Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2022
Naveta profesorilor să poată fi decontată și prin biletele de transport, nu numai pe bază de abonament – solicitarea sindicatelor către ministrul Educației
...................................
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să modifice Hotărârea de guvern nr. 569/2015 privind decontarea navetei profesorilor astfel încât sumele plătite de aceștia, ca sa ajungă la școală, să poată fi decontate și pe bază de bilete de transport, nu doar cu abonamente lunare, potrivit unei adrese obținute de EduPedu.ro joi seara.
Federația sindicală a profesorilor susține că ,,Am fost sesizați de către organizațiile sindicale afiliate că numeroși operatori de transport auto nu emit abonamente pe anumite distanțe, ceea ce conduce la imposibilitatea personalului didactic – care se deplasează la și de la locul de muncă cu autoturismul proprietate personală, cu respectarea art. 7 alin. (6) din Norme – de a beneficia de decontarea acestor cheltuieli“.

,,S-a ajuns în această situație deoarece, în lipsa abonamentelor pe ruta respectivă/rute similare, emise de operatorii de transport, nu se poate stabili care este cuantumul sumei pentru care se pot depune bonurile de achiziție a carburantului, în vederea decontării și, deci, nu se decontează aceste cheltuieli”, potrivit adresei FSLI.

Cu alte cuvinte, conform normelor în vigoare, dacă pe ruta pe care profesorul vine și pleacă de la școală cu mașina personală, transportatorii publici nu emit abonamente, atunci profesorului nu i se pot deconta banii pe benzină/ motorină, pentru că nu se știe cât ar costa un abonament la autobuz pe distanța pe care o parcurge...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1 noiembrie 2022

14 ani de digitalizare a educației în România
Unde suntem, ce e de făcut? (P)

Digitalizarea înseamnă, pentru profesorii și managerii școlilor, deschiderea de a învăța, de a accepta lucrurile noi și de a integra tehnologia în educație. Iar asta le poate aduce tuturor beneficii reale. Pentru noi, totul a început în 2008, în Iași. Adservio iniția la Liceul ,,Vasile Alecsandri” un proiect de digitalizare care anunța o mare transformare în educația din România. Deși tehnologia era revoluționară pentru țara noastră și nu numai, lucrurile au mers greu. Poate tocmai pentru că noutatea era prea mare.
Cu toate că beneficiile erau substanțiale în privința ușurării lucrului profesorilor, a debirocratizării, nouă ani mai târziu, doar 35 de școli adoptaseră digitalizarea. Abia pandemia a adus o schimbare serioasă. De voie, de nevoie, multe unități de învățământ au căutat în grabă o soluție digitală și lucrurile au avansat.
Cu toate acestea, în prezent, doar 10-15% din școlile românești au o soluție de digitalizare a activității lor, cu catalog electronic, statistici, rapoarte, comunicare integrată și celelalte instrumente avansate. De ce doar atât? Subfinanțare, neasumare a unei viziuni clare la nivel de minister, teamă de nou.

Accelerăm digitalizarea sau mai așteptăm?

România are șansa de a recupera mult din timpul pierdut. Prin promovarea intensivă, tot de către Adservio, a nevoii de digitalizare, Ministerul Educației a extins programul-pilot privind folosirea exclusivă a catalogului electronic. În consecință, 742 de școli elimină acum catalogul clasic, de carton...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 octombrie 2022
Programul Masa caldă
450 de școli ar putea organiza programul Masa caldă în acest an școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat astăzi (28 oct. 2022) în Guvern. Nu este acordat un buget suplimentar pentru 2022, ci doar pentru 2023 / Lista celor 350 de școli beneficiare încă nu este cunoscută.
………………………………
450 de școli ar putea să organizeze programul „Masa cadă” în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Până acum, a fost publicată în Monitorul Oficial doar lista celor 300 de școli și grădinițe beneficiare, deși autoritățile au anunțat de ceva vreme că vor fi incluse în program încă 50 de școli pe lângă cele 300. Proiectul citat modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2022.
„(1) În anul şcolar 2022 – 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede proiectul menționat anterior.
În descrierea situației actuale se arată că „deoarece sumele aprobate în anul 2022 pot asigura suportul alimentar pentru încă 100 de unități de învățământ preuniversitar, ceea ce ar corespunde unei măsuri suplimentare de sprijin pentru preșcolarii și elevii aflați în situația riscului de abandon școlar, este necesară majorarea numărului de unități de învățământ beneficiare de la 350 la 450 de unități”.

