Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 ianuarie 2024

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate…

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate de o comisie a Ministerului Educației din listele și calendarele competiționale pentru anul școlar 2023-2024, față de anul școlar trecut, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza listelor și calendarelor publicate de Ministerul Educației luni, 29 ianuarie. Și la activitățile naționale și internaționale (CAEN) au dispărut peste 30 de concursuri finanțate sau nu de Ministerul Educației.
Este vorba, printre altele, de concursul de chimie „Raluca Rîpan” considerat de profesori și elevi olimpiada de profil pentru elevii de clasa a VII-a, pentru că în gimnaziu nu există olimpiada națională de chimie decât pentru clasa a VIII-a; concursurile de meserii pentru elevii de la tehnologic, concursuri dedicate elevilor care aparțin minorităților.
Potrivit surselor Edupedu.ro, decizia de înființare a comisiei de tăiat concursuri a fost dată în luna martie a anului 2023. Fac parte din comisie 21 de membri, dintre care 8 din Ministerul Educației, 5 din universități și restul din școli, inspectorate școlare și asociații.
Calendarele și listele olimpiadelor și concursurilor școlare naționale 2024 au fost publicate luni după-amiază, 29 ianuarie. Edupedu.ro a scris că ar urma ca și la competițiile sportive să existe tăieri, mai exact să nu continue toate cu etapele naționale.
După ce am prezentat că elevii de gimnaziu ar fi fost excluși de la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” (OLAV) 2024 în varianta în lucru a calendarului Ministerului Educației, în contextul în care ar fi avut loc discuții despre renunțarea la olimpiadă, aceștia au fost reintroduși de Ministerul Educației în planificări.
Revenind la concursuri, dacă în 2023 erau 161 de concursuri școlare naționale organizate fără finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 130.
Dacă în anul școlar 2022-2023 erau 70 de concursuri organizate cu finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 50, conform calendarelor și listelor publicate de Ministerul Educației.

Conferința ,,Siguranţa publică şi nevoia de capital social ridicat”

,,Public safety and the need for high social capital”

Conferința ,,Siguranţa publică şi nevoia de capital social ridicat”

Centrul de Cercetare în Drept SARA/ SARA Law Research Center va organiza, on-line, conferinţa cu participare internaţională „Siguranţa publică și nevoia de capital social ridicat"/,,Public safety and the need for high social capital", ediția a III-a, astăzi (vineri, 5 noiembrie 2021, ora 10.00), la Centrul Cultural Județean Arad (co-organizator).

