Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

,,Sărbătoarea Nașterii Domnului fără de Hristos este o petrecere; este o masă îmbelșugată, dar săracă duhovnicește”!

Ajunul Crăciunului la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea

,,Sărbătoarea Nașterii Domnului fără de Hristos este o petrecere; este o masă îmbelșugată, dar săracă duhovnicește”!

Vineri seara (24 decembrie 2021), am participat la sfintele slujbe săvârșite de părinții Bisericii Ortodoxe Sf. Apostol Andrei din Oradea, părintele vicar Vasile Bota, părintele paroh Daniel Bota și părintele arhidiacon Mihai Dragoș, în marele Ajun al Crăciunului, potrivit bunelor rânduieli ale bisericii.

,,Sunt mulțumit sufletește, ca părinte duhovnicesc, să văd biserica plină în această seară (,,plină", în condiții de pandemie, nu înseamnă la capacitate maximă - n.n.), a spus părintele vicar Vasile Bota, în cuvântul de învățătură. Și doresc să vă încredințez încă o dată că așa se începe sărbătoarea Nașterii Domnului, cu slujba Vecerniei. Este o sărbătoare mare și sfântă, dar se încearcă în zilele în care trăim să o desacralizeze, adică să-L scoată pe Hristos din mijlocul Sărbătorii. Sărbătoarea Nașterii Domnului fără de Hristos este o petrecere; este o masă îmbelșugată, dar săracă duhovnicește!
În această seară, cu ajutorul lui Dumnezeu, am săvârșit slujba Vecerniei celei Mari, Vecernia  Nașterii Domnului, împreunată cu Litia, iar la sfârșit s-a cântat Troparul Sărbătorii: ,,Nașterea Ta, Hristoase, Dumnezeul nostru, răsărit-a lumii lumina cunoştinţei; că întru dânsa cei ce slujeau stelelor de la Stea s-au învăţat să se închine Ţie, Soarelui dreptăţii şi să Te cunoască pe Tine, Răsăritul Cel de sus, Doamne, Slavă Ţie"!
La sfârșitul slujbei, părinții ne-au uns cu undelemn sfințit, după care ne-au invitat în biserica de jos, unde, potrivit obiceiului, am colindat împreună, am gustat o coroniță cu susan, am închinat un pahar de vin fiert și am primit grupul de colindători, îmbrăcați în costume populare (însoțiți de dr. Călin Nicolae Sonea, de la D.S.P. Bihor).
Astăzi, se vor săvârși Utrenia Sărbătorii și Sfânta Liturghie
Astăzi (25 Decembrie), în sfânta zi de Crăciun, se vor săvârși Utrenia Sărbătorii (de la ora 9.00) și Sfânta Liturghie (de la ora 10.00), iar la momentul împărtășirii credincioșilor, ,,voi citi rugăciunea de dezlegare pentru împărtășirea credincioșilor, pentru toți credincioșii care ați postit și ați primit dezlegare, și vă îndemn să veniți să vă împărtășiți (mâine - astăzi, n.n.), să vă uniți cu Hristos și în sfânta împărtășanie, spre iertarea păcatelor  și spre viața de veci", a conchis părintele vicar Vasile Bota.
Moise-Ovidiu DAN
Vedeți mai multe poze (60 de poze) în Galeria foto: ,,Sărbătoarea Nașterii Domnului fără de Hristos este o petrecere; este o masă îmbelșugată, dar săracă duhovnicește”!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marți, 24 mai 2022