Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 ianuarie 2023

Scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice către Președinte, Parlament și Ministerul Educației să nu desființeze specializarea de învățător de la aceste școli

O scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice este adresată președintelui României, Parlamentului și Ministerului Educației, astfel încât să nu se deființeze specializarea de învățător. Săptămâna trecută, Edupedu.ro a scris că liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar.
„Având în vedere informațiile apărute în mass-media legate de proiectul de Lege al învățământului preuniversitar, conform cărora liceele și colegiile pedagogice nu vor mai avea specializarea de învățător, cadrele didactice din întregul sistem de învățământ pedagogic își exprimă dezaprobarea față de această decizie, care afectează grav baza formării dascălilor din România”, se arată în textul scrisorii.
În document sunt menționate rezultatele deosebite pe care le-au obținut la titularizare absolvenții liceelor pedagogice: „Absolvenții liceelor pedagogice au obținut rezultate deosebite la examenul național de titularizare în învățământul preșcolar și primar, iar în instituțiile de învățământ unde au fost încadrați au primit aprecieri prin care se confirmă temeinicia pregătirii psihopedagogice”.

Citiți în continuare ...Stirea din 13 ianuarie!!!

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 ianuarie 2023
Să te crucești!!!

Liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege al învățământului preuniversitar – surse

Liceele pedagogice nu vor mai avea specializarea de educator-învățător, ci doar pe cea de educator-puericultor, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar obținut pe surse de Edupedu.ro. Acest lucru înseamnă că liceenii formați în liceele pedagogice vor putea preda doar copiilor din creșe și grădinițe. Până acum, liceele pedagogice aveau și specializarea de educator-învățător.
Amintim că proiectele de legi ale educației în varianta ministrului Ligia Deca, obținute pe surse de EduPedu.ro, nu au fost încă făcute publice, dar sunt finalizate de Ministerul Educației (ME), după ce au fost verificate amendamentele primite în perioada de dezbatere publică, de la lansarea variantelor Cîmpeanu, în iulie 2022.
Urmează ca experții din partidele din coaliția de guvernământ să lucreze cu ME la noile legi până la 1 februarie 2023. Apoi, proiectele ar urma să treacă prin Guvern până la 15 februarie, iar Parlamentul să aprobe legile Educației Deca până pe 15 martie. Toate noutățile pe care le aduc acestea pot fi citite aici.
La articolul 52, alin. (2) stabilește că liceele pedagogice vor avea specializările de educator-puericultor și instructor de educație extrașcolară: „(2) Unităţile de învăţământ în care se organizează învăţământ pedagogic preuniversitar sunt unităţi de învăţământ liceal, care au capacitatea de a organiza procesul de predare-învăţare-evaluare şi practica pedagogică, pentru specializările din cadrul filierei vocaţionale: educator-puericultor, instructor de educaţie extraşcolară”.
La alin. 3 de la articolul de mai sus apare că „prin absolvirea cu diplomă a specializării educator-puericultor din cadrul filierei vocaţionale, profil pedagogic, se consideră îndeplinite condiţiile de formare psihopedagogică şi de calificare necesare ocupării funcţiei didactice de educator-puericultor, educator educaţie timpurie, educatoare/educator”.
De menționat este că, potrivit proiectului de lege Deca, elevii care la data adoptării proiectului de lege erau înscriși în licee pedagogice și aveau specializarea de învățători vor putea fi încadrați pe postul de învățător/învățătoare în învățământul primar.
Art. 244 alin. (25) din proiectul Deca: „Elevii care la data adoptării prezentei legi erau înscrişi în cadrul liceelor pedagogice, specializarea învăţător/învăţătoare precum şi absolvenţii acestei specializări prin excepţie de la prevederile art. 171, alin. (1), litera e) pot fi încadraţi pe postul de învăţător/învăţătoare în învăţământul primar”.
La capitolul formarea inițială a personalului didactic de predare apare că în liceele pedagogice pot fi formați atât educatori-puericultori pentru creșe, cât și educatori pentru grădinițe. Tot aici este menționat învățământul primar pentru educator/educatoare, dar probabil este o greșeală.
„Prin excepţie de la prevederile alin. (6), formarea personalului din educaţia antepreşcolară pentru funcţia de educator-puericultor, a celui din învăţământul preşcolar şi primar pentru funcţiile de educatoare/educator se realizează prin unităţi de învăţământ preuniversitar cu profil pedagogic, iar a maiştrilor-instructori şi a antrenorilor, prin unităţi de învăţământ terţiar nonuniversitar. Pentru absolvenţii liceelor pedagogice şi colegiilor universitare de institutori se consideră îndeplinită condiţia de formare psihopedagogică de nivel I”, conform art. 165. alin. (10).
Condițiile de ocupare pentru funcțiile didactice
Absolvenții liceului pedagogic, cu specializarea învățător, vor putea fi angajați în școli. Pentru funcțiile de educator-puericultor, educator/educatoare și învățător/învățătoare trebuie să fie îndeplinite următoarele condiții, potrivit art. 171 alin. (1) din proiectul de lege consultat de EduPedu.ro:
„a) pentru ocuparea funcţiilor didactice de educator-puericultor, educator/educatoare, absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic sau a unei şcoli echivalente, cu specializarea corespunzătoare fiecărei funcţii didactice;” – vezi mai jos, în articol, ce excepții au fost introduse până în 2025;
„d) pentru ocuparea funcţiei de profesor pentru învăţământ preşcolar – absolvirea cu diplomă de licenţă a specializării „Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar” sau absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările „educatoare” şi „educatoare/învăţător” ori a colegiului universitar de institutori sau a altor şcoli echivalente şi absolvirea unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă;”
„e) pentru ocuparea funcţiei de profesor pentru învăţământ primar – absolvirea cu diplomă de licenţă a specializării „Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar” sau absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările „învăţător” şi „educatoare/învăţător” ori a colegiului universitar de institutori sau a altor şcoli echivalente şi absolvirea unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă;”
j) pentru ocuparea funcţiilor didactice de învăţător/învăţătoare, absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic sau a unei şcoli echivalente, cu specializarea învăţător sau învăţătoare.”
La creșă vor putea fi angajați pe funcția de educator-puericultor și absolvenţi ai liceului pedagogic sau ai unei şcoli echivalente, cu specializarea educatoare sau învăţătoare, care au urmat sau vor urma până la 1 septembrie 2025 cursuri de educaţie timpurie în cadrul proiectelor derulate de Ministerul Educaţiei cu terţi, precum și absolvenţi cu diplomă de licenţă, specializarea pedagogia învăţământului preşcolar şi primar, având aceeași condiție.
În proiectul fostului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, învățătorii puteau fi formați în liceele pedagogice, conform art. 130 alin. (4): „Prin excepţie de la prevederile alin. (2), formarea personalului din educaţia antepreşcolară pentru funcţia de educator-puericultor, a celui din învăţământul preşcolar şi primar pentru funcţiile de educatoare/educator şi învăţătoare/învăţător se realizează prin liceele pedagogice, iar a maiştrilorinstructori şi a antrenorilor, prin unităţi de învăţământ terţiar nonuniversitar.”...