AICI aveți Link-ul CONFERINTEI/www.youtube.com/watch?v=YcCKzTsiM54
Parteneri:
Universitatea ,,Agora" din municipiul Oradea, Universitatea din Oradea, Academia de Ştiinţe Juridice din România, Asociaţia Română de Științe Penale, Asociația Criminaliștilor din România, Centrul de Excelenţă pentru Studiul Minorităţilor Transfrontaliere, Oradea, Centrul Euroregional de Prevenire şi Combatere a Criminalităţii Transfrontaliere, Oradea.
Conferința este activitate în cadrul proiectului cu același nume, finanțat de Consiliul Județean Arad.
Mod de desfășurare: on-line; conectarea va fi permisă fără taxă; conferința va fi înregistrată și transmisă on-line.
 https://www.ccdsara.ro/
Paneluri:
Panelul I. Protecția și limitările drepturilor fundamentale în contextul legislativ actual.
coordonator: conf. univ. dr. Roxana MATEFI, prodecan la Facultatea de Drept, Universitatea Transilvania, Braşov
Panelul II. Respectarea drepturilor fundamentale în cursul procedurilor judiciare
coordonator: prof. univ. dr. habil. Anca - Lelia LORINCZ, Asociația Română de Științe penale/ Societatea de Științe Juridice și Administrative
Panelul III. Personal safety. The social capital. Legal framework, financial resources and efficient institutional construction (panel în limba engleză)
coordinator:Associate Professor PhD. VARADI Erika, University of Miskolc, Faculty of Law; Lecturer PhD. Diana CÎRMACIU,Vice-Dean, Faculty of Law, University of Oradea ; Lecturer PhD. Ligia-Valentina MIRIŞAN, Faculty of Law, University of Oradea
Panelul IV. Law in books and law in practice in the context of sustainable development: Legal education and law enforcement(panel în limba engleză)
coordinator:Associate Professor PhD. MADAI Sándor, Secretary of the
Hungarian Association of Criminal Law, University of Debrecen, Faculty
of Law, University of Public Service, Faculty of Law Enforcement,
Budapest, Hungary; PhD. Habil.; Professor PhD. Elena-Ana IANCU, Agora University of Oradea, Faculty of Legal and Administrative Sciences /"Alexandru Ioan Cuza" Police Academy, Doctoral School of Law, Bucharest, Romania;PhD. Habil.
Panelul V. Criminalistica în contextul digitalizării și informatizării
coordonator: prof. univ. dr.Gheorghe POPA, președintele Asociației Criminaliștilor din România
Panelul VI. Protecția penală a factorului uman
coordonator: Prof. univ. dr. habil. Constantin DUVAC, președintele Asociației Române de Științe penale
Panelul VII. Impactul reglementărilor din domeniul medical asupra persoanei și construirea capitalului social.
coordonator: conf. univ. dr. Rodica Diana APAN, Universitatea „Dimitrie Cantemir", Cluj- Napoca, Facultatea de Ştiinţe Juridice
Panelul VIII. Reglementări de drept privat și drept public ca și garanții ale ocrotirii persoanei în România
coordonator: conf. univ. dr. BERLINGHER Daniel, decan al Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Universitate „Vasile Goldiş" din Arad, conf. univ. dr. Daniela CREŢ, Universitatea „Vasile Goldiş" din Arad, Facultatea de Ştiinţe Juridice
Panelul IX. Abordarea minorităţilor naţionale din perspectivă academică. O contribuţie adusă la dezvoltarea capitalului social
coordonator: prof. univ. dr. Radu CARP, Universitatea din București
Panelul X. Limitarea fenomenului sărăciei și excluziunii sociale - Optimizarea calității vieții.
coordonator: lect. univ. dr. Enache TUŞA, Universitatea „Ovidius" din Constanţa;
Panelul XI. Comunicarea şi consilierea filosofică în contextul creşterii siguranţei persoanei şi a eficientizării instituţiilor publice.
coordonator: prof. univ. dr. habil. Aurel CODOBAN, Universitatea „Dimitrie Cantemir" din Cluj-Napoca; lect. univ. dr. Alexandru CORDOŞ, Universitatea „Dimitrie Cantemir" din Cluj-Napoca, decan al Facultății de Drept;
Panelul XII. Confluența dintre dreptul european și dreptul național ca expresie a nevoii de siguranță publică și de capital social
coordonator: conf. univ. dr. Mihaela PĂTRĂUȘ, Universitatea din Oradea, Facultatea de Drept
Panelul XIII. Protecţia juridică a persoanei fizice
 coordonator: prof. univ. dr. Petru TĂRCHILĂ, Universitatea „Aurel Vlaicu" din Arad
Panelul XIV. Siguranța publică. Abordare interdisciplinară în contextual construirii capitalului social ridicat.
coordonator: prof. univ. dr. habil. Elena-Ana  IANCU, decan al Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Administrative, Universitatea Agora din municipiul Oradea,/ Academia de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza", București, Şcoala Doctorală de Drept/ Centrul de Cercetare în Drept SARA.
Moment cultural: prezentare de carte „Viața văzută prin ochi de adolescent", Editura Neverland; autor:Maria-Paula ȘANTA.
Link-uri:
Ediția a II-a a conferinței, 2020
Link UniversulJuridic (youtube)
Editia I a conferinței, 2019
Link UniversulJuridic
Link GhidulArădean
Director al proiectului şi fondator al conferinţei,
Prof. univ. dr. habil. Elena-Ana IANCU

Trimite email
duminică, 25 februarie 2024, 14:56:45 Ora standard a Europei de Est