțin dăruirea pe care am avut-o eu, să-i iubească pe copii și să-i crească frumos...         
Profesor Ana Iosa
 
Frumos parcurs didactic, doamnă profesor Ana Iosa!
V-am urmărit și v-am admirat, adesea, pe terenul de sport, alături de elevii dumneavoastră campioni. Câtă răbdare și putere de stăpânire, calm și luciditate, calități pe care le-ați imprimat, le-ale picurat discipolilor, câte emoții și dăruire... și o strălucire în privire la ora adevărului, în momentele de izbândă, trăiri care au molipsit și au dublat bucuria împărtășită cu învingătorii dumneavoastră elevi.
V-am descoperit apoi cu drag în campusul universitar ,,Agora", cu aceeași strălucire și dăruire, același dascăl competent și înțelegător, care îmbină armonios respectul cu exigența, știința cu frumoasele trăsături de caracter ale unui dascăl model, deschis și creativ, care se adaptează ușor noilor condiții și vârstei tinerilor, ba vulcanici și neliniștiți, ba prea cuminți și lipsiți de energie și curaj.
Cu siguranță, elevii dumneavoastră vă păstrează în suflet ca pe un prieten drag ce le-ați fost, demn de cinste și respect, o amintire care răscolește un trecut colorat, plin de bucurii.
Amintirile frumoase să vă lumineze anii de veghe, să vă bucurați veșnic de investiția făcută în lecțiile susținute și în nenumăratele activități extracurriculare desfășurate în școală, pe terenurile de sport sau pe pârtiile de schi din Polonia...
Cu prețuire,
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (55 de poze) în Galeria foto: O viață de dascăl.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 16 octombrie 2021