,,Cea mai frumoasă clasă de Crăciun”

Proiectul

,,Cea mai frumoasă clasă de Crăciun”

Proiectul ,,Cea mai frumoasă clasă de Crăciun" s-a născut din dorința de a marca cel mai frumos moment al anului: Crăciunul, la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bogdan" din Vașcău.

Sărbătorile de iarnă reprezintă prilej de bucurie,în special pentru copiii care aşteaptă cu nerăbdare momentul colindelor, al împodobirii bradului şi venirea lui Moș Crăciun. Prin derularea acestui proiect ne-am propus dezvoltarea sentimentelor de respect şi mândrie faţă de tradiţiile poporului român, dar şi sensibilizarea și implicarea afectivă în activitățile desfăşurate, în rândul preșcolarilor și elevilor școlii noastre. Coordonate cu mult entuziasm de cadrele didactice, fiecare clasă sau grupă s-a lăsat ghidată de magia sărbătorilor de iarnă, demonstrând talent artistic şi creativitate. Elevii au fost coordonați de către profesorii diriginți, doamnele educatoare și doamnele învățătoare. Concursul de amenajare a sălilor de clasă a avut succes în rândul elevilor noștri, iar conducerea unității de învățământ a răsplătit efortul și entuziasmul acestora, oferindu-le pe lângă diplomă și dulciuri. S-au oferit premii pe fiecare nivel de învățământ după cum urmează:
La nivel preșcolar, premiul special a fost acordat  Grădiniței (cu program normal) Nr. 1 Vaşcău, locul I a revenit Grădiniței (cu program prelungit) Vaşcău, iar locul II, Grădiniței (cu program normal) de la Coleşti.
La nivel primar, premiul special a fost acordat clasei pregătitoare, coordonate de doamna învățătoare Ioana Ştef, premiul I a revenit clasei a II-a, coordonate de doamna învățătoare Sorina Plisco, iar clasele I şi a IV-a, coordonate de doamna învățătoare Elena Gabor şi domnul învățător Laslău Cătălin, au fost răsplătite cu mențiuni.
La nivel gimnazial, premiul special a fost acordat clasei a VI-a, coordonate de doamna dirigintă Alexandra Terme, premiul I a revenit clasei a VII-a, coordonate de doamna dirigintă Anca Tanko, premiul II a revenit clasei a VIII-a, clasă coordonată de domnul diriginte Vlad Onica, iar locul III a fost ocupat de bobocii clasei a V-a, îndrumați de doamna dirigintă Atena Miclea.
La final, ne-am lăsat vrăjiți de vocea elevei Mocan Simona, iar apoi, am colindat împreună în așteptarea celei mai frumoase sărbători creştine ce ne bate la uşă, Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos.
Conducerea unității de învățământ și-a realizat obiectivele, toată lumea a ieșit câștigătoare, elevii fiind răsplătiți pentru entuziasmul de care au dat dovadă şi încurajați să continue să se implice în cât mai multe activități pentru a-şi demonstra talentul și creativitatea. Pe această cale, dorim să le mulțumim părinţilor pentru sprijinul pe care ni-l oferă zi de zi. De asemenea, mulțumim şi Primăriei oraşului Vaşcău pentru cadourile  oferite elevilor noştri. Felicitări pentru entuziasm și implicare, dragi colegi și dragi elevi ai școlii noastre. Sunteți minunați cu toții! Vă dorim tuturor multă sănătate, sărbători frumoase şi liniştite, alături de cei dragi şi speranță că anul ce vine va fi unul mai bun.
Prof. Terme Alexandra
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: ,,Cea mai frumoasă clasă de Crăciun” .

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 28 ianuarie 2023