Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

Atelierul lui Moș Crăciun (II)

Un sfârșit de an plin de culoare în proiectul Erasmus + Colors

Atelierul lui Moș Crăciun (II)

În luna decembrie ajutoarele lui Moș Crăciun de la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" din Oradea au fost foarte harnice, lucrând cu mult spor în ,,Atelierul lui Moș Crăciun".

Clasele pregătitoare A (prof. Aurelia Susan), pregătitoare B (prof. Angela Clonda), a II-a B (prof. Maria Duma) și a III-a C (prof. Cătălin Lazăr) - ajutate și de elevele practicante - au aplicat noțiunile matematice despre figuri și corpuri geometrice, realizând compoziții deosebit de ingenioase, construind căsuțe pentru păsărele, satul lui Moș Crăciun, elemente din lumea minunată a lui Moș Crăciun și decoruri pentru sala de clasă. Au folosit materiale diverse și tehnici diferite, combinând figuri geometrice 2 D și corpuri geometrice 3D.
Christmas Cards Exchange, 2021
În acest an, schimbul de felicitări pentru Crăciun a fost organizat între clasele primare de la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" și clasele primare de la ,,Johannesskolan" din Malmö, Suedia.
Fiecare școală participantă a pregătit 50 de felicitări pentru partenerii de proiect, termenul-limită fiind 5 decembrie 2021. Mânuțele dibace din clasele preg. A (prof. Aurelia Susan), preg. B (prof. Angela Clonda), clasa I A (prof. Rodica Panti), a II-a B (prof. Maria Duma), a III-a C (prof. Cătălin Lazăr), a IV-a A (prof. Anamaria Horga) au realizat felicitări minunate, care au fost foarte bine primite de elevii suedezi.
În ambele școli au fost organizate expoziții cu felicitările primite, elevii participanți fiind foarte bucuroși de interacțiunea cu elevi de aceeași vârstă din Uniunea Europeană.
Reamintim faptul că elevii Colegiului Național ,,Iosif Vulcan" au mai participat la un astfel de schimb de felicitări ,,Christmas Cards Exchange, 2018", proiect eTwinning, când atât elevii cât și cadrul didactic coordonator (prof. Maria Duma) au fost recompensați cu ,,eTwinning Quality Label, 2018".
Platformele educaționale internaționale, ca și eTwinning, oferă posibilitatea colaborării între cadre didactice și elevi din țările Uniunii Europene, în proiecte eTwinning, care se pot dezvolta apoi în proiecte Erasmus+, așa cum proiectul Erasmus+,,Colors"  a început ca și proiect eTwinning.
Munca serioasă este întotdeauna răsplătită! Încurajez colegii să se înscrie în proiecte internaționale, deoarece este o oportunitate de a se dezvolta profesional și de a intra în contact cu medii educaționale internaționale diverse, care pot aduce o altă perspectivă participanților.
Materialele care prezintă activitățile din proiectul Erasmus+ COLORS le găsiți pe site-ul școlii noastre: http://www.cnivor.ro/erasmus-colors.html și pe site-ul eTwinning: https://live.etwinning.net/projects/project/209663, dar și pe pagina de Facebook a școlii: https://www.facebook.com/colegiul.national.iosif.vulcan/videos/470956537756511
https://www.facebook.com/colegiul.national.iosif.vulcan/videos/434641134993768
 
https://youtu.be/DuryvLRgmgg
ATELIERUL LUI MOȘ CRĂCIUN
https://youtu.be/oPKbUfNj_tw
FELICITĂRI
Prof. Maria Duma, coordonator proiect Erasmus+ COLORS
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Atelierul lui Moș Crăciun (II).

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 27 iunie 2022