Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

,,Ne dorim să îți facem vocea auzită”!

Noua conducere a Consiliului Județean al Elevilor Bihor

,,Ne dorim să îți facem vocea auzită”!

În luna noiembrie a fiecărui an, au loc alegerile ordinare în cadrul Consiliului Județean al Elevilor Bihor, unica structură de reprezentare a celor 95.000 de elevi bihoreni, pentru funcțiile declarate vacante.

În acest an, au existat două funcții vacante de vicepreședinte, al treilea vicepreședinte a fost ales în iunie 2021, în sesiune extraordinară, iar președintele și secretarul executiv și-au început în această lună cel de-al doilea an de mandat.
Noua formulă a conducerii Consiliului Județean al Elevilor Bihor din mandatul 2021-2022
Oliviu Codrean, președintele structurii județene de reprezentare, se află la al doilea mandat în conducerea Consiliului Județean al Elevilor Bihor. El este elev în clasa a XI-a, profil matematică-informatică la Colegiul Național ,,Samuil Vulcan" Beiuș. În trecut, Oliviu a fost director al departamentului Educațional și mai apoi președintele Consiliului Școlar al Elevilor Colegiului Național ,,Samuil Vulcan" Beiuș. În mandatul 2020-2021 a acumulat o vastă experiență în poziția de președinte și este cu atât mai pregătit să ducă, alături de întreaga echipă, Consiliul Județean al Elevilor Bihor la un alt nivel.
Lorena-Clara Rus, secretarul executiv al Consiliului Județean al Elevilor Bihor, se află la rândul ei la începutul celui de-al doilea mandat. Ea este elevă în clasa a XII-a, profil matematică-informatică la Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu" Oradea. Lorena și-a început activitatea în Consiliul Elevilor în urmă cu trei ani, iar de-a lungul liceului a fost redactor în Consiliul Județean al Elevilor Bihor, redactor-șef al Consiliului Școlar al Elevilor Colegiului Național ,,Emanuil Gojdu" Oradea, iar acum se află la al treilea mandat în calitate de redactor al Consiliului Național al Elevilor. Cât despre ceea ce urmează, Lorena este pregătită pe mai departe să se implice activ în rezolvarea doleanțelor elevilor și să ducă la o și mai bună organizare internă a structurii.
Cătălin-Nicolae Gherman, vicepreședintele Consiliului Județean al Elevilor Bihor, a intrat în funcție în sesiunea extraordinară de alegeri din iunie 2021. El este elev în clasa a X-a la profilul de turism și alimentație publică intensiv engleză la Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia" Oradea. Și-a început implicarea în mișcarea județeană de reprezentare a elevilor în urmă cu un an, în calitate de grafician al Consiliului Județean al Elevilor Bihor și mai apoi ca director al Departamentului PR și Comunicare al Consiliului Județean al Elevilor Bihor. Referitor la ceea ce urmează în acest mandat, Cătălin are o ambiție și o determinare extraordinară când vine vorba de organizarea, implicarea și rezolvarea problemelor apărute în instituțiile de învățământ și consiliile școlare ale elevilor aflate în subordinea structurii județene.
Maria Giulia Miclea, vicepreședintele Consiliului Județean al Elevilor Bihor, a preluat funcția în sesiunea ordinară de alegeri din această lună. Maria este elevă în clasa a X-a la profilul de turism și alimentație la Liceul Tehnologic ,,Felix" Sânmartin. În mandatul 2020-2021, Maria a ocupat funcția de director al departamentului pentru învățământul profesional, tehnic și vocațional în Consiliul Județean al Elevilor Bihor și totodată, acum a intrat în al doilea mandat de președinte în Consiliul Școlar al Elevilor Liceului Tehnologic ,,Felix" Sânmartin. În acest mandat, Maria dorește să se implice activ în reprezentarea elevilor și să dobândească cât mai multă experiență prin rezolvarea și implementarea de soluții pentru problemele apărute în sistemul educațional.
Tudor Precup, vicepreședintele Consiliului Județean al Elevilor Bihor, a preluat funcția în sesiunea ordinară de alegeri din această lună. Tudor este în clasa a XI-a la profilul matematică-informatică la Liceul Teoretic German ,,Friedrich Schiller" Oradea. Ca experiență în mișcarea de reprezentare a elevilor, Tudor a preluat recent funcția de președinte al Consiliului Școlar al Elevilor Liceului Teoretic German ,,Friedrich Schiller" Oradea. Cât despre ceea ce urmează, Tudor este dornic să dezvolte cât mai mult activitatea structurii și să ducă la dezvoltarea situației școlare din instituțiile de învățământ preuniversitare, pentru a crea un spațiu cât mai propice de dezvoltare a elevilor.
Gata de implicare
Astfel, Biroul Executiv al Consiliului Județean al Elevilor Bihor este pregătit să își continue activitatea și să-i reprezinte cu succes pe cei peste 95.000 de elevi bihoreni. Lor li se alătură echipa Biroului Directorial, formată din directorii departamentelor, după cum urmează: Cristina Ivancov - avocatul elevului, Ioana Butaru - PR și comunicare, Leonard Chirla - învățământul gimnazial și teoretic, Andra Trif - cultură, educație și programe școlare, Ioana Florea - incluziune educațională și Mara Petroi - activități sportive.
,,Îi încurajăm pe toți colegii noștri să ne sesizeze problemele care apar în mediul lor școlar și să apeleze cu încredere la noi. Toți cei cinci membri ai Biroului Executiv suntem dedicați 100% în ceea ce privește ajutarea elevilor și rezolvarea neînțelegerilor care apar în instituțiile de învățământ preuniversitare din Bihor. Ne dorim să îți facem vocea auzită! Ridică-te din bancă!" - mesaj din partea Biroului Executiv al Consiliului Județean al Elevilor Bihor.
Lorena-Clara Rus,
 secretar executiv
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: ,,Ne dorim să îți facem vocea auzită”!

Trimite email
joi, 28 martie 2024, 22:07:38 Ora standard a Europei de Est