Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Expoziția „Sărbătorile pascale în tradiția populară”

Marți, la Biserica „Sf. Apostol Andrei” din Oradea

Expoziția „Sărbătorile pascale în tradiția populară”

Expoziția tematică "Sărbătorile pascale în tradiția populară", vernisată, joi, la Teatrul de Stat pentru Copii și Tineret „Arcadia” din Oradea, a fost reluată, marți (14 aprilie 2009), la Biserica "Sfântul Apostol Andrei"

 Inițiatorul și organizatorul expoziției, dna Viorica Cherteș, vicepreședintele Organizației de femei a Partidului Conservator, a reușit să-și mobilizeze expozanții, așa încât, credincioșii parohiei, dar nu numai, au avut șansa de a admira și cumpăra țesături, goblenuri, ouă încondeiate și „dantelate”, felicitări, picturi în ulei pe pânză și icoane, ouă încondeiate (de Maria Leuca din Budureasa)...
 Ioana Precup (în vârstă de peste 70 de ani, pasionată de pictură) a expus lucrări de pictură în ulei pe pânză și icoane, Florica Babțan (din Sântandrei) a adus fețe de masă și ștergare țesute în război, peretare și cuverturi de pat. Alături, mai tânăra interpretă de muzică populară Romina Nemeș și-a arătat parte din impresionanta colecție personală de instrumente muzicale: vioară, tobă, taragot, fluiere, tamburină... și un CD cu pricesne. „Regina” orădeană a ouălor „dantelate”, „sculptate”, „brodate” – dna Chvatal Margit, din Oradea, un artist în domeniu, a expus ouă de găinușă, porumbel, bibilică, fazan, rață, gâscă și struț încondeiate, pictate, golite, tratate și apoi „dantelate”, „brodate”, „sculptate”. Această pasiune o urmărește de la vârsta de 9-10 ani, când a început să picteze ouă cu pensula și tempera, după care le dădea cu lac. Doamna Margit lucrează și goblenuri (iar soțul, Wilhelm, o concurează cu brio). Ca să-i facă reclamă soțului, i-a expus un goblen remarcabil și ca dimensiuni, dar și ca execuție, intitulat „Cina cea de taină”, la care dl Wilhelm a lucrat mai bine de trei ani. La alte mese aveau expuse lucrări dnele Rodica Filip și Geta Popescu: ouă încondeiate cu motive bihorenești din părțile Beiușului, încondeiate cu chișiță (bizarcă sau condei), deși dna Rodica e orădeancă. Dumneaei pictează și icoane pe sticlă. În expoziție avea doar două icoane reprezentative. Dna Geta Popescu este pasionată de goblenuri (cu peisaje, fețe bisericești și opere ale unor pictori, precum „Carul cu boi”), așa încât, ca pensionară, a găsit nimerită să-și întrețină pasiune pentru această artă manuală.
Mai tânăra profesoară Anca Lascu (profesoara de religie de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 2 din Oradea) a adus la expoziție felicitări, ouă cu suport, desene și colaje cu motive de Paște. Chiar dacă nu au putut să fie prezente, Anca și-a prezentat colegele de școală care se fac „vinovate” de existența respectivelor lucrări (profesoarele de limba și literatura română Lenuța Brehoi și Liliana Canalaș).
 Slujitorii sfântului altar, părinții preoți Vasile Bota și Ion Alexandru Mizgan (dar și protopsaltul Adrian Crăciunaș) au fost încântați de expoziție, iar dna Viorica Cherteș a promis să revină și cu alte ocazii... și expoziții. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Expoziția „Sărbătorile pascale în tradiția populară”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 5 decembrie 2020

Poza zilei

Revista ,,Curtea de la Argeș”, premiată cu ,,Meritul Academic”

La 10 ani de la apariție,
Revista  de cultură ,,Curtea de la Argeș" a fost premiată cu ,,Meritul Academic"
 
Domnul academician Gheorghe Păun, redactorul-șef al revistei de cultură ,,Curtea de la Argeș" ne-a dat, ieri (joi, 3 decembrie 2020), o veste de o mie de puncte:
,,De câteva ore, revista ,,Curtea de la Argeș"  este deținătoarea ,,Meritului Academic", acordat de Academia Română în cadrul Adunării Generale (online) de decernare a Premiilor Academiei, cu prilejul împlinirii a zece ani de apariție..."