Expoziția „Sărbătorile pascale în tradiția populară”

Marți, la Biserica „Sf. Apostol Andrei” din Oradea

Expoziția „Sărbătorile pascale în tradiția populară”

Expoziția tematică "Sărbătorile pascale în tradiția populară", vernisată, joi, la Teatrul de Stat pentru Copii și Tineret „Arcadia” din Oradea, a fost reluată, marți (14 aprilie 2009), la Biserica "Sfântul Apostol Andrei"

 Inițiatorul și organizatorul expoziției, dna Viorica Cherteș, vicepreședintele Organizației de femei a Partidului Conservator, a reușit să-și mobilizeze expozanții, așa încât, credincioșii parohiei, dar nu numai, au avut șansa de a admira și cumpăra țesături, goblenuri, ouă încondeiate și „dantelate”, felicitări, picturi în ulei pe pânză și icoane, ouă încondeiate (de Maria Leuca din Budureasa)...
 Ioana Precup (în vârstă de peste 70 de ani, pasionată de pictură) a expus lucrări de pictură în ulei pe pânză și icoane, Florica Babțan (din Sântandrei) a adus fețe de masă și ștergare țesute în război, peretare și cuverturi de pat. Alături, mai tânăra interpretă de muzică populară Romina Nemeș și-a arătat parte din impresionanta colecție personală de instrumente muzicale: vioară, tobă, taragot, fluiere, tamburină... și un CD cu pricesne. „Regina” orădeană a ouălor „dantelate”, „sculptate”, „brodate” – dna Chvatal Margit, din Oradea, un artist în domeniu, a expus ouă de găinușă, porumbel, bibilică, fazan, rață, gâscă și struț încondeiate, pictate, golite, tratate și apoi „dantelate”, „brodate”, „sculptate”. Această pasiune o urmărește de la vârsta de 9-10 ani, când a început să picteze ouă cu pensula și tempera, după care le dădea cu lac. Doamna Margit lucrează și goblenuri (iar soțul, Wilhelm, o concurează cu brio). Ca să-i facă reclamă soțului, i-a expus un goblen remarcabil și ca dimensiuni, dar și ca execuție, intitulat „Cina cea de taină”, la care dl Wilhelm a lucrat mai bine de trei ani. La alte mese aveau expuse lucrări dnele Rodica Filip și Geta Popescu: ouă încondeiate cu motive bihorenești din părțile Beiușului, încondeiate cu chișiță (bizarcă sau condei), deși dna Rodica e orădeancă. Dumneaei pictează și icoane pe sticlă. În expoziție avea doar două icoane reprezentative. Dna Geta Popescu este pasionată de goblenuri (cu peisaje, fețe bisericești și opere ale unor pictori, precum „Carul cu boi”), așa încât, ca pensionară, a găsit nimerită să-și întrețină pasiune pentru această artă manuală.
Mai tânăra profesoară Anca Lascu (profesoara de religie de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 2 din Oradea) a adus la expoziție felicitări, ouă cu suport, desene și colaje cu motive de Paște. Chiar dacă nu au putut să fie prezente, Anca și-a prezentat colegele de școală care se fac „vinovate” de existența respectivelor lucrări (profesoarele de limba și literatura română Lenuța Brehoi și Liliana Canalaș).
 Slujitorii sfântului altar, părinții preoți Vasile Bota și Ion Alexandru Mizgan (dar și protopsaltul Adrian Crăciunaș) au fost încântați de expoziție, iar dna Viorica Cherteș a promis să revină și cu alte ocazii... și expoziții. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Expoziția „Sărbătorile pascale în tradiția populară”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 3 decembrie 2022