Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Expoziția „Sărbătorile pascale în tradiția populară”

Marți, la Biserica „Sf. Apostol Andrei” din Oradea

Expoziția „Sărbătorile pascale în tradiția populară”

Expoziția tematică "Sărbătorile pascale în tradiția populară", vernisată, joi, la Teatrul de Stat pentru Copii și Tineret „Arcadia” din Oradea, a fost reluată, marți (14 aprilie 2009), la Biserica "Sfântul Apostol Andrei"

 Inițiatorul și organizatorul expoziției, dna Viorica Cherteș, vicepreședintele Organizației de femei a Partidului Conservator, a reușit să-și mobilizeze expozanții, așa încât, credincioșii parohiei, dar nu numai, au avut șansa de a admira și cumpăra țesături, goblenuri, ouă încondeiate și „dantelate”, felicitări, picturi în ulei pe pânză și icoane, ouă încondeiate (de Maria Leuca din Budureasa)...
 Ioana Precup (în vârstă de peste 70 de ani, pasionată de pictură) a expus lucrări de pictură în ulei pe pânză și icoane, Florica Babțan (din Sântandrei) a adus fețe de masă și ștergare țesute în război, peretare și cuverturi de pat. Alături, mai tânăra interpretă de muzică populară Romina Nemeș și-a arătat parte din impresionanta colecție personală de instrumente muzicale: vioară, tobă, taragot, fluiere, tamburină... și un CD cu pricesne. „Regina” orădeană a ouălor „dantelate”, „sculptate”, „brodate” – dna Chvatal Margit, din Oradea, un artist în domeniu, a expus ouă de găinușă, porumbel, bibilică, fazan, rață, gâscă și struț încondeiate, pictate, golite, tratate și apoi „dantelate”, „brodate”, „sculptate”. Această pasiune o urmărește de la vârsta de 9-10 ani, când a început să picteze ouă cu pensula și tempera, după care le dădea cu lac. Doamna Margit lucrează și goblenuri (iar soțul, Wilhelm, o concurează cu brio). Ca să-i facă reclamă soțului, i-a expus un goblen remarcabil și ca dimensiuni, dar și ca execuție, intitulat „Cina cea de taină”, la care dl Wilhelm a lucrat mai bine de trei ani. La alte mese aveau expuse lucrări dnele Rodica Filip și Geta Popescu: ouă încondeiate cu motive bihorenești din părțile Beiușului, încondeiate cu chișiță (bizarcă sau condei), deși dna Rodica e orădeancă. Dumneaei pictează și icoane pe sticlă. În expoziție avea doar două icoane reprezentative. Dna Geta Popescu este pasionată de goblenuri (cu peisaje, fețe bisericești și opere ale unor pictori, precum „Carul cu boi”), așa încât, ca pensionară, a găsit nimerită să-și întrețină pasiune pentru această artă manuală.
Mai tânăra profesoară Anca Lascu (profesoara de religie de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 2 din Oradea) a adus la expoziție felicitări, ouă cu suport, desene și colaje cu motive de Paște. Chiar dacă nu au putut să fie prezente, Anca și-a prezentat colegele de școală care se fac „vinovate” de existența respectivelor lucrări (profesoarele de limba și literatura română Lenuța Brehoi și Liliana Canalaș).
 Slujitorii sfântului altar, părinții preoți Vasile Bota și Ion Alexandru Mizgan (dar și protopsaltul Adrian Crăciunaș) au fost încântați de expoziție, iar dna Viorica Cherteș a promis să revină și cu alte ocazii... și expoziții. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Expoziția „Sărbătorile pascale în tradiția populară”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 18 ianuarie 2020